Samsun’un İlkadım ilçesinde, 30 yıllık meslek hayatında çıraklık ve kalfalık aşamalarını geçerek ustalığını günümüze taşıyan terzi Mikail Mutlu, hazır giyim, teknoloji ve taksitli alım fırsatlarıyla baş edememenin üzüntüsünü yaşıyor. Mutlu, enflasyon oranlarının artmasıyla birlikte eskiden herkesin geldiği dükkânanına günümüzde daha çok kaliteli elbise, model ve tarz giyim tutkunlarının uğradığını ifade ediyor.
“İLK DEFA BÖYLE BİR RAMAZAN GEÇİRDİM”
Mesleğini severek yaptığını belirteren Terzi Mikail Mutlu,“30 yıldır terzilik yapıyorum. Bu meslek benim tercihimdi ve çok seviyorum. Terzilik hayatımda ilk defa böyle bir Ramazan geçirdim. Bugüne kadar iftardan sonra çalışmışlığımız yok. Normalde, kalfa dönemimizde bayram da dahil sabahlara kadar çalışırdık ama o işler bitti artık.” Dedi.
"Hazır Giyim ve Teknoloji Arttı, Rekabet Edemiyoruz"
Hazır giyim sektörünün terzilik mesleğini zorladığını vurgulayan Mutlu, “Hazır giyim ve teknoloji arttı. Taksitli alım fırsatlarıyla baş edemiyoruz. Bize özel diktirmeye gelenler var ama eski bayramlar yok artık. Geçen Ramazan, bundan bir tık daha iyiydi ama önceki Ramazanları arıyoruz. Hazır giyim ve konfeksiyon ürünleriyle rekabet edemiyoruz. Kalitesi düşük olsa da ucuz olduğu için hazır giyim tercih ediliyor.” Diye konuştu.
"ESKİDEN UYGUNA ELBİSE DİKEBİLİYORDUK"
Maliyetlerin yükselmesi nedeniyle artık terzilerin eskisi kadar uygun fiyatlı çalışamadığını ifade eden Mutlu, “Eskiden biz de uygun fiyata elbise dikebiliyorduk, çünkü malzeme ve kumaş fiyatlarında sorun yaşamıyorduk. Şimdi asgari ücretli bir kişi gelip bize pantolon diktiremiyor, çünkü alım gücü düşük. Ancak kaliteli elbise, model ve tarz için hâlâ diktirmeye gelenler var.” İfadelerini kullandı.
Son olarak Terziliğin bir meslek olarak ayakta kalmaya devam edeceğini dile getiren Mutlu, “Bu meslek kimseyi muhtaç etmez ama zengin de etmez.” Dedi.
Kaynak:ŞÜKRÜ KARAKAŞ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.