Milletvekillerinin tüm özlük haklarının tek bir yasada toplanması için hazırlanan teklif, günlerce süren kulis faaliyetlerine rağmen Meclis tatile girmeden yasalaştırılamadı. Ancak, emekli milletvekillerinin Cumhurbaşkanı bütçesindeki yüzde 9.2'lik artış nedeniyle şimdiye kadar yapılan en yüksek zammı aldıkları öğrenildi.
SEÇİM KORKUSU GERİ ADIM ATTIRDI
Ayrıca, TBMM Genel Kurulu'nda gider ayak yasalaşan torba tasarılarla, milletvekilleri ve yüksek bürokratların maaşlarının 1000 lira azalması da önlendi. Vekillere bazı yeni sosyal haklar getiren, kırmızı pasaport olanağı ve protokol düzenlemeleri içeren teklif, tüm kulis çalışmalarına rağmen yasalaştırılamadı. Geri adım atılmasında milletvekillerinin "Meclis kapanırken yine kendileri için yasa çıkardılar haberleri yapılacak. Seçim meydanlarında bunu halka anlatamayız. Bu düzenleme 6 ay beklesin, Ekim'de yasalaştırırız" değerlendirmesi etkili oldu.
ÖNEMLİ ARTIŞ
Ancak, Meclis'in son haftalardaki çalışmasında vekiller için dolaylı sonuç doğuracak çalışmalar da yapıldı. 2015 Bütçe Yasası'yla Cumhurbaşkanlığı bütçesine yapılan yüzde 9.2'lik artışın, maaş artışları Cumhurbaşkanlığı bütçesine endeksli olan emekli milletvekillerine de şimdiye kadar görülen en yüksek maaş artışını getirdiği ortaya çıktı. Buna göre, artıştan yararlanma oranları bir süre önce yüzde 32'den yüzde 45'e çıkartılan emekli miletvekillerinin maaşında önemli bir artış oldu.
MAAŞ 7 BİN 500 TL OLDU
Ocak ayında emekli milletvekillerinin maaş zammı 740 lira oldu. Artışla, emekli milletvekillerinin maaşı, 7 bin 500 liraya çıktı. Emekli vekillerin maaş artışları, yılda bir kez cumhurbaşkanının bütçesine bağlı olarak yapılıyor. Halen milletvekilleri aylık 14 bin 500 lira maaş alıyorlar. Eğer milletvekili aynı zamanda emekliyse maaşı 22 bin liraya ulaşıyor.
Mart ayının son haftası yasalaşan torba tasarıda, Anayasa Mahkemesi'nin iptal ettiği sözleşmeli müsteşalarla ilgili düzenleme yapıldı. Düzenlemeyle, kadro karşılığı sözleşmeli olarak istihdam edilen Başbakanlık Müsteşarı'nın sözleşme ücreti ile ikramiyelerinin herhangi bir değişiklik yapılmaksızın kanunla düzenlenmesi sağlandı. Buna göre, müsteşara 56 bin 400 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarda aylık ücret ödenecek. Ocak, nisan, haziran, temmuz, ekim ve aralık aylarında birer aylık ücreti tutarında ikramiye verilecek. Bu düzenlemenin yapılmaması durumunda, başbakanlık müsteşarı ve ona endeksli maaş alan milletvekillerinin maaşlarında bin liralık bir azalma yaşanacağı ortaya çıkmıştı. (Kaynak: Hürriyet)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.