Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın: MHP ile ortak miting olabilir

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın: MHP ile ortak miting olabilir
Cumhurbaşkanlığı sözcüsü İbrahim Kalın, ''Ortak miting ihtimali var. Tarihi yeri kesinleşmedi. MHP ile ortak miting yapılabilir. Cumhur İttifakı'nın mitingi olarak BBP de katılabilir. Birlik duygusunu yansıtacak bir miting olacaktır.'' dedi

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde düzenlediği basın toplantısında değerlendirmelerde bulundu.

“2018 Türk ekonomisi açısından asla kayıp bir yıl değildir” 

24 Haziran seçimlerine ilişkin açıklamalarda bulunan İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 30 kadar büyük ilde miting yapılmasını planlandığını kaydetti. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında Külliyede yapılan Ekonomi Koordinasyon Toplantısından bahseden Kalın, toplantıda ele alınan ekonomi başlıklarını sıralayarak, Türkiye’ye gelen turist sayısının bu sene 40 milyona ulaşmasının beklendiğini belirtti. Dövizle ilgili konunun birkaç haftadır gündemde olduğunu belirten Kalın, “Küresel hareketliliklerle ilgili olduğunu ifade etmekte fayda var. Dün ABD Başkanı Trump’ın tek taraflı olarak İran nükleer anlaşmasından çekilmesi de piyasalara bir etki yaptı. Hükümetimizin, Cumhurbaşkanımızın başkanlığında uzun yıllardır sürdürdüğü mali disipline dayalı ekonomi politikaları aynen devam edecek. Bir seçim ekonomisi söz konusu değil. 2018 Türk ekonomisi açısından asla kayıp bir yıl değildir. Seçimlerin erkene alınmasının piyasalara katkısı oldu” diye konuştu. 

Terörle mücadele konusuna değinen Kalın, son yıllarda etkin bir mücadele yürütüldüğünün altını çizerek, Zeytin Dalı Harekatı’nın Afrin bölgesinde güven ve istikrarı büyük ölçüde tamamladığını belirtti. Kalın, “Biz her zaman olduğu gibi teyakkuz halindeyiz. İdlib bölgesinde potansiyel bir risk alanı olarak 12 tane gözlem noktası inşa ediyor. Bugün itibariyle 10.’su da kurulmuş durumda” şeklinde konuştu.

“ABD’nin tek taraflı olarak anlaşmadan çekilmesi endişe vericidir” 

Dış politikadaki gelişmelere ilişkin açıklama yapan ve Kore’de Güney - Kuzey yakınlaşmasını değerlendiren Kalın, “Kore yarımadasında Kuzey - Güney yakınlaşmasını Türkiye tam olarak desteklemektedir. Nükleer silahsızlanma programını da tam olarak desteklediğimizi ifade etmek isterim” ifadelerini kullandı. 

ABD’nin nükleer anlaşmadan tek taraflı olarak çekilmesini değerlendiren Kalın, “Bizim pozisyonumuz bu anlaşmanın devam etmesinden yana. ABD’nin tek taraflı olarak anlaşmadan çekilmesi endişe vericidir. Bu bölgede yeni istikrarsızlıklara, gerilimlere ve çatışmalara yol açma riskini taşımaktadır” dedi. 

Anlaşmanın tek taraflı olarak iptal edilmesinin ABD’nin güvenilirliğini sarstığının altını çizen Kalın, “Biz bölgede hiçbir ülkenin nükleer silaha sahip olmasını istemiyoruz. Bölgemizin tamamen bütün nükleer silahlardan arındırılması bizim öncelikli hedefimizdir” diye konuştu. 

Almanya İçişleri Bakanının yaptığı resmi açıklamaya göre 2017 suç istatistik raporunda İslam karşıtı nefret suçlarının sayısında çok ciddi bir artışın tespit edildiğini kaydeden Kalın, “Geçen yıl sadece Almanya’da bin 75 İslam karşıtı nefret suçu işlendi. Antisemitik saldırıların da artış gösterdiğini görüyoruz. 2017 yılında Almanya’da bin 507 antisemitik suç işlenmiş. Bizim mesajımız çok açık ve net, antisemitizmin kaynağı ne İslamdır ne Müslümanlardır, Avrupa’da yükselişe geçen aşırı sağ hareketlerdir, ırkçı ve nefret söylemleridir. Bazı Avrupalılar kutsal kitabımıza ilişkin kendilerinde birtakım çağrılarda bulunmak yerine Avrupa’da yükselişe geçen aşırı sağın nereye gideceğine dair birtakım tedbirler almalıdır. Bizim kitabımızla uğraşmak yerine aşırı sağın yükselişini önlemek için çaba sarf etmelidirler“ şeklinde konuştu. 

“8 teröristten ikincisinin iltica talebinin kabul edilmesi vahim bir durum”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Trump ya da Ruhani ile bir görüşmesinin olup olmayacağının sorulması üzerine Kalın, “Yakın planladığımız bir görüşme trafiği yok ama olabilir” ifadelerini kullandı. 

Yunanistan’ın Türkiye’den kaçan darbeci askerlerin iadesine ilişkin tutumunu değerlendiren Kalın, “8 darbeci askerden, yani 8 teröristten ikincisinin iltica talebinin kabul edilmesi vahim bir durum. Bir AB ülkesinde dolaşmalarına izin verildiği gerçeği önümüzde duruyor, buna bizim tepkisiz kalmamız mümkün değil. Herkes biliyor ki bu 8 asker Türkiye’nin iki tane helikopterini çalarak Yunanistan’a. Bunlar Cumhurbaşkanımızı ve ailesini öldürmek maksadıyla Marmaris’e gitmişlerdi. Bırakın bunların iadesini, iltica taleplerinin kabul edilmesi hukuk adına da bir skandaldır. Elbette ikili ilişkilerimizi olumsuz yönde etkileyerek bir gelişmedir” açıklamasında bulundu.

“MHP ile ortak bir miting de yapılabilir” 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın MHP lideri Bahçeli ile ortak bir miting programının olup olmayacağının sorulması üzerine Kalın, “Böyle bir ihtimal var. Kesinleşmiş bir kampanya programı henüz oluşmadı, şu günlerde oluşuyor. Böyle bir ihtimal de var. MHP ile ortak bir miting de yapılabilir. Cumhur İttifakı’nın mitingi olarak, BBP’de buna katılabilir. Bu Cumhur İttifakı’nın gücünü, birlik ve beraberlik ruhunu yansıtacak önemli bir mitin olacaktır. Sokağa çıktığınız zaman Cumhur İttifakı’nın gerçek manada sahiplenildiğini görüyorsunuz. Dolayısıyla bunu bir miting ile ortak bir tamım programlarla taçlandırmak da elbette güzel olacaktır” dedi.

“Cumhurbaşkanımız Sayın İnce’yi kabul edecektir” 

Kalın, Muharrem İnce’nin randevu talebine ilişkin ise, “Önümüzdeki birkaç gün içinde bu olabilir. Cumhurbaşkanımız siyasi nezakete son derece ehemmiyet veren bir liderdir. Bu nezaket çerçevesinde elbette Sayın İnce’yi kabul edecektir. Seçim tarihinin ilan edildiği günden itibaren bu seçim kampanyasının yapıcı söylemlerle inşa edilmesi gerektiğinin hep altını çizdik. Bunun dışında yollara tevessül etmek, seviyesiz yaklaşımlar bizim kabul edebileceğimiz bir tarz değildir. Bu kabul elbette bu çerçevede gerçekleşecektir, görüş alış verişinde bulunulacaktır, ‘hayırlı olsun’ denilecektir. Randevu verilmesinde herhangi bir sıkıntı yok. Gün ve saat olarak özel kalemler bunu çalışıyorlar, önümüzdeki günlerde bu görüşme gerçekleşebilir” açıklamasında bulundu.

“Bizim ciddi endişelerimiz var” 

Trump’un İran konusunda kararını açıklamasından sonra gündeme gelen uygulanacak ambargoların neler olduğunun sorulması üzerine Kalın, “Daha önceden İran’a yönelik bu tür yaptırımlar uygulandı. Bundan İran halkı ve bölge zarar gördü. Bu tür çatışmacı yaklaşımlardan ziyade daha kucaklayışı bir yaklaşımın isabetli olacağı kanaatindeyiz. İran bizim önemli bir ticaret ortağımızdır. İran ile birçok alanda yürüttüğümüz siyasi, ekonomik ilişkilerimiz var. Prensip olarak bu karar bölgede istikrarsızlığı körükleyeceği, yeni çatışmalar yol açacağına dair bizim ciddi endişelerimiz var” diye konuştu.

“Türkiye oraya da müdahale etmekten asla kaçınmaz” 

Tel Rıfat’da PYD-YPG varlığının büyük ölçüde sıfırlandığını kaydeden Kalın, oradan kaçan insanların Azez’e gittiklerini kaydederek, bu konuyu Ruslarla görüşmeye devam ettiklerini belirtti. Kalın, “Tel Rıfat’ta herhangi bir terör riski söz konusu olması halinde Türkiye oraya da müdahale etmekten asla kaçınmaz. Bu konudaki kararlılığımız son derece net ve dünyanın malumu” şeklinde konuştu.

“ABD’nin büyükelçiliğini oraya taşıması bizim için yok hükmündedir” 

ABD’nin büyükelçiliğini Telaviv’den Kudüs’e taşıyacağının hatırlatılması üzerine Kalın, “ABD’nin büyükelçiliğini oraya taşıması bizim için yok hükmündedir. Biz Filistin yönetimi ile yakın ilişkilerimizi devam ettireceğiz. Kudüs ve çevresinde tarihi, dini kimliğin korunması için çalışmalarımızı devam ettireceğiz” dedi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Güncel