Dr. Güney: "Sobayı söndürmeden asla uyumayın"

Dr. Güney: "Sobayı söndürmeden asla uyumayın"
Samsun İl Sağlık Müdürü Dr. Yusuf Güney, “Lodoslu havalarda sobayı söndürmeden asla sobalı odada yatıp uyumayın” dedi

Dr. Yusuf Güney, soba zehirlenmeleri hakkında önemli uyarılarda bulundu. Türkiye’de her yıl onlarca kişinin, sobadan sızan karbonmonoksit gazı nedeniyle zehirlenerek hayatını kaybettiğini belirten Dr Güney, “Özellikle lodoslu havalarda soba ve şofben zehirlenmeleri önemli bir halk sağlığı sorunu olarak karşımıza çıkmaktadır. Kömür gibi karbon taşıyan yakıtlar yetersiz oksijen varlığında tam olarak yanmadıkları için karbonmonoksit gazı oluşumuna neden olarak zehirlenmelere yol açabilir. Karbonmonoksit renksiz, tatsız, kokusuz ve yanıcı zehirli bir gazdır. Vücuda solunum yolu ile girer ve doğrudan kana geçerek oksijen alımını engellediği için zehirlenme ve ölüme sebep olur. Kömür ve hava gazı gibi ısıtma amacıyla kullanılan her türlü soba ve ocakta yanma sırasında oluşmaktadır. Bu zehirli gazdan özellikle beyin ve kalp gibi yüksek oksijene gereksinim duyan organlar kolayca etkilenir. Karbonmonoksit farkına varılmadan hafifçe solunur ve bu da baş ağrılarına, komaya, felce ve ölüme kadar giden ciddi zehirlenmeler oluşturur” diye konuştu.

“Gazdan zehirlenen kişiyi temiz havaya çıkarın”
Karbonmonoksit gazı ile temas kurulduğunda neler yapılması gerektiği konusunu da anlatan Güney, “Kısa süre içerisinde tıbbi müdahaleler yapılmazsa bu durum ölümle sonuçlanabilir. Bu zehirlenmelerde ilk olarak kişinin zehirli gaz ile temasının kesilmesi gerekir. Ardından gazı soluyan kişi temiz bir havaya çıkarılmalıdır. Bu kişinin öncelikle rahat bir nefes alması sağlanmalı, derin ve sıkça soluklanması gerekmektedir. Ardından ise hemen 112 Acil Servis ekipleri aranarak haber verilmelidir” şeklinde konuştu.

“Sobalı odada yatmayın”
Dr. Yusuf Güney, “Zehirlenmelere karşı soba kurulumu, yakılması ve baca temizliği ile ilgili yetkili kişilerin belirlediği kurallara mutlaka uyulmalıdır. Evlerdeki ısıtma sistemlerinin ve bacaların bakımları her yıl düzenli olarak yaptırılmalı ve özellikle lodoslu havalarda sobayı söndürmeden sobalı odada asla yatılmamalıdır. Lodosun etkisini azaltan bacalar kullanılmalı ve rüzgar yönüne göre değişen baca kapakları taktırılmalıdır” açıklamasında bulundu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Sağlık