Bursa’da bir hayvan besicisi, süründeki bir koçun hastalanarak yürüme zorluğu çekmesi üzerine, hayvanı kesmek yerine tedavi ettirmek için harekete geçti. Besici, koçunu alarak hemen Bursa Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Hastanesi’ne getirdi. Bir ay süre boyunca Uludağ Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi'nden de destek alınarak koça bir dizi test yapıldı. Tomografiden çıkan sonuçlar hem yeni çalışmalara ışık tutacak hem, de teşhisi konulan hayvanlar kesime gönderilmeden ekonomiye artı değer kazandırılacak.
Çalışmalarda ilk önce hayvanın ıstırabını hissetmek istediklerini belirten Bursa Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Yıldırım Orhan, “Bu çalışmalar özellikle teşhis konulamayan durumlarda örnek teşkil etmesi açısından çok önemli. Bu koyun yaklaşık bir aydır hasta. Kendi hastanemizde bir aydır denetimimiz altında. Uludağ Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi hocaları da bizlerle birlikte ciddiyetle işin üzerinde duruyorlar. Onların tavsiyeleriyle bu koçumuzun tomografisini çektik. Diğer tetkikler beraber çıkan sonuçlar ilerideki çalışmalarımıza ışık tutacak. Bursa’da her yıl 4 bine yakın bu tip vakayla karşılaşıyoruz. Bu hayvanların bir kısmına teşhis konulurken bir kısmına da teşhis konulamıyor. Her yıl 4 bin hayvanımızı teşhis koyamadığımız için kaybediyoruz. Bu sayı basit bir hesapla Türkiye’de yıllık 400 bin hayvan ediyor. Bu tip vakalarda hayvanlar çok incelenmeden ya ölüme terk ediliyor ya da kesiliyor. Bu çalışmalarla hayvanlara teşhis konulacak. Hayvanların çektiği ıstırabı ortadan kaldırmak istiyoruz. Bu çalışmalarda yapılacak olan harcamalar çok fazla yekun tutmuyor. Bizler bu konuda çalışan kurumların birliğimize desteğini istiyoruz. Yapılabiliyorsa tedavileri yapılacak. Ayrıca bu çalışma Türkiye’de ilklerden bir tanesi” dedi.
BİRLİK BÜNYESİNDE AÇILAN HAYVAN HASTAHANESİ HAYVANLARA ŞİFA OLUYOR
Yaklaşık 9 ay önce açılan hayvan hastanesi, birliğe bağlı üyelerin hayvanlarını tedavi ediyor. Yaklaşık 15 bin üyesi olan Damızlık Koyun Keçi Yetiştiriciliği Birliği, üyelerine bu hastanede veterinerlik hizmeti veriyor. Tam teşekküllü hayvan hastanesinde 19 personel görev yapıyor. Hastane bünyesinde koyun ve keçilere sezeryan ameliyatı dahi yapılabiliyor. Hastanede hayvanlarını tedavi ettiren birlik üyelerinden ücret talep edilmiyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.