Çarşamba Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Kazım Calap, yaptığı açıklamada işletmelere uyarılarda bulunarak çırak olarak işyerinde çalışanların Mesleki Eğitim Merkezi’ne kayıtlarının gerçekleştirilmesinin zorunlu olduğunu belirtti. Müdür Calap ayrıca yeni Mesleki Eğitim Merkezi binasının son durumu hakkında bilgiler de verdi.
Açıklamalarda bulunan Çarşamba Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Kazım Calap, “Sanayileşmede en önemli unsurlardan biri de bilgi, beceri ve iş alışkanlıklarına sahip, yüksek verimi gerçekleştirecek insan gücünün yetiştirilmesidir. Bu sebeple, sanayinin gelişmesinde bir alt yapı yatırımı olan mesleki eğitim merkezlerinin önemi büyüktür. 3308 sayılı mesleki eğitim kanunu kapsamında olan mesleklerde çırak çalıştıranların, çıraklarını mesleki eğitim merkezlerine kaydettirmeleri keyfi bir durum olmayıp yasal zorunluluktur. Çarşamba sanayisinde ve bazı iş yerlerinde okulumuza kayıt yaptırmayan çıraklar bulunmaktadır.Bu çıraklar ilerde hiçbir belgeye sahip olamayacaklarından işyeri açmaları ya da kurumlarda çalışmaları mümkün olmayacaktır.Meslek odaları ile işbirliği yapılarak çarşambada çırak ihtiyacı olan iş yerleri belirlenerek kayıtlarda öğrenci velilerine yönlendirme yapılmaktadır.Herhangi bir meslekte çalışmış yada çalışmakta olan kişiler, belgeyi almak istedikleri meslekle ilgili hizmet dökümü ve iş yeri unvan listesini SGK’dan alarak denklik işlemi için mesleki eğitim merkezine başvuru yapabilir.Denklik sonucunda kalfalık ve ustalık sınavlarına katılmak için hak kazanabilirler.” Dedi.
Yeni hizmet binasının son durumu hakkında bilgi veren Mesleki Eğitim Merkezi Müdür Kazım Calap, “Okulumuz Çarşamba sanayi içerisinde sanayi kooperatifi binasında hizmet vermektedir.Yeni okul binamız aynı mevkide yapım çalışmaları bitmiş olup bina donanımın ve doğal gaz bağlantısının yapılması beklenilmektedir.” İfadelerini kullandı.
Konuşmasının devamında Calap, “Mesleki eğitim merkezleri 09/12/2016 tarih 6764 sayılı kanun ile zorunlu eğitim kapsamına alınarak Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğüne bağlanmıştır.Ülkemizin nitelikli işgücü ihtiyacının karşılanması için sektörün talepleri için Milli Eğitim Bakanlığı, sektörle etkili işbirliğini öngören yeni mesleki ve teknik eğitim modelini hayata geçirdi.” Dedi.
Uygulamaya konulan yeni modelin ayrıntıları;
- Çıraklık eğitimi 12 yıllık zorunlu eğitim kapsamına alındı:
- 6764 sayılı Kanun ile yapılan değişiklikle yaygın mesleki eğitim kapsamında bulunan çıraklık eğitimi zorunlu örgün ortaöğretim kapsamına alınmıştır. İş başı eğitimi ile usta yetiştirilmesi sağlanarak sektörün nitelikli işgücü ihtiyacının karşılanması için önemli bir adım atılmıştır.
- Mesleki eğitim merkezlerinde verilen çıraklık eğitiminin zorunlu ortaöğretim kapsamına alınması ile hem okuyup hem de para kazanarak hayata erken atılmak isteyen gençlerimize ve ailelerine de yeni bir alternatif ortaöğretim imkânı sunulmuş oldu.
- Ustalık programlarının verileceği 4 yıllık süre zarfında isteyenler fark derslerini açık öğretim lisesinde vererek lise mezunu olabilecekler ve isterlerse üniversite sınavlarına girerek yükseköğretime devam edebilecekler.
- İşletmeler, ihtiyaçları doğrultusunda nitelikli işgücünü yetiştirmek amacıyla kendi bünyelerinde ustalık programları açabilecektir. Bu işletmelere talep etmeleri halinde Bakanlığımızca program ve öğretmen desteği sağlanacaktır.
- Öğrencilere beceri eğitimi ve staj için kapılarını açan işletmelere devlet desteği sağlandı:
- Öğrencilerin işletmelerde gerçek iş ortamında yaptıkları beceri eğitimleri ve stajlar nitelikli bir mesleki eğitim için büyük bir önem arz etmekte. İşletmelerde beceri eğitimi ve staj yaptırmakla yükümlü bulunan işletmeler tarafından öğrencilere ödenen asgari ücretin en az %30’una tekabül eden 380 TL’nin 2/3’ü olan 253 TL’sinin işverenlere devlet katkısı olarak ödenmesi sağlandı. Böylece daha fazla işletmenin daha çok öğrenciye beceri eğitimi ve staj imkânı sağlanmasının önü açıldı.
- Öğrenciler iş kazaları ve meslek hastalıklarına karşı sigortalandı:
- Mesleki ve teknik ortaöğretim okullarına devam eden öğrenciler, alan eğitimine başladıkları andan itibaren mezun oluncaya kadar iş kazaları ve meslek hastalıklarına karşı sigortalandı.
- Öğretim programları yenilendi:
- Mesleki ve teknik ortaöğretimde, 53 meslek alanı ve bu alanlara ait 199 meslek dalının öğretim programlarının tamamı ulusal ve uluslararası meslek standartları, sektörün talepleri, bilimsel ve teknolojik gelişmeler gözetilerek ilgili alan uzmanları, sektör, meslek kuruluşu, üniversite ve diğer paydaş temsilcilerinin katkı ve katılımları ile modüler yapıda kazanımlara dayalı olarak güncellendi.
- Programlarla birlikte haftalık ders çizelgeleri de yenilenerek kademeli olarak uygulamaya konuldu.
- Meslek öğrenen gençlerimizin ahilik kültürümüzün değerleri ile yoğrulmuş bir meslek ahlakına sahip olarak yetiştirilmesi, ahilik kültürünün gelecek kuşaklara aktarılması, meslek ahlakının meslek hayatındaki önemi ile millî ve manevi değerlere yönelik farkındalık oluşturulması amacıyla mesleki ve teknik ortaöğretim okullarının 9. sınıfında uygulanan Mesleki Gelişim dersine Meslek Ahlakı ve Ahilik modülü eklendi. Hazırlanan modülde “Vatan sevgisi” değerinin içinde 15 Temmuz kalkışması, şehitlerimiz ve kahraman gazilerimize ayrıca yer verildi.
- Öğretmenler sektörde işbaşı eğitim alarak bilgi ve becerilerini geliştiriyor.
- Meslek dersi öğretmenlerinin uluslararası düzeyde yapılan çalışmaları yakından takip etmelerini, sahip oldukları bilgi ve becerileri güncellemelerini ve bu bilgi ve becerilerini öğrencilerine aktarmalarını sağlamak amacıyla yabancı dil yeterlilikleri geliştirilecektir. Bu amaçla öğretmenler yurtdışında 3 ay süreyle mesleki yabancı dil eğitimi alacaklar. Bu kapsamda 2017 yılında 64 öğretmen İngiltere’ye gönderilecek olup 2018 yılında da 100 öğretmenin gönderilmesi planlanmaktadır.
- 81 ilde üniversiteler ve sektör ile protokoller imzalanarak meslek dersi öğretmenlerinin gerçek iş ortamlarında eğitim almaları sağlanmıştır.
- Meslek dersi öğretmenlerinin mesleki bilgi ve becerilerini geliştirmek amacıyla 2017 yılında 10 bin öğretmenin hizmetiçi eğitim alması planlanmış olup 6 bin öğretmenin eğitimi tamamlanmıştır.
- Sektörle işbirliği çalışmaları artarak devam ediyor:
- Mesleki ve teknik eğitimde sektör işbirliğini güçlendirmek, kaliteyi artırmak, eğitim alt yapısını güçlendirmek, bireylerin istihdamını kolaylaştırmak, öğretmenlerin ve sektörde çalışanların mesleki bilgi ve becerilerini artırmak, öğrencilere burs sağlamak amacıyla 82 farklı kurum/kuruluşla yapılan 66 protokol yürürlüğe konuldu.
- KOSGEB ile yapılan işbirliği protokolü sayesinde meslek lisesinden mezun olan öğrencilere yeni girişimci desteğine başvurma hakkı verildi. Bu kapsamda meslek lisesi mezunlarına 50 bin TL hibe ve 100 bin TL de faizsiz kredi desteği sağlanmış oldu.
- Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS), MESS Eğitim Vakfı ve Bakanlık arasında imzalanan protokol ile 9. Sınıf öğrencilerine aylık 100 TL, 10, 11 ve 12. Sınıf öğrencilerine ise aylık 200 TL burs verilmesi sağlandı. Bu kapsamda geçtiğimiz eğitim-öğretim yılında 2.042 öğrenciye toplam 3,5 milyon TL burs verildi. Yeni eğitim yılında yaklaşık 5 bin öğrenciye daha burs verilmesi öngörülüyor.
- Okul-sektör işbirliğini güçlendirmek ve işletmelerin bulundukları yerlerde faaliyet gösteren okullara sahip çıkmalarını ve işbirliği yapmalarını özendirmek amacıyla tüm mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarının en az bir sektör kuruluşu ile protokol yapmaları esasına dayalı Okul Hamiliği Projesi başlatıldı. Proje kapsamında önümüzdeki eğitim-öğretim yılında okul-sektör işbirliği çalışmalarına hız verilecek.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.