ÇZOB Çiftçileri Uyardı

ÇZOB Çiftçileri Uyardı
Çarşamba Ziraat Odası Başkanlığı tarafından 2011 yılı içerisinde “Toprak Tahlillerini” bedava yapılacağının açıklanması üzerine çiftçilerden yoğun bir talep olduğu öğrenildi. Başkanlık tarafından toprak tahlili yaptıracak çiftçilerin toprak tahlill

 

       Çarşamba Ziraat Odası Çiftçilerimizi toprak tahlili yaptırmaya alıştırmak, bilinçli bir gübreleme yapmasını sağlayıp, bu sayede gübreye daha az para vermesini sağlamak için 2011 yılında toprak tahlilini ücretsiz yapma kararı aldıktan sonra ilginin yoğun olduğu ve vatandaşların mağdur olmaması için işlemlerini erkenden yaptırmaları gerektiği bildirildi. Toprak tahlili yaptıracak vatandaşların arazilerinden aldıkları Toprak numunelerini ürünler toplandıktan sonra tahlil laboratuarına getirilmelerini, Çiftçilerin toprak tahlili numune almasında tam bilince sahip olmadıkları için, bazen gübreli toprak getirebildikleri için tahlillerin ölçümünde sorun çıktığını ve bunun içinde Çarşamba Ziraat Odasına başvurmaları gerektiği dile getirildi.

        Gübre kullanmanın toprak için önemini vurgulayan Çarşamba Ziraat Odası Başkanı İsmail Güngör, “Çiftçilerimiz her geçen yıl toprak tahlili konusunda bilinçleniyorlar. Yıllar arası % 100 den fazla artış var. Çünkü çiftçilerimiz tahlil yaptıran komşusunun daha az gübre attığını, gübreye daha az para verdiğini görüyor. Üründeki randıman artışını görüyor. Böylece bilinçli gübreleme ovada hızla yayılıyor.Bitkisel üretimde daha kaliteli daha bol ürün almak için gübre kullanımı önemli bir faktördür. Gübre; bitkinin beslenmesinde, toprağı besin maddeleri bakımından zenginleştirmek için uygulanır. Toprak canlı bir varlıktır. Her canlı gibi onun da beslenmeye ihtiyacı vardır. Toprağı beslerken gübreyi toprağa en uygun zamanlarda, bitkinin isteği olan cinsten ve uygun miktarlarda atmalıyız ki faydalı olsun, ekonomik olsun” diyerek şöyle devam etti

        Toprak Tahlillerinin amacının doğru zamanda doğru bakımın yapılması gerektiğini bildiren Çarşamba Ziraat Odası Başkanı İsmail Güngör, “Topraklarda bulunan bitkiye yarayışlı besin maddesi miktarlarını bularak o topraklarda yetiştirilecek bitkilerin isteği olan gübre cins ve miktarlarını ortaya koymaktır. Çiftçilerimizin kafasında daima tarlasında yetiştirdiği ürün için hangi gübrenin, ne kadar, ne zaman ve nasıl kullanılacağına dair sorular vardır. Gübreleme yapılmadan önce hangi gübreden, ne kadar, ne zaman ve nasıl kullanılacağını öğrenmek gerekir. Karlı bir gübreleme ancak, bitkinin isteği olan gübre cins ve miktarını bilmek ve bu gübreleri en uygun zamanda ve şekilde toprağa uygulamakla yapılabilir. Burada önemli olan diğer bir hususta gübreye en az parayı vererek en fazla ürünün nasıl kaldırılacağını bilmektir. Fazladan atılan gübre fazla para demektir. En kazançlı gübrelemeyi yapabilmek için öncelikle toprağımızdaki besin maddesi miktarını bilmemiz gerekir. İşte bunun için toprak analizi yaptırmalıyız”

      Analiz yapılmadan gübre kullanılmasının verimi düşürdüğünü belirten Başkan Güngör,“Bitkinin ihtiyacından daha az gübre kullanılabilir. Bu durumda bitkiler yeterince beslenemediklerinden iyi gelişmezler ürün azalır, alınan ürün gübre parasını bile karşılamayabilir. Bitkinin ihtiyacından daha fazla gübre kullanılabilir böylece fazladan attığımız gübrenin parası ziyan olduğu gibi fazla gübre toprağa ve ürüne olumsuz etkiler yapabilir. Yanlış cins gübre kullanılabilir. Bunun sonucu olarak ürün azalabilir, yatabilir veya kuruyabilir. En azından üründe bir artış olmayabilir. Böylece de gübreye verilen para boşa gitmiş olur. Yanlış zamanda ve yanlış şekilde gübre kullanılabilir. Bunun sonucu olarak gübreden beklenilen yarar sağlanmayabilir. Eksik veya fazla, yanlış cins ve zamansız gübre kullanmamak için gübre kullanmadan önce toprağın mutlaka analiz ettirilmesi ve laboratuardan alınacak toprak analiz raporu sonucuna göre gübre kullanılması gerekmektedir” dedi.

        Başkan Güngör, Toprak analizi sonuçlarının beklenen faydaları sağlayabilmesi ve açıklanan hatalara düşülmemesi için toprak örneklerinin mutlaka usulüne uygun olarak alınması gerektiğini ve Çiftçilerimiz tarım kuruluşlarının teknik elemanlarından yararlanılmaları gerektiğini söyleyerek Çarşamba Ziraat Odasından doğru Toprak Tahlili için gerekli bilgilerin alınabileceğini bildirdi.

Emrah AKAR

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Çarşamba Haber