En önemli gündem ‘ÇÖZÜM SÜRECİ’

En önemli gündem ‘ÇÖZÜM SÜRECİ’
Meclis'in, bu haftaki en önemli gündemi ''çözüm süreci'' olacak

 

TBMM Genel Kurulu, önemli konuları ele alacağı yeni bir haftaya giriyor. Çözüm süreci ile ilgili Meclis'te kurulacak komisyon ile 4. Yargı Paketi, Genel Kurul'da ele alınacak.

AK Parti'nin, çözüm süreci ile ilgili verdiği araştırma önergesi, 9 Nisan Salı günü ele alınacak. Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay'ın Hükümet adına konuşmasının ardından gruplar adına 20'şer dakika, önerge sahipleri adına bir milletvekili ise 10 dakika süreyle görüşlerini anlatacak. Konuşmaların ardından Meclis Araştırma Komisyonu'nun kurulup kurulmayacağı oylanacak.

Genel Kurul, daha sonra kamuoyunda ''4. Yargı Paketi'' olarak bilinen İnsan Hakları ve İfade Özgürlüğü Bağlamında Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nı görüşmeye başlayacak. Tasarı, ''temel kanun'' olarak iki bölüm halinde ele alınacak. Tasarıya göre, terör örgütünün propagandasını yapan, örgütlerin bildiri veya açıklamalarını basanlara veya yayınlayanlara ceza verilmesinde, ''cebir, şiddet veya tehdit içeren yöntemlerini meşru gösteren, öven ya da bu yöntemlere başvurmayı teşvik etme'' şartı getiriliyor.

AİHM tarafından verilen ve kesinleşmiş ihlal kararları, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi'ndeki davalar bakımından da yargılamanın iadesi sebebi olarak kabul edilecek. Kamulaştırma bedelinin geç ödenmesinden dolayı açılan davanın 4 ay içinde sonuçlandırılamaması halinde, ödeme tarihine kadar geçecek süre için hesaplanacak kanuni faiz hak sahibine ödenecek.

İşkence suçlarında zaman aşımı işlemeyecek. İhaleye fesat karıştırmanın 5 yıldan 12 yıla kadar alan cezası, 3 yıldan 7 yıla indirilecek.

Mahkemelerin ihtisaslaşması...

4. Yargı Paketi'nin yasalaşmasının ardından mahkemelerin ihtisaslaşmasını öngören Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı görüşülecek. Tasarı; birden fazla dairesi bulunan büyük adliyelerdeki hukuk mahkemelerine gelen dosyaların dava konularına göre tevzi edilerek mahkemelerin uzmanlaşmasını öngörüyor.

Tasarıya göre, aynı yargı çevresinde birden fazla mahkemenin faaliyet gösterdiği durumlarda ihtisaslaşmanın sağlanması amacıyla mahkemeler arasındaki iş bölümü HSYK tarafından belirlenebilecek.

Kanuna aykırı olarak eğitim kurumu açan veya işleten kişilere verilen hapis cezası ortadan kaldırılacak. Meskende avukatlık, serbest muhasebeci mali müşavirlik ve yeminli müşavirlik faaliyeti yapılabilecek. Tasarıyla, Adalet Bakanlığı'na 5 bin personel alınacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir