2025 yılına girmemiz ile birlikte et fiyatlarında bir zam gelecek mi? sorusu vatandaşlar tarafından sorulmaya başlandı. Kasaplar Odası Başkanı Ömür Şen, karkas tarımında kesim maliyetlerinin 370-390 TL arasında değiştiğini ancak üretim maliyetlerinin kemik masrafı, kan bedeli gibi kalemlerle birlikte 500 TL’ye ulaştığını belirtti.
Son bir yıldır et fiyatlarına zam yapmadıklarını ifade eden Şen, “500 TL’den sattığımız kıymayı 550 TL’ye çıkardık. Bu sadece 20 TL’lik bir artış ama fiyatlar inişli çıkışlı bir seyir izliyor. Şu an için fiyatların bu şekilde devam edeceğini düşünüyoruz” dedi. Yaz sezonunun sona ermesi ve balık sezonunun başlamasının fiyatlara zam yapmama kararlarında etkili olduğunu da sözlerine ekledi.
"İthal Et Çözüm Değil, Üreticiye Destek Verilmeli"
Şen, ithal et konusuna da değinerek bunun uzun vadeli bir çözüm olmadığını ifade etti. “İthal etin gelmesi hem vatandaşa hem de esnafa bir nebze rahatlama sağlıyor, ama bu bir çözüm değil. Çözüm, üreticiye ve besiciye destek verilmesidir. Bugün saman 3,50 TL, yem çuvalı ise 600-700 TL. Bu maliyetlerin nasıl düşürüleceğini devlet yetkililerinin düşünmesi gerekiyor. Aksi halde üretici zor durumda kalıyor” diye konuştu.
"Vatandaş Et Almakta Zorlanıyor"
Et fiyatlarının yüksekliğinden dolayı vatandaşların alım gücünün düştüğünü belirten Şen, “Vatandaşlar 1 kilogram et alacaklarına 800 gram alıyorlar. Ancak et alıp yemekte çok zorlanıyorlar. Bizim de elimizden bir şey gelmiyor” diyerek durumun ciddiyetine dikkat çekti.
Kaynak:ZAFERCAN KARAHAN
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.