Dönüşen ve gelişen dijitalleşme ile birlikte akıllı evler ve akıllı şehirler gündeme geldi. Elektrik Mühendisleri Odası Samsun Şube Başkanı Adnan Korkmaz, elektrik mühendislerinin dijital dönüşüme ayak uydurması gerektiğini belirterek, akıllı şehirler ve akıllı evlerin dünyadaki enerji savaşlarını bitirebileceğini ifade etti.
"İşsizlik artabiliyor"
Dijital dönüşümle birlikte işsizliğin artabileceğine vurgu yapan Korkmaz, "Sektördeki dijital dönüşümle iş gücü sayısında bir azalma meydana geldi. Biz elektrik mühendisleri sektörde çalışırken, biliyorsunuz, beyaz yaka ve mavi yakalılar da vardır. Ancak, ülkemizde planlama olmadığı için dijital dönüşüm sektöre zarar verebilir. Bizim meslek alanımızda da bu zararlar gözlemleniyor. Bugün işsiz mühendis sayımız çok fazla. Neden? Çünkü ülke olarak bir planlamamız yok. İhtiyaca göre mezun değil, ihtiyaçtan 7-8 kat fazla mezun veriyor üniversiteler. Tabi bu durum sadece bizim alanımızda değil, her alanda mevcut. Gelişi güzel üniversiteler her alanda açıldığı için işsizlik artabiliyor. Ayrıca, dijital dönüşüm de bu durumu çok etkileyebiliyor," diye konuştu.
"Enerji tüketimi azalacak"
Akıllı şehirler ile enerji tüketiminin azalacağının altını çizen Korkmaz, "Samsun ölçeğinde henüz akıllı şehirler, akıllı şebekeler, akıllı evler literatürde var ama henüz uygulaması Samsun’da yok. Fakat dünyada ve ülkemizin batı kısmında bu uygulamalar başladı. Elektrik mühendisleri açısından uzaktan evinin her şeyini kontrol edebiliyorsunuz. Akıllı şehirler ve akıllı evler sayesinde, aslında dünyada enerji savaşları var. Akıllı şehirler ve akıllı evler sayesinde daha az enerji ile daha fazla verim alacaksınız. Evin fırınını, evin klimasını, evin buzdolabını uzaktan kontrol edebilme imkanına sahipsiniz. İşyerindeyken oturuyorsunuz, evin sıcaklığını ölçüyorsunuz. Çünkü biliyorsunuz, doğru bir ısınma daha verimlidir. Akıllı evler sayesinde bu tür uygulamalar ile enerji tüketimi daha da azalacaktır," ifadelerini kullanarak sözlerine şöyle devam etti:
"Enerji savaşlarının sonunu getirebilir"
Akıllı evler ve şehirlerin enerji tasarrufu sağlayacağını söyleyen Korkmaz, "Akıllı şehirler ve akıllı evler enerji tasarrufunun bir başlangıcı olacaktır. Temennimiz, ülkemizde de bu akıllı şehirlerin ve akıllı evlerin bir an önce hayata geçmesidir. Türkiye’de akıllı evlere ve şehirlere uygun şu anda bir altyapı yok, ama altyapı koordinasyonu kurulup çalışmaların hiç gecikmeden yapılması gerekiyor. Çünkü dediğim gibi, akıllı şehirler ve evler enerji savaşlarının sonunu getirebilir," dedi.
Kaynak:İsmail Temiz
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.