Güzel Sanatlar Kampüsü’ne geçmek için projelendirilen alt geçitte rampa ve asansör bulunmaması nedeniyle engelli öğrenciler, yolun karşısında bulunan okuluna tek başına geçemiyor.Tekerlekli sandalyeli öğrenciler, 4-5 kişilik arkadaşlarının yardımı ile okullarına ulaşabilirken, kas hastalığı olan veya görme engeli olan öğrenciler ise tutamaçları olmayan alt geçitten her geçtiklerinde düşme tehlikesi geçiriyor. Samsun Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Yurt, Kara Yolları Müdürlüğü tarafından yapılan alt geçide uygun rampa ve asansör yapmak için çalıştıklarını belirtti.
“BU ALT GEÇİTTEN KARŞIYA GEÇMEMİZ MÜMKÜN DEĞİL”
Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sosyal Bilgiler Öğretmenliği 1. Sınıf Öğrencisi Bedensel Engelli Batuhan Yazıcı(20), arkadaşlarını görmek için geldiği okula alt geçit yüzünden gidemediğini belirterek, “Güzel Sanatlar Kampüsü’nde arkadaşlarım var. Arkadaşlarımı burada görmeye geldiğimde tramvaydan iniyorum. Kaldırımda ilerleyemiyorum. Biraz gittikten sonra kaldırım daralıyor, ben ise geçemiyorum. Buradan yola inerek yoldan beri alt geçidin bulunduğu kısma gidiyorum. Alt geçide ulaşsam da rampa veya asansör olmadığı için karşıya geçemiyorum. Bir asansör yapılmasının çok maliyetli bir şey olmadığını düşünüyorum. Hem benim durumumda olan hem de görme engelli olan arkadaşlarıma bir asansör yapılmasını talep ediyorum. Bu alt geçitten karşıya geçmemiz mümkün değil. Yürüyen bir insan geçebilir fakat benim geçmem hiçbir şekilde mümkün değil” dedi.
“EĞİTİM SÜRECİMİZİ OLUMSUZ YÖNDE ETKİLİYOR”
OMÜ Engelli Öğrenci Konseyi Öğrenci Temsilcisi görme engelli Ahmet Tayfur Arslan(28) ise, “Burada asansör, rampa olmaması benim eğitimimi yapamamam anlamına geliyor. Herkes buradan iyi bir şekilde geçerken bizim buradan sıkıntılı bir şekilde geçmemiz eğitim sürecimizi de olumsuz yönde etkiliyor. Bizim için şartları uygunlaştırsınlar. Kimse bizim için farklı bir şey yapmasın” diye konuştu.
“ASANSÖR YAPILMASI İÇİN BENİM BURADAN DÜŞÜP YUVARLANMAM MI GEREKİYOR?”
Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü Öğrencisi kas hastası Gökhan Özcan(19), tutamaçların yeterli olmadığı için düşme tehlikesi geçirdiğini belirterek, “İki yıldır bu alt geçidi kullanıyorum. Merdivenlerden inerken çıkarken zorlanıyorum. 3-4 kez düştüm ve yuvarlanma tehlikesi geçirdim. İlla ki asansör yapılması için benim buradan düşüp yuvarlanmam mı gerekiyor? Yetkililerden buraya en kısa zamanda asansör olmadı, rampa, olmadı tutamaç istiyoruz. Yetkililerden gerekenin yapılmasını temenni ediyoruz” şeklinde konuştu.
BÜYÜKŞEHİR ALT GEÇİT İÇİN FORMÜL ARIYOR
Samsun Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Yurt, en kısa zamanda bir formül üreteceklerini belirterek, “Bahsi geçen alt geçidi Büyükşehir Belediyesi projelendirmedi. Karayolları Müdürlüğü projelendirmişti. Alan dar olduğu için fiziki olarak orada bir şey yapmak zor ama arkadaşlarımızın proje çalışmaları devam ediyor. Nasıl bir şey yapılabilir diye düşünüyoruz. Konum itibariyle orada asansör yapmak zor ama rampa yapmak için çalışmalarımız sürüyor. Bizim arkadaşlarımız çalışıyorlar. Fiziki olarak bir şeyler yapılmaya uygunsa yapacağız” ifadelerini kullandı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.