Doktorun yaşama şansı yüzde 4 dediği Berk mezun oluyor

Doktorun yaşama şansı yüzde 4 dediği Berk mezun oluyor
Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Reklamcılık Bölümünde okurken geçirdiği kaza sonrası doktorların yaşaması yüzde 4 dediği Berk Balatlı tekrar hayata döndü. Kaza sonrası hafıza kaybı yaşayan

göz kayması ve odaklanma problemi yaşayan Berk Balatlı, üniversiteye tekrar dönüp okuyan ancak engeli nedeniyle derslerinde düşük not alan Berk için 'Sesli Kitap' projesi yapıldı. Arkadaşları tarafından seslendirilen notları okuyarak notları artan Berk, bu yıl okulunu bitirip diplomasını alacak.

Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Gülgün Tosun, kendi bölümünde verilen Topluma Hizmet Uygulamaları dersinde, fakültenin Reklamcılık Bölümü Son Sınıf öğrencisi Berk Balatlı (30) için bir ders oluşturdu. Prof. Dr. Tosun, 7 yıl önce İstanbul’da bir trafik kazası geçiren, 4 ay komada kalıp hafızasını kaybeden, 2 yıl yatakta kalan ve doktorların yüzde 4 yaşama ihtimali verdiği Balatlı’nın vücudunda oluşan engel nedeniyle derslerindeki başarısızlığı gidermek istedi. Özellikle geçirdiği büyük kaza sonrası, normal bir insanın anlama kapasitesinden kat kat fazla tekrar yapması gereken, gözlerindeki kayma nedeniyle kitap ya da defterdeki notları okuyamayan, Berk Balatlı’ya ‘Sesli Kitap’ projesi yapıldı. Ayrıca Berk için yapılan bu proje ile Berk’ten sonra gelecek engelliler için fakültenin arşivinde yer aldı.

MUM DİBİNE IŞIK VERDİ

Dersi alan 45 öğrenci, Reklamcılık Bölümünde okuyan Berk Balatlı’nın derslerindeki kitap ve notları fakültenin ses stüdyosuna girerek Berk için okuyarak ses kaydına aldı. Prof. Dr. Gülgün Tosun’un 'Mum dibine ışık versin' sloganıyla, öğrenciler arasındaki dayanışmayı ve birbirlerinin eksiklerini gidermek amacıyla yapılan ders uygulamasında, 45 öğrenci canla başla Berk Balatlı’nın Final sınavlarına 'Sesli Kitabı' yetiştirmek için kayıt yaptı. Öğrenciler, gece yarılarına kadar fakültenin ses kayıt stüdyosundan çıkmayarak Berk Balatlı’nın Sesli Kitabı'nı oluşturdu. Vizelerinde 30-40 arası puan alan Balatlı, Sesli Kitap'la çalışmasıyla final puanını 70-80’e çıkardı.

"ÖĞRENCİLERİMİZ ARASINDAKİ DAYANIŞMA BENİ SEVİNDİRDİ"

Gazetecilik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Gülgün Tosun; ''Topluma Hizmet Uygulamaları dersi olarak yaklaşık 5 yıldır eğitim müfredatımızda yer alan bir ders. Son 3 yılıdır bu dersi ben yürütüyorum. Bu ders kapsamında ‘Mum dibine ışık versin’ dedik bu sene. ve Topluma Hizmet Uygulaması olarak yapacağımız faaliyeti Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Reklamcılık Bölümü son sınıf öğrencisi olan engelli öğrencimiz Berk Balatlı’nın derslerine yardımcı olmak üzere notlarını sesli kitap haline çevirme kararı aldık. Bu gönüllü proje, bu projeyi sınıfta ilk dile getirdiğimde 45 öğrencinin bu projeye girmek istediğini belirtmek istemesi doğrusu benim içinde hem sürpriz oldu hem de öğrencilerimiz arasındaki dayanışmanın boyutlarını göstermesi açısından da çok sevindirici gelişmeydi'' dedi.

''GELECEK ENGELLİ ÖĞRENCİLER İÇİN ARŞİV OLDU''

Derse giren Araştırma Görevlisi Dr. Sinem Çambay ise, ders kapsamında Reklamcılık son sınıf öğrencisi Berk Balatlı’nın toplam 3 kitabını seslendirdiklerini söyledi. Öğrencilerin kitabı kendi aralarında bölümlere ayırdığını ve buna yönelik seslendirme yaptığını anlatan Çambay, şunları söyledi:
"Ses kaydımız sadece Berk için olmadı. Gelecek yıllarda buraya gelecek engelli öğrencilerimiz için büyük bir hazine niteliğinde arşivimizde yer alacak. Ses kaydı yapan öğrenci gruplarımız bazen gece 10.00’a kadar okulumuzun ses stüdyosunda kalarak fedakarlık gösterdi.''

''ARKADAŞLARIMIN SESİNDEN ÇALIŞTIM''

Yaşaması bile şans olan ancak mücadelesi ile okulunu bitirmek üzere olan Berk Balatlı; sözlerini şöyle sürdürdü: ''3 yıl boyunca notlarım düşüktü. Çünkü ben okuyamıyordum. Annem okumak durumunda kalıyordu. Bende hafıza problemi olduğu için okuduğumu unutuyordum. Annemin okuduğunu unutuyordum. Bu ders kapsamında Gülgün hocam ve Sinem hocam sağolsun bana böyle bir proje getirdiler. İletişim fakültesinde okuyan arkadaşlarım sesli kitap yaptı. Bende onları dinleyerek çalıştım. Bu dönemde vize notlarım 30-40 civarındayken bu proje ile sesli kitapla çalışarak final notlarım 80’e çıktı. Benim için çok olumlu oldu. Artı bir başka okuma sorunu olan engelli geldiğinde bundan yararlanabilecek. Ben isterim ki sadece Ege Üniversitesi İletişim Fakültesinde değil, tüm Türkiye’de böyle çalışma yapılsın, engellilere bir yararı olsun. Bu projede emeği geçen arkadaşlara çok teşekkür ederim.’’ 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir