Karadeniz’in incisi Samsun’da fındık üreticilerinin yaşadığı sıkıntılar her geçen gün artarken, Terme Ziraat Odası Başkanı Ferda Ergün, TMO'nun kokarca zararlısını bahane ederek fındıkları almadığını ve bu durumun üreticiyi zor duruma soktuğunu belirterek, "Üretici bana 'Fındığımızı almazlarsa yolu keseceğim' diyor" ifadelerini kullandı
Türkiye genelinde fındık üretiminde Ordu’dan sonra ikinci sırada bulunan Samsun’da üreticilerin yaşadığı sıkıntılar her geçen gün artıyor. Özellikle Çarşamba ve Terme İlçelerinde fındık bahçelerini istila eden Kahverengi Kokarca böceğinin verdiği zararlar nedeniyle büyük kayıplar yaşayan üreticiler, fındıkları ya satamıyor ya da çok düşük fiyatlara satmak zorunda kalıyor.
TERME’DE FINDIK BİTTİ
Karadeniz'de fındık üreticileri, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) kokarca zararlısı nedeniyle fındıkları almadığı için zor günler geçiriyor. Terme Ziraat Odası Başkanı Ferda Ergün, TMO'nun kokarca yüzünden "yaralı, iz yapmış" bahaneleri ile fındıkları almadığını, dolayısıyla üreticilerin tüccarlara düşük fiyatlarla satmak zorunda kaldığını belirterek üreticinin yol kesmeyi düşündüğünü söyledi. Ayrıca Ergün, sorunlarla ilgilenen bir milletvekilinin ve yöneticinin olmadığını belirterek, “Seçim zamanı herkes kapı kapı geziyor, şu an hiçbiri yok. Neredeler? Tatildeler mi? Terme'de fındık bitti” ifadelerini kullandı.
TMO ÇÜRÜK FINDIĞI ALMALI
Yaşanan kaybın en aza indirilmesi ve kokarca nedeniyle zarar gören fındıkların yok pahasına alınmasının önüne geçilmesi için TMO’nun fiyat belirleyip fındıkları alması gerektiğini söyleyen Terme Ziraat Odası Başkanı Ferda Ergün; “Üreticilerimiz, yıllardır emek verip yetiştirdikleri fındığı ne yazık ki ya satamıyor ya da çok düşük fiyatlara satmak zorunda kalıyor. Çürük fındığa ya hiç alıcı çıkmıyor ya da kilogram başına 50-60 TL gibi komik rakamlar teklif ediliyor. Bu durumda TMO'nun devreye girip, 40 randımanın altında olan çürük fındık için bir fiyat belirlemesi ve bu ürünü alması gerekiyor. Aksi takdirde, üretici perişan olur” dedi
ÜRETİCİ YOL KESMEYİ DÜŞÜNÜYOR
Kokarca sebebiyle sıkıntı yaşandığını belirten Terme Ziraat Odası Başkanı Ferda Ergün, “Şu an en büyük sıkıntımız kokarca. Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) fındık almıyor. Kokarcadan dolayı üründe zarar var. Dün 27 kişi içinden sadece 1 römork geçti, o da 4 ton ediyor. Gelen çiftçi, TMO'dan geri gidiyor. Üretici kan ağlıyor. Ne yapmamız lazım? Eylem mi yapalım? Buna çözüm bulmamız lazım. Milletvekili bakmıyor, belediye başkanları bakmıyor. Kim bakacak bize? Yöneticiler de dahil, kimse bizimle ilgilenmiyor, ortada ses yok. TMO'nun önünde milletvekillerinin olması lazım. Bu millet niye geri dönüyor, dersin çare bulursun. Terme'de fındıkları yollara döktüler. Şimdi üretici bana diyor ki 'Fındığımızı almazlarsa yolu keseceğim.' Ne yapsın şimdi üretici? Sıkıntımız büyük. Yüzde 60 kokarcadan etkilendi, zaten yüzde 15 de selden etkilendi. Şimdi biz parayı nasıl kazanacağız? Fındık toplayana mı vereceğiz, kooperatife mi vereceğiz, banka borçlarımıza mı vereceğiz? Biz de bilmiyoruz, şaşırdık.” dedi.
MİLLETVEKİLLERİ NEREDE ? TATİLDELER Mİ?
Yöneticilerinin sorunlarla ilgilenmediğine dikkat çeken Ergün, “Yöneticiler bu üreticiyi küstürürlerse daha üreticiyi bulamazlar. Pişman olurlar ama çok geç olur. Milletvekilleri, bizi yönetenler şimdi olmayacaksa sezon sonunda mı yanımızda olacak? Sezon başladı, TMO fındığı geri gönderiyor, 'yara var' diyor, 'iz yapmış' diyor, almıyor. Tüccara da gün doğmuş oluyor, dolayısıyla üretici 60 liraya fındık satıyor. Bu fiyatla üretici giderlerini nasıl karşılayacak? Devlet, 130 lira diye fındık alım fiyatı açıklıyor ama TMO fındık almıyor. Devletin, TMO’ya, 'çürük fındığı yağlığa gönderiyorum' diyerek 100 liraya alması, aldırması lazım. Çiftçinin yanında bir tek Ziraat Odası var, başka da kimse ilgilenmiyor. Ziraat Odaları, çiftçinin sorunlarını aktarması gereken en önemli kurumlar olmasına rağmen, ne Valilikte yapılan toplantılara ne de diğer kritik toplantılara davet ediliyoruz. Borsa başkanları çağrılıyor, ama Ziraat Odaları yok sayılıyor. Peki, biz kime seslenelim, kimden çare arayalım. Çiftçi neden sahipsiz? İktidar partisinin vekilleri belediyelere gizlice gelirken, çiftçinin derdini sormak için Ziraat Odalarına uğramıyorlar. Neden bir vekil bizi aramıyor? Seçim zamanı herkes kapı kapı geziyor, şu an hiçbiri yok. Neredeler? Tatildeler mi?” diyerek konuştu.
Kaynak:Ünal Daldal
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.