HABER-FOTO: Serkan KARAHAN
Türkiye Şeker Fabrikalarının kaderi geçtiğimiz aylarda özelleştirme işleri daire başkanlığının aldığı bir kararla değişmişti. Özelleşme sürecindeki fabrikaların Portföy-C grubunun satışı yapılmış, daha sonra ise özelleştirme işleri daire başkanlığı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da altında imzası bulunan bir kararla satışları durdurmuştu. Yaşanan bu gelişmenin ardından Çarşamba’daki Şeker Fabrikasını yeniden hayata geçirmeye kararlı Şeker-İş Sendikası Çarşamba şubesi, bölgede yeniden şeker pancarı ekiminin sağlanması konusunda çalışma başlatmıştı. Bu doğrultuda Çarşamba’daki çiftçilerle bir araya gelen Şeker-İş temsilcileri şeker pancarı ekiminin fabrikaları için ne kadar önem arz ettiğini dile getirmişlerdi.
Kantarlar kapandı
Bu konuda başarılı bir çalışmaya imza atan Şeker-İş Sendikası temsilcilerinin ise önlerine bu kez farklı bir sorun çıktı. Şeker Pancarı ekimi konusunda çiftçilerle bir araya gelen ve normal sendikal faaliyetlerinin de dışına çıkarak özverili bir çalışma yapan Şeker-İş temsilcileri şimdide bölgede kapanan kantarla alakalı sıkıntı içinde. Şeker-İş Sendikası Çarşamba İlçe Temsilcisi Sinan Türe konu hakkında açıklamada bulunarak, “Çarşamba Şeker Fabrikası’nın durumunu gören, fark eden yok. Biz asıl işimizi bırakıp, bölgemizin sanayisi için çok büyük mücadeleler ettik. Eğer bu yıl bölgemizde yeterli pancar ekimi sağlansaydı Çarşamba Şeker Fabrikası tekrar çalışacaktı. Halkımız biraz olayların farkına vardı. Özellikle besicilikle uğraşan çiftçimiz küspe alımında zorlandığı için pancar ekime sıcak baktı. Fakat son olarak başımıza gelen farklı bir hadise nedeniyle çiftçilerimiz yeniden bu işten caydı. Çünkü Bafra, Çarşamba ve merkez kantarlarımız kapanarak pancar ekimi yapan çiftçilerimiz Çorum’a yönlendirildi. Bu ise pancar ekimi yapacak olan çiftçilerimizin caymasına neden oldu. Sendika olarak her yere başvurduk fakat bu sorunu aşamadık” dedi.
4-5 Şubat’ta sempozyum yaptık
Türe açıklamalarının devamında 4-5 Şubat tarihleri arasından Ankara’da “şeker fabrikalarının sektörde yıldız ülke” sloganı ile sempozyum düzenlediklerini kaydederken, Sempozyuma Çarşamba Ziraat Odası Başkanı İsmail Güngör ile katıldıklarını belirtti. 600 Oda ve Sivil toplum örgütü temsilcisinin katıldığı Sempozyumla alakalı olarak Türe, “Şeker-İş sendikası 4-5 Şubat tarihleri arasında ‘sektörde yıldız ülke’ olabilme sempozyumunun 2. sini gerçekleştirdi. Türkiye genelinde 600 davetlinin katıldığı sempozyuma, biz de Çarşamba Ziraat Odası başkanı İsmail Güngör ve bölgedeki diğer Ziraat Odası başkanları ile katıldık. Gayet verimli Türkiye çapında ses getiren sempozyum oldu. Şeker fabrikalarının özelleştirilmesi ve bundan sonraki süreçte strateji nasıl olmalı konuşuldu. Sempozyumda en kapitalist ülke ABD’de dahi şeker fabrikalarını şahıslarda değil kooperatiflerde olduğu dile getirilirken AB ülkelerinde fabrikaların Pankobirlik’leri adı altında kooperatifçiler tarafından işletildiği anlatıldı. Bu modelin Türkiye için de uygulanabilecek bir yöntem olduğu bu sempozyumda ön plana çıktı. Pancar Ekicileri Kooperatifi Birliği (Pankobirlik) Genel Müdürü Fahrettin Tan yaptığı konuşmada 25 şeker fabrikasının tümüne hiçbir kapı kapatılmadan yeni istihdamlar yaratılarak bu fabrikaların işletme hakkına talebiz dedi. Yani mal varlıklarına değil, bu zamana kadar yapılan ihalelerimiz mal varlıklarıyla satıldı. Alan alıcı firma bu fabrikaların birçoğunun kapatıp birkaç tanesinde de üretim yapacaktı. Pankobirlik’in teklifi ise sadece fabrikaların işletmesine yönelik bir teklif” dedi.
Tarımla ilgili yapılan özelleştirmelerin hiçbiri başarılı olmamıştır
Sinan Türe Açıklamalarının devamında son olarak, “Tarımla ilgili yapılan özelleştirmelerin hiçbiri başarılı olmamıştır. Bunun örnekleri Tekel’de, SEK, Et-Balık kurumda görülmüştür. Şeker fabrikalarının önümüzdeki yıllarda tekrar özelleştirilmesi gündeme gelirse varlık satışlarıyla değil, hiçbir fabrikanın kapatılmadan üretim vergisi adı altında üreticinin işçinin bulunduğu bir modele mutlaka devredilmeli diye düşünüyoruz. Bundan kaynaklı, Çarşamba halkının bu fabrika ile ilgili biraz daha ilgili alakalı olmasını istiyorum. Özellikle sivil toplum örgütlerinin fabrikaya duyarlı olmasını, siyasi partilerimizden kapanan kantarlarla ilgili çalışmalar yapılmasını istiyoruz. Kantarların kapanma nedeni mevcut pancarın olmamasından kaynaklı. Pancarımız az ama biz bu pancarı bu yıl kimseyi mağdur etmeden burada almış olsaydık, önümüzdeki yıl kendi ihtiyacımız olan pancarın üretimini bu bölgeden sağlayacaktık” dedi.
Çarşamba’da bu yıl iyi başlayan Pancar ekimi başvuruları, bölgedeki kantarların kapanmasının ardından durdu. 7-8 tona yakın bir pancar alımın beklediği Çarşamba’da kantarların kapanmasının ardından bu oranın da düşeceği tahmin ediliyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.