Engelliler Acınacak Kişiler Değil

Engelliler Acınacak Kişiler Değil
Bir ameliyat sonucunda bedensel engelli olan Sinan Kanat, engelli bireylerin toplumda yaşadıkları zorlukları anlatırken çözüm önerilerini de sundu.

Üç kez kalp ameliyatı geçirmiş olan Kanat, üçüncü ameliyatı sırasında felç geçirdi ve hayatının geri kalanını bedensel engelli olarak sürdürmek zorunda kaldı. Engelli bireylerin toplumda yaşadıkları zorlukları dile getiren Kanat, bedensel engellilerin neredeyse hiçbir kamu kurumuna şartlar nedeniyle giremediğini belirtti.

"Engelli Bireylerin Hayata Katılımı Çok Düşük"

Engelli vatandaşların topluma kazandırılması gerektiğini vurgulayan Sinan Kanat, "Ben 7 yıldır engelliyim. 3,5 yıl daha çalışma hayatım olsa, en azından malulen emekli olabilirdim, fakat 7 yıldır böyle bir imkân bana sunulmadı. Engellilerin hayata daha aktif katılabilmesi için çalışabilecekleri istihdam alanlarının kesinlikle olması gerekiyor. Engelli bireylerin topluma kazandırılması için istihdamın artırılması şart. Maalesef engelli vatandaşların normal hayata katılımı çok düşük seviyede" ifadelerini kullandı.

"Engelli İstihdamı Artmalı"

Engellilerin istihdamının artırılması gerektiğini belirten Sinan Kanat, "Başta devlet kurumları olmak üzere, engelli istihdamının artırılması gerekiyor, fakat maalesef bu konuda yetersiz kalınıyor. Özellikle belediyelerde engelli kontenjanları bulunuyor ama bu kontenjanların biraz daha artırılması gerektiğini düşünüyorum. Ancak burada bir başka sıkıntı da var; özel sektör, tamam, engelli alayım diyor ama engellilere yönelik bir düzenleme yapmıyor. Mesela benim gibi bedensel engelliler servis araçlarına binemiyor. Yetkililer, şehri yöneten insanlar, sabahları sanayiye engelli araçlarının binebileceği araçlar tahsis edebilirler. Bu, devlet kurumlarının kolaylıkla sağlayabileceği bir şey" şeklinde konuştu.

"Ulaşım Büyük Sorun"

Engelli vatandaşların ulaşımda büyük sıkıntı yaşadığını vurgulayan Kanat, "Engelli vatandaşlarımız için ulaşım son derece büyük bir sorun. Görme engelli vatandaşlarımız için sarı bantlar yapılıyor. Ancak scooter denilen araçlar, görme engellilere büyük sıkıntı yaşatmaya başladı. Şimdi ise biz bedensel engelliler de bu durumdan etkilenmeye başladık. Bu araçların gelişigüzel park edilmesinden dolayı sıkıntı yaşıyoruz. Bir diğer sıkıntımız ise, bedensel engelli araçlarımızla giriş çıkış yaptığımız kaldırımlara, kamu kurumlarına araçlar gelip park ediyor. Engelli park alanlarına araçlarını park eden vatandaşlar, uyarıldıklarında bize saldırmaya çalışıyorlar. Ayrıca, benim gibi bedensel engelliler, mazgallardan çok şikâyetçi. Bu mazgalların etrafı bazen çok geniş bırakılıyor ve bu durum bize büyük oranda zarar veriyor. Kamu kurumlarına gelince, engellilerin giremediği yerler var. Mesela postaneler, engelliler burayı hiç kullanamıyor. Postanenin dışından memur çağırmak zorunda kalıyoruz. Bunlara acilen bir çözüm getirilmesi gerekiyor" dedi.

"Engelliler Toplum Hayatında Çok Aktif"

Engelli bireylerin toplum hayatında acınacak durumda olmadığını vurgulayan Kanat, "Engelliler acınacak kişiler değildir. Toplumda böyle bir yanlış algı var. Bazıları engelliye sadece acınacak gözle bakıyor. Hâlbuki engelliler, çok çalışan, toplum hayatında çok aktif ve birçok işi başarabilen bireylerdir. Mesela ampute milli takımımızın başarılarını görüyorsunuz, bunun gibi birçok örnek daha verebilirim" dedi.

Kaynak:İsmail Temiz

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir