“Engelliler istihdam engeline!”

 “Engelliler istihdam engeline!”
İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar Engelli Vatandaşların Sesi Oldu!

İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar, TBMM’de engelli vatandaşlarımızın sorunları üzerine yaptığı konuşmada engelli vatandaşların her geçen gün yoksullaştığını; engelli maaşlarının en az asgari ücret seviyesine çıkartılması   gerektiğini vurguladı.

 

Engelli İstihdamı Kotası Hem Yetersiz Hem De Doldurulmuyor

TBMM konuşmasında Türkiye’de engelli istihdamı zorunluluğunun kamuda %4, özel sektörde ise %3 olduğunu belirten Bedri Yaşar; bu kotaların hem yetersiz olduğunu hem de işverenler tarafından engelli istihdamının tam olarak doldurulmadığını belirtti.

2021 yılında 62 bin engelli kişinin iş için başvurduğunu; ancak sadece 1961 kişinin işe yerleşebildiğini söyleyen Bedri Yaşar; konuya ilişkin şu değerlendirmede bulundu:

Engelli çalıştırmakla yükümlü olan işyerlerinde kota açığı 2022 yılı Ocak sonu itibarıyla kamuda 4 bin, özel sektörde ise 21 bindir.Biz buradan en azından KİT Komisyonunda da belirttiğimiz üzere engelli kotaları KİT’lerde ; kamu kurumlarında doldurulmalıdır.”

 

2021 yılında kendi işini kurmak isteyen engelli vatandaşlara İŞKUR tarafından 65bin TL’ye kadar hibe desteği de verildiğini ifade eden Bedri Yaşar; bu tutarın da güncel şartlara göre muhakkak artırılması gerektiğini vurguladı.

Engelli maaşları en az asgari ücret seviyesine getirilmelidir

Engelli maaşlarının en az asgari ücret seviyesine çekilmesi gerektiğini önemle belirten Bedri Yaşar; konuya ilişkin, “2021 yılında Engel oranı %40-69 arası olanlar için 661 lira olan engelli maaşı 2022 yılında 843 lira olmuştur. Engel oranı yüzde 70 ve üzeri olan yurttaşların engelli maaşı ise 2021 yılında 992 lira iken; 2022 yılında 1264 lira olmuştur.Enflasyon oranın %70 olduğu ülkemizde bu maaşlarla bırakın sokağa çıkmayı; yaşamak bile mümkün değil.” değerlendirmesinde bulundu.

Erişilebilirlik yasası 17 yıldır çıkmıyor; sürekli erteleniyor.

Engelli vatandaşlarımızın en büyük sorunlarından birinin de erişilebilirlik olduğunu belirten Bedri Yaşar; 2005 yılında çıkartılan erişilebilirlik yasasının; 17 yıldır sürekli ertelendiğini; yasa düzenlemeleriyle binaların, yolların, ulaşım araçlarının dönüşümünün bir türlü yapılamadığını söyledi.

 

Engelli dostu yasaların biran evvel hayata geçirilmesi gerektiğini ifade eden Bedri Yaşar; “Engelli bireylerin bağımsız ve kendi kendine yeterli bir yaşam sürdürmesinin koşulları hala oluşturulmuş değildir.Gelin hep birlikte engellilerin hayatını kolaylaştıralım.Engelli Yurttaşlara engel olmayalım “dedi.

HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir