Geçtiğimiz Pazar günü (03.09.2023) Samsun’u etkisi altına alan yoğun sağanak yağış sonrasında şehirde sel afeti yaşanmıştı. Birçok ev ve işyeri selden olumsuz etkilenmiş, onlarca insan zarar görmüş ve bazıları ise yaralanmıştı.
Samsun’da selin yaralarının sarıldığı bu günlerde, akıllara önlemler ve sigortalar da geliyor. Afetlere karşı alınacak önlemlerden biri olarak sigortalılık gösterilebiliyor. AFAD’ın
‘‘Sel Öncesi, Anı ve Sonrası Tedbirli Olun, Güvende Kalın’’ başlığıyla yayımladığı bildiride bahsedilen ‘‘sel sigortası’’nı, yani iklim sigortasını yakından inceledik. AFAD’ın bildirisinde bahsedilen önlemleri vatandaşlara, iklim sigortasını ise bir sigorta acentesine sorduk.
İklim sigortasını, Dünya’daki iklimlerin değişmesinden dolayı ihtiyaç duyulan bir sigorta türü olarak nitelendiren sigorta acentesi işletmecisi Metin Taflan, sözlerine, ‘‘İklim sigortasını kapsamlı bir şekilde yaptıran vatandaşların araçlarını, kendilerinin ferdi kazalarını, evlerini, işyerlerini sigorta kapsıyor. Ama tabi isterlerse toplu halde kapsayabiliyor, yani paket olarak. Ya da sadece evine isterse evini sigortalatabilir. Araçlarını, kendisini, teknesini, kamyonunu, bunlar gibi şeyleri isterlerse ek olarak yaptırabiliyor.’’ şeklinde devam etti.
‘‘İklim sigortasına aracınızı da ekleyin’’
Samsun’da yaşanan sel afetinde bir kez daha görüldü ki başta otomobiller gibi motorlu araçlar başta olmak üzere birçok araç ya zarar görüyor ya da kullanılmaz hale geliyor. Bu gibi durumlarda vatandaşların mağduriyet yaşamaması için uyarıda bulunan Taflan, iklim sigortası poliçesine araçların da mutlaka dâhil edilmesinin altını çiziyor. Sadece iklim sigortasının yapılması durumunda araçların bu sigorta kapsamında olmadığını belirten Taflan, yalnızca kişinin konutunun ve kendisinin dâhil olduğunu belirtiyor.
‘‘İklim sigortası, DASK sigortasından daha kapsamlı’’
DASK sigortası ile iklim sigortası arasındaki farklara değinen Taflan, ‘‘DASK Sigortası, yani deprem sigortası, sadece binaları kapsayan bir sigorta çeşidi. Binanın içindeki eşyaları kapsamıyor. Sadece binanın betonarme kısmını kapsıyor. Bu sigorta, evin metrekaresine göre fiyatlandırılıyor. Bunda sadece deprem var. Ama iklim sigortası dediğimiz zaman bunda heyelan, sel, su baskını, fırtına, yer kayması, ferdi kaza, dolu, bunlar da eklenebiliyor. Ortadaki farklar büyük. DASK Sigortası sadece evi kapsıyor ama iklim sigortasında, eklediğin zaman, evini, arabanı, kişinin kendisini, ailesini, hepsini kapsıyor. Denizdeki tekne dahi eklendiğinde onu bile kapsıyor.’’ sözlerine yer verdi.
‘‘Çarşamba’da hiç iklim sigortalı yok’’
İklim sigortasının 2019 yılından beri var olduğunu belirten Taflan, ‘‘Bunu şu anda bilen pek yok. Özellikle de Çarşamba’da bilen hiç yok. Biz bunu acente olarak anlattığımız zaman vatandaş, biraz da geçimle alakalı olarak pek sıcak bakmıyor. İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük şehirlerde daha çok var.’’ dedi.
Sigorta ücretlerinin yüksek olduğunu düşünen vatandaşlar, bundan dertli. Sigorta acenteleri ise fiyatların yüksek olmadığını, aksine cüzi olduğunu vurguluyor. Bu konu hakkında fiyat bilgisi de veren sigorta acentesi işletmecisi Metin Taflan, ‘‘10 bin TL teminatlı yangın, sel, su baskını sigortası aylık 180 TL gibi bir rakam, cüzi bir rakam. Mesela teminat bedeli 20 bin TL’ye çıkarırsa ücret 220 TL yapıyor. 220 TL vatandaşa çok geliyor. Müşterilerimden birisinin aracının motoru sel nedeniyle kullanılmaz hale geldi. O motorun değeri aşağı-yukarı 60 bin TL. 220 TL nerede, 60 bin TL nerede? 220 TL çok cüzi bir rakam ama vatandaş ‘‘bir şey olmaz’’ diyor ve sigorta yaptırmıyor.’’ dedi.
Sigorta acenteleri sigortalılık bilincinin artırılması gerektiğini vurgularken vatandaşlardan bazıları ise bu gibi afetlerin önlenemez olduğunu ve Allah’tan geldiğini düşünüyor.
Haber: Ünal DALDAL
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.