10-16 Mayıs Tarihleri arasında kutlanılan Engelliler Haftası dün yapılan törenle başladı. Yapılan Törende Engellilerin yalnız bırakılması dikkat çekti.
Törene Devlet Erkânından herhangi bir katılım olmazken yapılan Törene Çarşamba Bedensel Engelliler Derneği ve Özel İlkumut özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’ne bağlı engellilerin yanı sıra, ÇABED başkanı Kerim Deniz ve İlkumut Özel Eğitim ve Rehabilitasyon merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Yılmaz Katıldı.
Engellilerin Tören alanında yalnız bırakılması vatandaşlar tarafından da tepkiyle karşılanırken, bir başka sorun ise engellilerin tören alanına gelişlerinde yaşandı. Şehir mobilyalarının engellilerin kullanacağı biçimde dönüştürülmemesi Engellilerin tören alanına gelişlerinde problemler yaşamasına neden oldu. Engelleri Gazetecilerin ve Çevredeki vatandaşların yardımları ile engelleri aştı.
Atatürk Anıtına Çelenk konulmasının ardından ÇABED başkanı Kerim Deniz bir konuşma yaptı. Deniz Konuşmasında, “Her yıl 10-16 Mayıs tarihleri arası engelliler haftası olarak ülkemizde ve birleşmiş milletlere üye 156 ülkede aynı zamanda değerlendirilmekte ve etkinliklerle kutlanmaktadır. İlçemizde çeşitli engelli gruplarında yaklaşık 7,500 civarında vatandaşımız mevcuttur. Günümüz çağdaş toplumun gereklerinden birisi, engellilerin eğitim, sağlık, kültür, istihdam, spor ve rehabilitasyon gibi yaşamsal hizmetlerden yararlanmaları ile ekonomiye katılmaları ve temel haklarını etkin bir şekilde kullanmalarını sağlamaktır. Engelli vatandaşlarımızın toplumsal hayatlarını kolaylaştıracak, geleceğe güvenle bakmalarını sağlayacak tüm koşul ve imkânların oluşturulması öncelikli görevlerimizdendir. Bir insanın engelli olmasının, onun diğer insanlar gibi yaşaması, çalışması ve de başarılı olması için bir engel teşkil etmediğini, sıkıntı ve zorlukların elbette olabileceği, ancak her şeye rağmen yaşama sevincinin hiçbir şekilde kaybedilmemesi gerekir. Engelli vatandaşlarımızın sosyal hayatta karşılaştıkları sorunların çözümlenmesi ve üretken bireyler olarak hak ettikleri hayat şartlarına ve topluma katılımlarının sağlanması hem sosyal devlet anlayışının, hem de vicdani sorumluluğumuzun en önemli gereğidir. Engelli üyelerimizin üretim ve beceri kabiliyetlerinin geliştirilmesi, eğitimden sanata, spordan kültüre göstermiş olduğu başarılar ÇABED olarak bizleri her zaman gururlandırmaktadır. Engelli vatandaşlarımızın topluma uyum sağlamak, mesleki eğitim ve istihdamları yönündeki çabalarımız artarak devam etmektedir” dedi.
Açıklamasının ikinci bölümde çevre koşullarının engellilerin kullanabileceği şekilde düzenlenmesi gerektiğini vurgulayan Deniz konuşmasına, “Engellilerin topluma katılmalarının önündeki en büyük engellerden biri de ulaşım, fiziksel çevre ve konut sorunudur. Engellilerin içinde yaşadıkları fiziksel çevre, sahip oldukları fiziksel işlev bozuklukları/yetersizlikleri ve bunun yol açtığı sınırlamalar yüzünden büyük önem taşımaktadır. Eğitim konusunda belirttiğimiz gibi, toplumu tasarlarken, bir Toplum modeli ortaya koyarken, içinde yaşanılan fiziksel çevreyi de o toplumun içinde yaşayan herkesi düşünerek tasarlamak gerekir. Yaşanılan konuttan tüm kamusal yaşam alanlarına ve ulaşım araçlarına kadar tüm çevresel unsurların engellilerin özellikleri ve gereksinimleri dikkate alınarak tasarlanmadığı bir gerçektir. Yollar, kaldırımlar, kamu binaları, parklar ve bahçeler, spor alanları, okullar, camiler, içinde yaşanılan konutlar, ulaşım araçları ve bunun gibi daha birçok fiziksel çevre unsuru, engellilerin topluma katılmasının önünde ciddi birer engel oluşturmaktadır. Böylece sahip olduğu engeli nedeniyle hareket yeteneği sınırlanmış insanların bu ve benzeri sebeplerle yaşadıkları sınırlama daha da pekişmektedir. Bunun anlamı Hareket yeteneği sınırlanan bireyin toplumsal yaşamdan dışlanmasıdır. Oysa bütün bunlar, engellilerin topluma katılmasını, toplumla bütünleşmesini kolaylaştıracak bir biçimde tasarlanabilir ve geliştirilebilir Standart Kuralların eşit katılım için hedef seçtiği alanlardan ilki "ulaşılabilirlik" konusudur. Bu anlamda fiziksel çevre koşullarının engellilerin yaşamını kolaylaştıracak şekilde düzenlenmesi, eşit katılım açısından yaşamsal değerde kabul edilmektedir. Fiziksel çevrenin yapılandırılmasında sorumlu kişi ve kuruluşların engelli kişiler konusunda bilgili, bilinçli ve duyarlı davranmaları sağlanmalıdır. Bu amaçla fiziksel çevrenin tasarlanması ve yapılandırılması süreçlerinde engellilerin, ailelerinin ve örgütlerinin katılımı konusu büyük önem taşımaktadır. Her zaman destek ve katılımlarıyla engellilerimizin yanında olan tüm hayırsever kişi ve kuruluşlarımıza teşekkür ediyorum. Engelli vatandaşlarımızın mutlu bir yaşam sürmesi, hafla dolayısıyla yapılacak çalışma ve etkinliklerin başarılı geçmesi, bu konudaki toplumsal bilinç ve hassasiyetin daha da artmasına vesile olmasını diliyor, tüm engelli vatandaşları sevgiyle kucaklıyorum” diyerek sözlerine son verdi.
Yapılan konuşmanın ardından yürüyüş başlatan grup ÇABED önüne kadar yürüdü. ÇABED önünde engelliler tarafından yapılan resim sergisinin açılışı yapıldı.
HABER-FOTO: Serkan KARAHAN
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.