Tarım Kredi Kooperatifleri Samsun Bölge Müdürü A.Cüneyt Erdoğan, tarım sigortasının önemine değinerek açıklamalarda bulundu. Sigorta yaptıran ortakların indirimli faiz oranlarından faydalanabildiğine dikkat çeken Erdoğan; “2016 yılı için, Devlet destekli tarım sigortalarında (TARSIM) 2016 yılı üretim sezonu başlamış olup, Çiftçilerimizin en kısa sürede ÇKS belgelerini güncelleştirerek Tarım Kredi Kooperatiflerinden sigortalarını yaptırmaları avantajlarına olacaktır. Personelimiz tüm ortaklarımıza birebir ulaşarak TARSİM sigortalarının avantajlarını anlatmakta ve konu hakkında azami gayret sarf etmektedir. Bunun sebebi bu sistem sayesinde çiftçilerimizin karlı hale gelmeleri ile birlikte ürünlerini ve yıllık gelirlerini garanti altına alarak zor günlerde destek alabiliyor olmalarıdır. Bölge Birliğimize bağlı Tarım Kredi Kooperatiflerinden tarım sigortası yaptıran çiftçilerimize geçmiş yıllarda yaklaşık 20.000.000 milyon TL hasar ödemesi yapılmıştır.”dedi.
“Faiz İndirimi ve Sigorta tutarının yarısı devlet tarafından karşılanıyor”
Tarım Kredi Kooperatiflerinde çeltik, ayçiçeği, mısır, fındık, hububat, hayvancılık ve diğer birçok ürün grubunda konularına göre değişen oranlarda faiz indirimi uygulanmakta, bazılarından hiç faiz alınmamakta, bazılarında ise faiz oranı yıllık %0-%8 arasında değişen oranlarda uygulanmaktadır. Bu indirimli faiz avantajından faydalanılabilmesi için önce çiftçinin ürünlerini sigorta ettirmesi gerekiyor. Sigorta ettirmezse indirimli krediden faydalanma şansı yok. Ayrıca bu sistemde Sigorta poliçesi tutarının yarısı devlet tarafından karşılanırken diğer yarısını çiftçi ödüyor. Çiftçi eğer kredi kullanmış ise elde edeceği faiz karı, kendi ödeyeceği poliçe tutarından daha fazla oluyor.
“Sigorta yaptırmayan çiftçimizin borcu ertelenemiyor”
Sigorta yaptırmak için, Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıtlı olan tüm çiftçilerimizin en yakın Tarım Kredi Kooperatifine gelmesi yeterli. ÇKS kaydında ne kadar arazisi var ise o araziden elde edilen ürünlerini kooperatif sigortalar. Sigorta priminin yarısını devlet öder. Diyelim ki çiftçinin ödeyeceği prim 200 lira. Biz bunu kredilendirerek vadesi geldiğinde faiz uygulamadan tahsil ediyoruz. Zaten vade geldiğinde faiz indirimi onu karşıladığı için üzerine para veriyor. Peşin para da istemiyoruz. Yani yüzde 100 kazançlı bir sistem. Dönem dönem iklim gereği yöremizde don, sel gibi doğal afetler olabiliyor. Üretici ürünlerini bunlara karşı sigortalattığında borç ertelemelerinden de faydalanabiliyor. Bakanlığın kararıyla Tarım il müdürlüğü ertelemeyi ilan ediyor. Çiftçi borcumu erteleyin diye bize geliyor. Ertelemeden sigorta yaptırmışsa faydalanabiliyor, yaptırmamışsa faydalanamıyor. Kısacası, Devlet tarafından verilen desteklemelerde, ertelemelerde sigorta bağlı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.