Fok Badem’in Muğla kıyılarında hareket seyrini izleyen Akdeniz Koruma Derneği Başkanı Zafer Kızılkaya, Akyaka Azmağında ve Gökova Körfezi'nde yeni görülmeye başlanan Akdeniz Foku ile ilgili yaptığı açıklamada, “Bu bir dişi fok. Burada önemli olan yaklaşık 50 yıldır bir Azmağın içine bir Akdeniz Foku’nun beslenmeye gelmesi. Badem’i örnek olarak saymıyoruz. Çünkü Badem’i biz salmıştık Gökova Körfezine. Badem başka bir yerde yavru iken bulup, yetiştirip daha sonra Gökova Körfezi’ne bırakmıştık. Badem de Azmak’ta besleniyordu ama bu fok doğal beslenmek için geliyor” dedi.
TÜRK SULARINDA 50-60 TANE VAR
Nesli koruma altında olan Monachus monachus cinsi Akdeniz Foku’nun Türk sularında 50-60 tane olduğunu belirten Kızılkaya “Fok’un Akyaka Azmağına gelmesi demek, bir üzerinde tehdit hissetmemesi demek, koruma alanlarında istediğini yapıyor. İkincisi burada yiyecek olması demek. Çünkü hayvan en çok beslenme ihtiyacı olduğu zaman Azmak ve etrafında yeterince balık buluyor. Bir başka önemli konu da insanlar tarafından bir tehdit olmadığını hissediyor. Bu Akyaka için çok önemli. Akdeniz’in en nadir canlısından bahsediyoruz. Şu anda belki sularımızda 50-60 tane var ve bunlardan birisi burada yavru olarak. Üzerinde herhangi bir tehdit olduğuna ve kimseye zara vereceğine inanmıyorum. Sabahları besleniyor burada ve insanlar ile fazla muhatap da olmuyor. Biraz daha büyüdükten sonra kaybolacak zaten muhtemelen ve daha açıklara gidecek” dedi.
KORUMA ÇABALARININ BİR ESERİ
Akdeniz Koruma Derneği olarak Gökova Körfezi'nde koruma alanları oluşturma çabalarının sonuç verdiğini belirten AKD Başkanı Kızılkaya, “Akdeniz Foku’nun buraya beslenmeye gelmesi, bizim burada Akdeniz Koruma Derneği olarak verdiğimiz çabaların, korumak için gösterdiğimiz çabaların belli bir noktaya ulaştığını gösteriyor. Akyaka için de Kooperatif için de büyük bir şans bu. Çünkü besin zincirinin en üstteki halkanın yani Köpekbalıklarının, Fokların sağlıklı olması sistemin sağlıklı olması demek. En büyük halkayı aldığınız zaman sistem tökezlemeye başlıyor. Dolayısı ile Akyaka’da fok görülmesi çok önemli” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.