DİKTİĞİ GÖMLEKLERLE MODANIN RİTMİNİ YAKALIYOR

DİKTİĞİ GÖMLEKLERLE MODANIN RİTMİNİ YAKALIYOR
Çarşamba’da gömlek dikimi yapan Terzi Cevdet Demiroğlu, bir yandan değişen teknolojiye ve isteğe ayak uydurmaya çalışırken diğer taraftan da birbirinden renkli diktiği gömlekleriyle modayı yakalamaya çalışarak teknolojiye karşı direnmeye çalışıyor.  

“ÇARŞAMBA’DA 7-8 GÖMLEK USTASI KALDI”

Çarşamba ilçesinde 20 yıldır gömlek ustası Terzi Cevdet Demiroğlu, her yaşa ve her modaya uygun gömlek üretmeye çalışıyor. İlçe de İlkokulu bitirdikten sonra başladığı Terzi mesleğinde gömlekçilik yaparak yılladır gelişen teknolojiye ve değişen modaya ayak uydurmaya çalışarak ayakta tutunmaya çalıştığını söyleyen Gömlek Ustası Terzi Cevdet Demiroğlu, “Bu işe İlkokul bittikten sonra küçük yaşta başladım. Burada sipariş gömlekler dikiyoruz. İnsanlar geliyor kumaşın rengini beğeniyor ölçülerini alıp istenilen modelde ve şekilde dikiyoruz. Biz işe başladığımızdan günümüze kadar gömlekçi ustalığında piyasada biraz artış oldu ama Çarşamba’da yedi sekiz tane gömlekçi ustası Terzi kaldı. İlçe bu kadar sayı varken Samsun’da dört beş tane anca vardır. Yani burada buna halk biraz alıştı. Bizde burada düzgün bir şekilde gömlek çıkartıp insanları memnun etmeye çalışıyoruz, ekmeğimizi buradan kazanıyoruz” dedi

“MÜŞTERİNİN İSTEĞİNE GÖRE GÖMLEK MODELİ”

Her tarza ve modaya uygun gömlek dikebildiğini söyleyen Terzi Demiroğlu, “Yirmi yıldır gömlek sektöründe modeller, kalıplar değişiyor. Eskiden biraz daha salaş tarzında gömlekler modaydı. Şimdi slim fit (dar) tarzında gömlekler modada. Sürekli her yıl bir şeyler değişiyor. Bizde insanların isteğine göre örneğin; yakaları düğmelidir, düğmesizdir, yumuşaktır, serttir herkesin istediği modele göre gömlek dikiyoruz. Yaş düzeyi eskiden kırk yaş ve üzeri daha çoktu biz şimdi kendimizde, kendi çevremizle arkadaş gruplarımız kendi emsallerimiz geliyor. Onlar da kendi arkadaş çevremiz olunca ister istemez yaşı biraz daha alta çekiyoruz. Bu tamamen bizimle ilgili alakalı bir durum. Üç beş yaş küçük, üç beş yaş büyük ondan ötürü burada güzel bir çevre oluşturduk. Yani çalışıyoruz ekmeğimizi buradan kazanıyoruz. Yaş ortalaması dediğim gibi biraz benimle alakalı diye düşünüyorum. Eskiden daha fazlaydı mesela kırk yaş ve üzeri ama onu biraz aşağı biz çektik” ifadelerini kullanarak şöyle devam etti.

“MARKA GÖMLEKLERDEN FARKI YOK”

Diktiği gömleklerin, yüksek fiyatlarda satılan marka gömleklerden farksız olduğunu söyleyen Terzi Demiroğlu, “Marka gömlekler ile bizim gömleklerimiz arasında çok bir fark yok aslında. Sadece burada ki fark orada bir etiket veya markanın olması. Çok büyük meblağlar veriliyor, bizim fiyatlarımıza göre. Dışarıda çok uygun hazır gömleklerimiz de var, ama onlarda insan giydiği zaman şöyle tamamen üzerine olup yakıştığını görmek, biz şimdi bu işi yaptığımız için direkt görebiliyoruz, anlayabiliyoruz. İyi paralar verip de giydikleri zaman da tamam oluyor ama bence ona da fazla para veriliyor. Ona gerek yok aslında. Biz burada insanların ölçülerini alıyoruz, kumaşın rengini seçiyoruz. Çeşitlerimiz ve her rengimiz var hemen hemen. Onların ölçülerini alıyoruz istenilen modelde diktiğimiz için burada çok bir sıkıntı oluşmuyor. İki üç yıl rahatlıkla giyilebilir yani beş yıl da giyilebilir.” şeklinde konuştu

“GÖMLEK DİYE BAKIYORSUN AMA KÜÇÜK ŞEYLER KATIYORUZ”
İşinde her gün yenilikler yapılması gerektiğin vurgulayan Terzi Demiroğlu, “Her gün sanatta kendi işimde bir şey öğreniyorum. Yani her gün bir ustalık sınır yok. Gömlek diye bakıyorsun ama her gün yeni bir şey değişen modaya biz küçük küçük bir şeyler katıyoruz. Gömleklerin üzerinde gördüklerimizi insanlara sunuyoruz. Önden dikişlidir, arkadan penslidir. Renk beğenileceği zaman kumaşken çok belli olmuyor ama biz onu hayal edebiliyoruz. Sürekli diktiğimiz için neyin nasıl duracağını tahmin edebiliyoruz. Biz bunu dikelim siz görün beğenmeseniz daha yaptırmasınız diyoruz. Şöyle de bir şey var insanların giyimi kuşamı, neyi sever neyi sevmez, kimisi mesela çok desenli tarzda sever, kimisi sadelikten yanadır. Herşeyin elbette sadesi güzeldir ama bazen yaz dönemlerinde spor kotun üstüne, kumaşın üstüne modeller yaptığın zaman onları da beğenebiliyorlar.”ifadesini kullandı.
Yaptığı işini sevdiğini söyleyen gömlekçi, insanların kendilerini tercih etmesinden de memnun olduğunu dile getirdi

1-240.jpg

2-290.jpg

3-249.jpg

4-194.jpg

 

HABER-FOTO: Büşra KOCATAŞ- Kübra DAĞ

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Resmi İlanlar
Çarşamba Haber