Federasyon Başkanı Gülkız Tulay, satrancın akademik ve sosyal hayata katkısını değerlendirdi

Federasyon Başkanı Gülkız Tulay, satrancın akademik ve sosyal hayata katkısını değerlendirdi
Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı Gülkız Tulay, satrancın "bir spordan daha fazlası" olduğunu belirterek, "Satranç, gençlerimize, yetişkinlerimize gerek akademik gerek sosyal hayattaki başarı noktasında müthiş katkı sağlayan bir spor branşı." dedi.

Gülkız Tulay, satrançta gelinen nokta, projeler, Cumhuriyet'in 100. yılı ve 57. kez kutlanan 20 Temmuz Dünya Satranç Günü'ne ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Dünya Satranç Günü nedeniyle çeşitli etkinlikler düzenlendiğini ifade eden Tulay, "Alt liglerimizi tamamladık. Türkiye Satranç 1'inci Ligi'nde 19 takımımız, 2'nci Ligi'nde ise 32 takımımız mücadele etti. Hemen arkasından Denizli'de Kulüpler Şampiyonası başladı ve 22 Temmuz Cumartesi gününe kadar sürecek." diye konuştu.

Tulay, lisanslı sporcu sayısında diğer federasyonlardan "yıllardır açık ara" önde olduklarını söyledi.

Federasyon bünyesinde 1 milyon 200 bin lisanlı sporcularının bulunduğunu ve bu konuda 1 milyonu aşan ilk ve tek federasyon olduklarını vurgulayan Gülkız Tulay, "Satranç bir spordan daha fazlası. Elbette sportif olarak bütün birimleri içinde barındırmakla beraber, daha çok gençlerimize, yetişkinlerimize hayatla adaptasyon kapsamında, gerek akademik gerek, sosyal hayattaki başarı noktasında müthiş katkı sağlayan bir spor branşı." dedi.

Satranç sporcularının akademik anlamda da başarılı olduklarına dikkati çeken Tulay, "LGS'de sporcularımızın çoğu 500 tam puan yaptı. Türkiye'nin sınavla alan en iyi liselerine yerleştiler. Satranca ara vermeden sporcularımız istedikleri okula girebiliyor. Satranç için sınav dönemi özellikle dersler için kaybedilen değil kazanılan zaman." değerlendirmesini yaptı.

Satranç bursuyla dünyanın en iyi üniversitelerinde okuyan sporcularının olduğunu dile getiren Tulay, şöyle devam etti:

"Satrancı bırakmıyorlar ve takımlara girip üniversitenin adını yukarıya taşıyorlar. Gittikleri yerde satranç sayesinde daha fazla var oluyorlar ve akademik kariyerlerine devam ediyorlar. Satrancın akademik hayata katkısını fark ediyorlar. Üniversiteler de bunu fark ediyor. Liseyi, üniversiteyi kazanmalarında satrancın katkısının çok önemli olduğunu söylüyorlar. Vakıf üniversitelerinde satranç bursuyla okuyan ciddi sayıda sporcumuz var. Hem federasyon, hem sporcu ve ailesi hem de ilgili üniversiteler açısından güzel bir durum."

100. yıl hamlesi

Satranca katkının "toplumsal faaliyet" olduğuna vurgu yapan, Cumhuriyet'in 100. yılı için de projelerinin olduğunu ifade eden Gülkız Tulay, "Cumhuriyetin 100. yılında çok özel projeler hazırlıyoruz." dedi.

Kahramanmaraş merkezli depremler etkinliklerle yıla başlayamadıklarını ancak sportif faaliyetlerin düzenlenmesiyle 100. yıl hamlesini başlattıklarını ifade eden Tulay, "Aslında tarih ve yer olarak çok güzel başlangıç oldu. 19 Mayıs'ta Türkiye Gençler Satranç Şampiyonası'nı Samsun'da, 100. yılın hamlesini başlatmış olduk ve her etkinliğimizde her turnuvamızda bunu kullanıyoruz." diye konuştu.

Sporcuların 100. yıl hamlesini çok benimsediğini ve konuşmalarında sürekli kullandıklarını vurgulayan Tulay, şöyle konuştu:

"Cumhuriyet için, satranç için, ülkemiz için varız diyorlar. Bu değerleri satrançla bütünleştirmeleri ve bunu söylerken o ruhu, o heyecanı, gördüğümüzde diyoruz ki bu proje son derece güzel proje ve çocukların bunu hissedebiliyor, yaşıyor olmaları son derece özel bir durum. 29 Ekim haftası 100. yıl hamlesiyle ilgili çok önemli geçecek. Öncesinde başlayacağız ve 29 Ekim haftasında son derece güzel bir turnuvayla da taçlandırmayı düşünüyoruz. Cumhuriyet Kupası olacak, 100. yılın kupası olacak."

AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Resmi İlanlar
Spor