Çarşamba Ziraat Odası Başkanlığı üreticileri Yeşil Kokarcaya karşı uyardı. Yeşil Kokarcaya karşı mücadele edilmezse emeklerin ve yapılan bakım masraflarının boşa gideceği hatılatılarak “Yeşil kokarca üreticilerimiz arasında genellikle pis kokulu böcek olarak bilinir. Kış mevsimini dökülmüş yaprakların altında geçirir, hava sıcaklığı 18-20 dereceye ulaştığında yuvalarından çıkmaya başlarlar. Hızlı bir şekilde çiftşeşen böcekler, yumurtalarını 14-28' lik kümeler halinde fındık yapraklarının alt yüzeyine koyarlar.Temmuzda görülmeye başlayan nimfler yani genç bireyler, hasada kadar meyvede, daha sonrada yapraklar üzerinde beslenmelerini tamamlarlar.Fındık meyvelerinde beslenerek, sarı ve kara karamuk ile beraber, şekilsiz iç oluşumuna, verim ve kalitenin düşmesine sebep olurlar.Fındığın iç kısmında lekelere ve bozulmaya neden olduğu için randumanı düşürürler.Lekeli iç zararına sahip fındıklarda acılaşma,iç çürüklükleri oluşur ve ürünün raf ömrünü düşürür.” İfadesi kullanıldı
Fındığın kalitesinin düşürülmesine karşın çiftçililerin bilinçli olması gerektiğin belirtilerek şu ifadelere yer verildi. “Türk fındığının kalitesini düşüren bu zararlıya karşı öncelikle çiftçilerimiz uyanık olmalı ve bahçelerinde zararlı tespiti yapmalıdır.Fındık bahçelerinde erginlerin kışlaklardan çıkışı Nisan ortası yoğunlaşır.Bu dönemlerde, sabah yada akşam serinliğinde çarşaf yöntemiyle yapılacak sayımlarda,1 veya daha çok ergine rastlanırsa mutlaka ilaçlama yapılmalıdır.Mayıs ayında Fındık kurduna karşı yapılacak ilaçlama ile her iki zararlı kontrol altına alınabilmektedir.O nedenle kışlamış erginlerine karşı ayrıca bir mücadeleye gerek yoktur. Gençlere (nimfler) karşı ise, Temmuz'un ilk yarısında yine sayım yapılarak ,ocak başına ortalama 1 nimf görülmesi durumunda, Temmuz ayının başı ve ortasında olmak üzere iki ilaçlama daha yapılması zararlının kontrol altına alınmasını sağlayacaktır.”
HABER: Büşra KOCATAŞ- Aybüke ŞEKER
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.