Günlerdir devam eden dolu ve sağanak yağış her alanda hatayı olumsuz etkilemeye devam ediyor. Hemen her gün akşam saatlerinde başlayan ve gece yarılarına kadar devam eden sağanak yağış nedeniyle tarım arazileri adeta göle döndü. Ekili ürünler sağanak yağış nedeniyle sular altında kalırken, dolu yağışı ile birlikte de ürünler tamamen zarar gördü. Yüzde yüze kadar zarar gören ekili araziler çiftçilerin umudunu karattı.
"SEL VE DOLU TARIM ARAZİLERİNİ YÜZDE YÜZ VURDU"
Afetin ardından tarım arazilerine inen Ziraat Odası Başkanı Emin Koçak, ekili tarlalarda yerinde incelemelerde bulundu. Hemen her ekili tarım arazisinin yüzde yüz zarar gördüğünü ifade eden Başkan Emin Koçak, “Yaklaşık 3-4 gündür ilimizde şiddetli olarak dolu ve yağmur yağışı var. Bu nedenle de tarım arazilerimizi tamamen dolu ve sel vurdu. Sel ve dolu hangi tarlaya değdiyse yüzde yüz sıkıntı oldu. Çerezlik ay çiçeği tarlamız gördüğünüz gibi tamamen göle dünmüş. Buradaki ayçiçeklerinin durumunu görüyorsunuz. Ekinlerimizde de, arpa tarlalarımızda da durum böyle. Hangi tarlaya giderseniz gidin durum aynı. Sel ve dolunun değdiği tüm tarlalarımızda yüzde yüzlük bir sıkıntı var. Üreticilerimiz maalesef hükümetimizin bize sağladığı tarsim sigortasında duyarsız. Üreticilerimizin her ne olursa olsun kesinlikle sigorta yaptırmalarını istiyorum. Bu sigortanın önemi bugün meydana gelen zararlarda bir kez daha ön plana çıkmış oldu. Meteorolojiden edindiğimiz bilgilere göre yağışlar Pazar gününe kadar sürecek. Tek duamız bir kez daha böyle bir afat olmamasıdır” dedi.
"ÇİFTÇİLERİN MAĞDURİYETLERİ GİDERİLECEK"
Tarım arazilerinde zarar tespit çalışması yapan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Bestami Zabun ise, “3-4 gündür ilimize yoğun miktarda yağışla beraber dolu yağıyor. Meydana gelen bu hasarlarda biz ilk günden beri ekibimiz ile birlikte sahadayız. Ekili tarım arazilerinde zarar tespit çalışmalarımızı yapıyoruz. İl müdürlüğü olarak yaptığımız bu tespitlerin sonucunda da durumu bakanlığımıza aktarıyoruz ve gerekli tedbirler ölçüsünde de bakanlar kurulu kararı ile öncelikle borç ertelemesi ve ardından yapılabilecek neler varsa yapacağız inşallah. Çiftçilerimizin mağduriyetlerini gidermeye çalışacağız. Zarar gören buğday, arpa, yağlık ayçiçeği, yonca tarlaları. Bu tarım arazilerimizin çoğu zarar görmüş. Bu zarar oranları yüzde 10’dan başlıyor yüzde yüze kadar çıkıyor. Biz hepsini tek tek tespit ediyoruz” dedi.
"MAHSULLERİMİZİ SEL ALDI, PERİŞANIZ"
Ekili tarım arazilerini sel ve dolunun silip süpürdüğü çiftçiler bu yılda afetten zarar gördüklerini belirterek, devletten destek istedi. Çiftçi Muhammet Öztürk, yağışların 2 gündür Aksaray’ı etkisi altına aldığını belirterek, “Dolu ve sağanak yağış ile birlikte ilimizde önemli sıkıntılar yaşandı. Ben 200 dekarlık bir arazide çiftçilik yapıyorum. Ekili ürünlerimin yüzde 80’i tamamen gitti. Bundan sonra daha fazla olmaması için dua ediyoruz. Mahsullerimiz bitti, perişan durumdayız. Hükümetimizin, devletimizin destek vermesini bekliyoruz” dedi.
Diğer çiftçiler ise, “Mahsullerimizi 2 gündür sel vurdu, ne var ne yok aldı götürdü. Elimizde hiçbir şey kalmadı. Devletimizden yardım bekliyoruz. Benim 170 dekar ekili arazim vardı. Çoğu tamamen telef oldu” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.