“Ekonomik Krizin Bedelini İşçiler Ödemeyecek!”

“Ekonomik Krizin Bedelini İşçiler Ödemeyecek!”
Yol-İş Samsun 1 Nolu Şube Başkanı Şaban Cılgın, Samsun Karayolları Bölge Müdürlüğü önünde yaptığı basın açıklamasında işçilerin karşı karşıya olduğu ekonomik sıkıntılara dikkat çekti.

Cılgın, geçtiğimiz aylarda 81 ilde basın açıklamaları yaptıklarını ve Tekirdağ/Çerkezköy ile Zonguldak’ta on binlerce işçinin katılımıyla mitingler düzenlediklerini hatırlatarak, “Sesimizi duyurmak istedik, sağduyulu davrandık, diyalog kapılarını açık tuttuk, ancak sonuç alamadık. Bıçak kemiğe dayandı, bundan sonra meydanlarda yüz binler ile sesimizi duyuracağız,” dedi.

whatsapp-image-2024-09-24-at-09-00-30-1.jpeg

whatsapp-image-2024-09-24-at-09-00-30-3.jpeg

“Geçim Şartları Ağırlaşıyor, Gelir Adaleti Bozuluyor”

Cılgın, işçi kesiminin hayat pahalılığıyla mücadele ettiğini belirterek, “Ürünlere, kiralara, elektrik ve doğalgaza gelen zamlar halkı ezmeye devam ediyor. Büyükşehirlerde kira fiyatları asgari ücretin üzerine çıktı, eğitim masrafları karşılanamaz hale geldi. Kişi başına düşen gelir artıyor gibi görünse de işçinin ve emeklinin sefaleti artıyor,” ifadelerini kullandı. Gelir adaletinin hızla bozulduğuna dikkat çeken Cılgın, işçilerin milli gelirden aldığı payın azalırken işverenlerin payının arttığını belirtti.

“Asgari Ücret Açlık Sınırının Altında”

Cılgın, asgari ücretin açlık sınırının altında kaldığına vurgu yaparak, “En düşük emekli maaşı asgari ücretten düşük. Bu şartlar altında toplumsal huzur sağlanamaz. Sosyal barış mümkün değildir. Geçmiş yıllarda da ekonomik krizler yaşandı ancak bu kadar derin bir yoksulluk görülmedi,” dedi. Açıklanan enflasyon oranlarının gerçekliği yansıtmadığını söyleyen Cılgın, enflasyon kadar yapılan ücret zammının yoksulluğu sürdürdüğünü dile getirdi.

“Vergi Adaleti Sağlanmalıdır”

Vergi sisteminde adaletin sağlanması gerektiğini belirten Cılgın, “Az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınmalıdır. İşçiler 12 ay çalışıyor ama kazançlarının 2,5 aylığını vergi olarak ödüyor. Her harcamada dolaylı vergilerle karşı karşıya kalıyoruz. Gelir vergisi tarifesi ve oranları yeniden düzenlenmelidir,” şeklinde konuştu. İşçi ücretlerindeki vergi yükünün azaltılması gerektiğini ifade eden Cılgın, “Gelir vergisi ilk basamağı brüt asgari ücretin 12 katından az olmamalıdır. Tüm işçiler için vergi oranı yüzde 15’te sabitlenmelidir. Ayrıca işçilere yapılan sosyal amaçlı ödemelerden vergi kesilmemelidir,” dedi.

Kaynak:ZAFERCAN KARAHAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir