Çarşamba Belediyesinin bu güne kadar kolay kolay eleştiri haberlerine imza atmayan çoğu internet medyası gazetelerinin son dönem de haberler yapması şaşkınlık yaratmaya devam ediyor. Son oalrak Samsun’da yayın yapan bir internet haber sitesinin geçtiğimiz günlerde Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin Çarşamba İlçesi’nde yaptığı "Yeşilırmak Köprüsü’nün çalışmalarında Çarşamba Belediyesi’nin takındığı tutum" eleştirilmişti.
Yapılan haberde, Büyükşehir Belediyesi’nin 3 milyon lirayı bulan maliyete çıkartacağı Yeşilırmak Köprüsü’nün yapımı ve yan yol çalışmalarında kullanılmak amacıyla Çarşamba ilçesinde bulunan ancak ruhsat süresinin dolması nedeniyle atıl durumda bulunan taş ocağını kullanmak istediği, Büyükşehir Belediyesi yetkililerinin konuyla ilgili atıl durumdaki taş ocağına yeniden ruhsat alınması için gerekli olan 80 bin TL’nin Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılanacağının teklifinin yapıldığı ve bu teklifin önce Çarşamba Belediyesi tarafından kabul edilip, daha sonra gerekli ödemelerin yapılıp ruhsatın alınmasının ardından Belediye Başkanı Hüseyin Dündar’ın ‘yeterli rezerv yok’ diyerek içinde bulunduğu tutum anlatılıyor.
Ayrıca haberde; Büyükşehir Belediyesi yetkililerinin Belediye Başkanı Dündar’ın tutumunun yanlış olduğu belirtilerek, ilgili taş ocağında gerekli rezervlerin bulunduğu ve başkan Dündar’ın Büyükşehir Belediyesi ile olan ilişkilere engel olduğu da söyleniyor. Yapılan haber ardından haberi yapan internet sitesine Belediye Başkanı Hüseyin Dündar’dan cevaben bir açıklamanın da geldiği, Başkanın yapmış olduğu açıklamada Taş ocağının ruhsatının olmadığını, henüz işletme ruhsatı bile alınmadığı ve ruhsatın alındığında bu sahanın değerlendirileceği, durumun Büyükşehir Belediyesi yetkililerine anlatıldığı, hizmetleri engellemek amacı gibi bir tutum içerisinde olmadıklarını" ifade etmiş….
Bu açıklamanın gelmesiyle birlikte bir köşe yazarı ve bir diğer internet sitesinin yazarı köşe yazısına "Engelleme" konusunu gündeme yeniden taşıması dikkatlerden kaçmadı. Büyükşehir Belediyesi ile Çarşamba Belediyesi’ni karşı karşıya getirmek gibi bir amacının olmadığını savunan Köşe Yazarı, yazısında şu cümleleri kullandı; “…Geçen gün Çarşamba Belediyesi sınırları içerisinde mevcut ama kullanılamayan bir taş ocağı ile ilgili bir yazı yazdım. Belediye Başkanı Sayın Hüseyin Dündar da cevabi bir açıklama göndermiş ve özetle;
- Taş ocağının ruhsatı yok..
- Henüz işletme ruhsatı bile alınmadı.
- Alındığında bu sahanın değerlendirileceği..
- Durumun Büyükşehir Belediyesi yetkililerine anlatıldı.
- Hizmetleri engellemek amacı gibi bir tutum içerisinde olmadıklarını, ifade etmiş..
Baştan da söyledim.
Benim Büyükşehir ile Çarşamba'yı karşı karşıya getirmek gibi bir niyetim yok asla olamaz da..
Ama halkın hizmet almasının yolunu açabilecek her türlü tasarrufu takip etmek gibi bir hakkı kendimde görürüm.. Elimdeki belgelerden ilkine göre, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı, Maden İşleri Genel Müdürlüğü 10.02.2015'te
Çarşamba Belediyesi'ne hitaben;
- 'Çarşamba İlçesi sınırlarında,
Çarşamba Belediye Başkanlığı uhdesindeki (Bazalt) 'Hammedde üretim izin sahası için süre bitim tarihi olan 03.11.2012 tarihine kadar süre uzatım talebinde bulunmadığınız için üretim izin belgeniz iptal edilmiştir.
İmza: Bakan adına, Genel Müdür Yardımcısı,
Dr.Adnan Köse..' imzalı yazıdan haberiniz var mı Sayın Başkan?
Peki; Enerji ve Tabi kaynaklar Bakanlığı
'-Maden İşleri Genel Müdürlüğü'nün, Çarşamba Belediyesine verilmiş (1-A GRUP,BAZALT,55/2015-04 izin nolu, 19.08.2015 tarihinden başlamak üzere 5(Beş) yıl için geçerli,Kamu Kurum ve Kuruluşları Hammadde Üretim İzin Belgesinde haberdar mısınız?.
Kimbilir, belki de emrinizdeki personel sizi bu gelişmelerden haberdar etmeyerek önemli bir hizmetin aksamasına neden oldu!..
Bakın Sayın Başkan; 'Ocağın İşletme Ruhsatı Yoktur' diyorsunuz ya;
İşte o ruhsat, Büyükşehir Belediyesi tarafından görevlendirilen Maden Mühendisi Ertuğrul Göçmez tarafından aktif hale getirildi..
2 ay sonucunda da ruhsat alındı. Ama bu ruhsat tek başına ocağın işletilmesi için yeterli değil!.. Maden Kanunu'nun 7.maddesinde izinlerin tamamının tamamlanması istenir..
" ÇED - ORMAN - GSM - PATLATMA İZNİ"nden oluşan 4 maddeyi kapsar.
Bunları takip etmesi gereken sizin belediyenizdi, etmediniz!..
Donanımlı bir kadronuz olmadığı içinde bu izinleri Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin almasını, masraflarının da onlar tarafından karşılanmasını istediniz..
Büyükşehir'de buna 'Okey' dedi..
Yıl, o zaman 2014'tü..
Şimdi 2016'dayız ama alınan hiçbir izin yok..
Peki neden?..
Çünkü, Büyükşehir’in sizden bu izinleri takip etmek için beklediği 'Muvakkatnameyi' göndermediniz.
Diyorsunuz ki; 'Bahsi geçen taşocağı sahasının ilçede Ordubaşı Mahallesi'nde, 60-70 dönümlük işletmeye açılmamış bir saha olup,
'Henüz İşletme Ruhsatı dahi alınmadı!'
Bende diyorum ki; TÜM KAMU KURUM VE KURULUŞLARI için bu anlamda İŞLETME RUHSATI diye bir kavram yoktur. Kamu Kurum ve Kuruluşlarından yasa gereği böyle bir ruhsat talep edilmez!..
Bakın Sayın Başkan, hala iyi niyetle yanlış yönlendirildiğinizi ve bu konuda eksik bilgilendirildiğinizi düşünmek istiyorum.
Amacım bir prestij kaybına neden olmak değil..
Ben, 'Bağcıyı dövmek değil üzümü yemek istiyorum.'
Halka hizmet bir bütündür.. Gelin bu bütünlük içerisinde size düşen ve layık olduğunuz yeri alınız. Samsunlular olarak bizde bu iyi niyet, gayret ve başarıyı avuçlarımız patlayıncaya kadar alkışlayalım.
NOT: Eksik ya da yanlış yazdığım herhangi bir şey varsa, köşem sayın başkanın o açıklamalarına sonuna kadar açıktır.” Cümlelerini paylaşması da ayrıca gözlerden kaçmadı.
Konu ve konuya bağlı olarak Salıpazarı- Çarşamba arası yol yapımında da yola döşenecek taş için Ordu mahallesi (Köyü) bölgesinden kaya almasına rağmen belediye4 yetkililerinin Büyükşehir belediyesine yaptığı gibi engel çıkarttığı ve bu nedenle firmanın yaklaşık 100 + 100 kilometrelik mesafede olan Kavak ilçesinden taş ihtiyacını karşılamak zorunda bırakıldığı iddia edilmişti.
Yine aynı firmanın yapması gereken Ayvacık- Çarşamba Karayolu üzerinde ki çalışmaları Haber Expres Gazetemizde de defalarca gündeme getirilmişti. Konu ile ilgili olarak firmanın yol yapımı dışında Ayvacık- Çarşamba arasında ki duble yol üzerinde yapılması gereken ve ihalede belirtilen 5 kavşak yapımı için Çarşamba Belediyesinin 'İmar Tadilatı' yaparak yapımın önünü açması beklendiği iddia edilmişti.
Kavşak yapımı için gereken imar tadilatı konusu hakkında Çarşamba Belediyesi tarafından engellendiği iddia edilmiş, konu Büyükşehir Belediyesinin yapacağı iddia edilerek konu kapatılmaya başlatılmıştı. Ancak bu imar tadilatının Çarşamba ilçesinde yapılacağı için ilk tadilat kararının İlçe belediyesi belediye meclisinden çıkartılması ve akabinde Büyükşehir belediyesinin çalışması ile sona erdirilmesinin gerektiği iddia edilerek konu muallakta bırakılmıştı. Bu konunun da böyle ortada kalması nedeni ile firmanın Kasım ayı sonuna kadar yol yapımını tamamlayarak işi bitirip Salıpazarı'ndan ayrılacağı öğrenilmişti.
HABER MERKEZİ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.