Ocak ayında ekimine başlanan fidan çeşitleri Çarşamba’da satılmaya başlandı. Bu yıl özellikle sertifikalı fidanlık çeşitleri ile yerli üretim fidanlar tercih ediliyor. Tarım Bakanlığınca onaylanan sertifikalı fidanların daha kaliteli olduğunu belirten, Temel Fidancılık sahibi İlker Kılıç, “Bu yıl Çarşamba ilçesinde Tarım Bakanlığınca onaylı sertifikalı meyve fidanlarının yanı sıra kendi üretimimiz olan fidanları satışa sunduk. Sertifikalı meyve fidanları, diğer meyve fidanları ile birlikte daha kaliteli ürün ve fiyat konusunda tercih edilerek alındığını izliyoruz. Çarşambalı üreticilerimiz işin gerçeği daha çok yerli yani bizlerin ürettiği meyve fidanlarını tercih etmektedir. Vatandaşlar ve köylü çiftçilerimiz sertifikalı meyve fidanlarının yanı sıra, yerli üretim olarak adlandırdığımız bizlerin ürettiği fidanları tercih etmesi bizleri daha çok sevindirmiştir” diyerek şöyle devam etti.
Yerli üretim fidanlar ve Tarım Bakanlığınca onaylı sertifikalı, çam, elma, armut, şeftali, kiraz, dut, Ayva, Kestane, kayısı, vişne, bodur elma erik, Trabzon hurması, zeytin, şeftali, kiraz, vişne, elma ve Yediveren dut denilen meyve fidanları büyük ilgi görüyor. Yediveren dutlar kışın bir ay ürün vermez ama kalan 11 ayda sürekli olarak dut verdiği için en çok tercih edilen meyve olurken bir diğer meyve fidanlarımızdan bodur elma fidanları daha çok tercih ediliyor diyen İlker Kılıç, “Son 4-5 yıldan bu yana bodur elma fidanları en çok tercih edilen meyve fidanları arasında yer alırken özellikle fındık alanı olan bölgemizde meyve fidanlarına olan rağbet sonrasında fındık sökümü de arttı. Ancak bu yıl fındık fiyatlarının 7 TL’ den satılması nedeni ile köylüler biraz meyve fidanı tercihlerini yavaşlattılar. Fındık fiyatları gelecek yıl artmadığı takdirde Karadeniz bölgesinde fındık üretiminden çok meyve fidanı daha da çok artacaktır. Fidanlarımızın fiyatları 5 – 8 ve 10 TL arasında değişmektedir" dedi.
HABER MERKEZİ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.