"Daha Duyarlı Olmalıyız"

"Daha Duyarlı Olmalıyız"
Samsun Engelliler Federasyonu Başkanı Mehmet Akbulut, engelli bireylerin karşılaştığı sorunlar ve bu bireylere yönelik yapılan çalışmalar hakkında Haber Expres Gazetemize önemli açıklamalarda bulundu.

2013 yılında, Samsun'da faaliyet gösteren 8 derneğin birleşmesiyle kurulan Samsun Engelliler Federasyonu, Aradan Geçen Yıllara rağmen engelli bireylerin eğitim, istihdam ve sosyal entegrasyonunu destekleyen çeşitli çalışmalar yürütüyor. Federasyon Başkanı Mehmet Akbulut Hem Federasyon çalışmalarından hemde Engeli Bireylerin yaşadığı sorunlara dikkat çekerek, "Engelliliği farklılık olarak görüyoruz; her bireyin bir potansiyeli vardır ve bu potansiyelleri ortaya çıkaracak alanlar sunmamız gerekmektedir" ifadelerini kullandı.

"Mesleki eğitim kurslarımız bulunmaktadır"

Engellilere Yönelik İstihdam Çalışmalarından Bahseden Samsun Engelliler Federasyonu Başkanı Mehmet Akbulut, "Samsun Engelliler Federasyonu, 2013 yılında Samsun'da faaliyet gösteren sekiz derneğin bir araya gelmesiyle oluşturulmuştur. Her bir derneğin üye sayısı farklıdır; örneğin, Orta Karadeniz Engelliler Derneği'nde yaklaşık 400 üye bulunmaktadır. Engellilerin eğitimi, istihdamı, sosyalleşmesi ve engelli haklarıyla ilgili çalışmalar yapmaktayız. Özellikle 2012 yılında Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı (E-KPSS) sınavı gündeme geldiğinde, Samsun Engelliler Federasyonu ve o dönem daha ön planda olan Orta Karadeniz Engelliler Derneği olarak İlkadım Halk Eğitim Merkezi işbirliği ile E-KPSS kursları açtık. O günden bugüne kadar yaklaşık 200 arkadaşımız bu kurslara katılıp mezun olmuş ve devlet dairelerinde memur olarak işe başlamıştır. Tabii ki, yerelde özel sektörde de istihdam imkanları bulunmaktadır; engelli girişimcilere yönelik hem İş ve İşçi Bulma Kurumu (İŞKUR) hem de Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) destekleri verilmektedir. Mesleki eğitim kurslarımız bulunmaktadır; devlet kademesinde bir yere atanmak isterseniz bazı yeterliliklere sahip olmanız gerekir. Bu anlamda aşçılık, masörlük, hasta bakıcılığı ve engelli bakıcılığı gibi kurslar düzenlemekteyiz." Diyerek sözlerine devam etti.

img-9907.jpg

"En büyük engel erişimdir"

Engelli bireylerin Toplum içindeki karşılaştığı sorunlara yönelik daha hassas olunması gerektiğini vurgulayan Mehmet Akbulut, "Engelli bireylerin toplumla bütünleşmesinin önündeki en büyük engel erişimdir. Bedensel engelli bireyler için düşündüğümüzde, kaldırıma çıktıklarında esnafın sergisiyle karşılaşıp kaldırımdan geçemezler veya kaldırımın sonundaki engelli rampasına park edilen araçlar nedeniyle hareket edemezler. Bu nedenle engellilere kolaylık sağlanmamaktadır. Örneğin, geçenlerde görme engelli bir vatandaşımız bir çukura düştü çünkü Atakum Belediyesi çukuru kapatmamıştı. Bu tür durumlara dikkat edilmesi gerekmektedir; bunlar erişilebilirlik sorunlarıdır. Özellikle görme engelli bireyler için toplu taşımada sesli anons sistemi çok önemlidir. 2010 yılında yaptığımız bir çalışma ile Büyükşehir Belediyesi'nin toplu taşıma araçlarında sesli anons sistemi aktif hale getirildi. Ancak birkaç yıl önce bu sesli anons sistemleri iptal edildi ve görme engelliler yine sorun yaşamaya başladı. Her geçen gün daha iyiye gitmesi gereken bu yapı, daha dezavantajlı bir duruma düşmüştür ve şu anda bunun mücadelesini vermekteyiz." Diye konuştu.

img-9900.jpg

"Onlar da bir bireydir ve dikkate almalıyız"

Engelli bireylerin potansiyel yeteneklerini ortaya çıkaracak alanların hayatımızda daha çok yer verilmesi gerektiğini belirten Akbulut, "Engelliliği farklılık olarak görüyoruz; her bireyin bir potansiyeli vardır ve bu potansiyelleri ortaya çıkaracak alanlar sunmamız gerekmektedir. Bu fırsatları verdiğimiz takdirde toplumumuz daha ileriye gidecektir. Çünkü engellilere acıyarak yaklaşmak doğru değildir. Örneğin, toplu taşımada görme engelliler giderken hala ceplerine para sıkıştırılıyor; ihtiyaç sahibi diye, ama kimse sormuyor yardıma ihtiyacın var mı diye. Onlar da bir bireydir ve dikkate almalıyız; bu konularda toplumsal olarak bilinçlenmemiz gerekiyor. Her belediyede 2-3 tane engelli meclis üyesi olması gerekiyor. Engelli bir insanın yerine "ben düşünürüm" demek doğru değildir, çünkü aynı şey değildir." Şeklinde konuşarak sözlerini tamamladı.

Kaynak:Ünal Daldal

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir