Başbakan Davutoğlu ve İtalya Başbakanı Matteo Renzi ile birlikte ’Türkiye-İtalya İş Forumu’na katıldı. Forumda konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye ile İtalya arasında çok köklü bağlar olduğunu belirterek, “Türkiye ve İtalya bu köklü geleneği, ticari gelenekle birleştirmiş iki ülkedir. İtalya Akdeniz ticaretinin önemli bir merkezidir. İstanbul’da bir ipek yolunun son halkasını oluşturur. Bugün de Türkiye ile İtalya arasındaki işbirliği aslında Avrasya ve Akdeniz ölçekli ticareti büyük ölçüde etkileyecek verimli bir işbirliğidir” dedi.
Davutoğlu, Türkiye ve İtalya’nın hem ikili ilişkiler bağlamında, hem de geleceğe dönük olarak küresel ekonominin alacağı şekil bağlamında da son derece etkide bulunabilecek iki ülke olduğunu söyledi. Bu ilişkilerin ekonomi boyutunda çok kapsamlı işbirliği alanlarının mevcut olduğunu belirten Davutoğlu, “İtalya Türkiye’nin toplam dış ticaretinde dördüncü önemli ortağıdır. İtalya’nın aynı şekilde Türkiye‘de çok ciddi yatırımları olmuştur. İtalyan şirketlerinin 4,5 milyar doları geçene yatırımları. Biz daha fazla İşbirliği için birlikte tel ele yürümeye kararlıyız. Bu çerçevede yaptığımız görüşmelerde 19,5 milyar doları bulan ve son 5 yıl içinde 95 milyar dolara ulaşan dış ticaret hacmimizin en kısa zamanda daha üst düzeylere çıkması için ortak bir kararlılık sergiliyoruz” şeklinde konuştu.
"İLİŞKİLERİN GELECEĞİ PARLAK"
Siyasilerin iş dünyasına vereceği taahhütlerin siyasi istikrar, siyasi vizyon ve bürokratik engellerin aşılması olduğunu belirten Davutoğlu, "Türkiye ve İtalya, Türk ve İtalyan işadamlarının önündeki her türlü bürokratik engeli kaldırmaya kararlıdır. İtalyan firmalarının Türkiye’deki yatırım arzularından büyük memnuniyet duyuyoruz. Karşılıklı yatırım ve işbirliği iradesi siyasi iradeyle birleştiğinde Türk-İtalyan ilişkilerinin geleceği parlaktır. Savunma sanayi alanında ortak çalışma konusunda da çok önemli görüşmeler gerçekleştirdik” dedi.
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye ekonomisinin küresel krize rağmen büyümesini sürdüren ve OECD’nin tahminlerine göre 2011-2017 yılları arasında OECD ülkeleri arasında en büyük kalkınmayı sağlayacak ülke olduğunu belirterek, “Türkiye’nin dinamik piyasa yapısı, demokratik ve şeffaf hukuk anlayışı bütün dış yatırımcılar için önemli bir imkan sağlamaktadır. İtalyan şirketlerini Türkiye’de daha fazla yatırım yapmaya çağırıyoruz” şeklinde konuştu.
ÜÇÜNCÜ HAVALİMANINA VURGU
İstanbul’un son dönemde kat ettiği mesafeyle şu anda dünyanın önemli ulaşım hatlarından biri olduğunu söyleyen Davutoğlu, “THY 102 ülkeye 261 sefer yapmaktadır. Dünyanın en fazla noktasına sefer yapan havayolu şirketidir ve İstanbul’dan 4 saat içinde dünya nüfusunun dörtte birine ulaşabilirsiniz. Dolayısıyla İstanbul gittikçe artan bir ivmeyle önemli bir finansal merkez niteliği taşımaktadır. Üçüncü havalimanıyla birlikte dünyanın en büyük havalimanına sahip olma açısından da önemli bir transit merkez haline dönüşecektir. Yılda 150 milyon kişilik kapasiteyle bu havalimanı İstanbul’u ekonomik bakımdan en kolay ulaşılan merkez haline getirecektir” ifadelerini kullandı.
İTALYAN ÜNİVERSİTESİ KURULUYOR
Davutoğlu, Renzi ile yaptıkları görüşmelerde Türkiye’de bir Türk-İtalyan üniversitesi kurulması konusunun da gündeme geldiğini ifade ederek, “İsteriz ki Türk-İtalyan Üniversitesi kurulsun. Türk ve İtalyan işadamları bu konuda öncülük alırlarsa biz her türlü kolaylığı göstereceğiz. İsteriz ki bu iki büyük medeniyet merkezi bir üniversiteyle birbirine bağlansın” dedi.
Türkiye’nin G-20 dönem başkanlığı süresince de en yakın istişarede bulunacağı ülkelerden birinin İtalya olacağını söyleyen Davutoğlu, “Gerek ikili ilişkilerde, gerek Avrupa kıtasının geleceği konusunda, gerekse küresel ekonomik ilişkilerde Türkiye ve İtalya ortak perspektiflere sahiptir” şeklinde konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.