Fastfood yiyecekler sağlığı tehdit ediyor

Fastfood yiyecekler sağlığı tehdit ediyor
Diyetisyen Aysun İpek Yılmaz, “Fastfood yiyecekler pişirme yöntemleri, porsiyon ölçüleri ve içeriği ile sağlığımızı önemli ölçüde tehdit ediyor. Türkiye olarak obezite sıralamasında Avrupa’da ilk sırada yer alıyoruz. Bunun temel nedeni, fastfood gıdaların

Dyt. Aysun İpek Yılmaz, fastfood ile beslenmenin zararlarından bahsetti. Fastfood tarzı yiyeceklerin sağlığımızı olumsuz olarak etkilediğini söyleyen Dyt. Aysun İpek Yılmaz, “Sağlıklı beslenme başlığı altında uzak durulmasını önerdiğimiz yiyeceklerin başında gelen fastfood yiyecekler pişirme yöntemleri, porsiyon ölçüleri ve içeriği ile sağlığımızı önemli ölçüde tehdit ediyor. Asitli içecekler, hamburgerler, döner, lahmacun, soğuk sandviçler, kızarmış patates, kızarmış tavuk, balık ekmek, pizza, simit, tost gibi yiyecekler fastfood yiyecekler arasındadır. Sağlıklı bir metabolizma için günlük vitamin mineral ihtiyacımızı karşılamamız gerekir. Bu nedenle beslenme hem makro hem mikro besinleri doğru kaynaklardan alabilmek adına büyük önem taşır. Bu kaynakların yetersizliği veya dengesizliği genetik faktörlerin de etkisiyle bizi birçok kronik hastalıkla da karşı karşıya bırakabilir. Bunun başında obezite, diyabet, kalp damar hastalıkları ve hipertansiyon gelir” şeklinde konuştu.

 

  “Yiyorum, doymuyorum diyorsanız fastfood tüketmeyin”

  Türkiye’nin obezite sıralamasında Avrupa’da ilk sırada olduğunu vurgulayan Dyt. Yılmaz, “Bunun temel nedeni, fastfood gıdaların porsiyon ölçülerine ve tüketim sıklığını kontrol altında tutulmamasıdır. 1 değil 1,5 porsiyon tercih etmek, kahvaltıda 2-3 adet poğaça yemek, her sabah simit ile kahvaltı yapmak buna örnek verilebilir. Bu beslenme modeli ile metabolizma beslenmez ve daimi açlık hissi oluşur. Dolayısıyla yiyorum ama doymuyorum diyenlerin günlük fastfood tüketimini gözden geçirmesi gerekir” ifadelerini kullandı.

 

  “Fastfood yaygınlığı, erken şeker hastalığına yol açıyor”

  Fazla fastfood tüketiminin erken şeker hastalığına sebep olduğundan bahseden Dyt. Aysun Yılmaz, “Uzun vadede vitamin, mineralden ve posadan fakir; trans yağdan ve karbonhidrattan zengin, sodyum oranları yüksek fastfood beslenme şekli ile fazla kilo alımı özellikle insülin direncinin ortaya çıkmasına da sebep olur. İnsülin direnci, şeker hastalığının ilk basamağıdır. Günümüzde çocukluk, ergenlik çağında fastfood tüketiminin oldukça yaygın olması ne yazık ki insülin direnci tablosu ile çok erken karşılaşılmasına neden olur. Bu da şu anlama gelir; yeni nesil çok daha erken şeker hastalığı ile tanışabilir. Fastfood gıdalar, sağlıklı gıdalardan aldığınız vitamin minerallerin emilimini dahi olumsuz etkileyebilir. Kötü beslenme bağışıklığımızın yüzde 70’inden sorumlu olan bağırsak sağlığımıza da önemli ölçüde zarar verir. Yani kötü beslendiğimizde bağışıklığınızı düşürmüş oluruz” diyerek sözlerini noktaladı.

İHA

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir