Fındık Bahçelerinde Yabancı Ot Mücadelesi

Fındık Bahçelerinde Yabancı Ot Mücadelesi
Çarşamba Ziraat Odası Başkanlığı tarafından üreticilere fındık bahçelerinde yabancı ot mücadelesi uygulamalarına karşı uyarılar yapıldı

Fındık üreticilerinin hasat etmelerine 4 ay kala fındık bahçelerinde yapılması gereken uygulamalar sürüyor. Çarşamba Ziraat Odası Başkanlığı tarafından fındık üreticilerine sık sık uyarılar yapılırken bu kez de fındık bahçelerinde bahçe altı temizliğinin; yabancı ot mücadelesinin yapılabildiği bu günlerde üreticilerin yapmış olduğu yanlış uygulamalar ileride giderilmesi zor hasarlar oluşturulabileceği hatırlatıldı.

Ziraat Odası Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada  üreticilere ilaçlama konusunda gerekli hassasiyet göstermedikleri belirtilerek şu ifadeler kullanıldı. "Fındık bahçelerinde yabancı ot ilacı (herbisit) kullanımı yoğun olarak devam etmekte olup, üreticilerin ilaçlama konusunda gerekli hassasiyeti göstermedikleri anlaşıldığı, fındık bahçelerinde ocakların besinine ortak olan dar ve geniş yapraklı yabancı otlarla mücadele yapılmalıdır. Fakat öncelikle kültürel metotlar (sökme, biçme) uygulanmalıdır. Kültürel metotlarla başarılı olunamazsa ilaçlı mücadele yapılmalıdır. "

Fındıkta Yabancı Otlar ile Mücadele Yöntemleri

Yabancı otlarla mücadele ise şöyle belirtildi. "Kültürel Önlemler, Bulaşmaları önlenmek için yanmış çiftlik gübresi kullanılmalı, Yabancı otlar tohum bağlamadan önce biçilmelidir. Yabancı otlarla mücadelede bitki çok fazla boylanmadan 10-15 cm iken yapılmalıdır, biçilerek veya bitki kökünden sökülerek yabancı otlardan, bahçe temizlenmelidir.En son kimyasal mücadele tercih edilmeli ve sadece yabancı otlar üzerine uygulamalıyız. Fındık bahçelerinde kullanılan yabancı ot ilaçları seçici değildir. Temas ettiği bütün bitkileri yok etmektedir. Öncelikle istenmeyen hangi yabancı otun yok edileceği tespit edilmeli, lokal ilaçlama yapılmalı, kesinlikle bahçenin tamamına ilaç atılmamalıdır.Kimyasal Mücadele, İlaçlı mücadele uygulaması yabancı otların genç ve aktif olarak büyüdüğü 4-6 yapraklı oldukları evrede ve rüzgarsız, sakin ve ılık havada, hava sıcaklığının 8-25 °C olduğu  (Nisan–mayıs aylarında) yapılır. Yeniden çıkışlar olursa 1–2 ay sonra uygulama tekrarlanır. Odunsu bitkilerle mücadelede ise, yine ilkbaharda odunsu bitkilerin gelişmesinin en hızlı olduğu devrede (Mayıs–haziran aylarında) yapılmalıdır.Üreticilerimiz aldıkları ot ilaçlarının kullanma kılavuzuna uygun hareket etmeli içine farklı maddeler karıştırmamalıdır. İlaçlı Mücadele tekniğine uygun yapılırsa yarar, Yanlış uygulama yapılırsa zarar verir."

Herbisit kullanımı her zaman son çaredir.

Fındık bahçelerinde kullanılan ot ilacı sonucu dallarda kuruma gibi bir çok olayın meydana gelebilceği hatırlatılırken"Meyvede acılaşma ve toprakta tuzlama ve kuraklaşma oluşmaktadır, Toprakta bulunan mikroorganizmalar ölür.Dolayısıyla toprağa verilen gübrelerin bitkinin köklerine yararlı hale gelmesini sağlayan bu mikroorganizmalar olmadığından ayrışamaz ve bitkinin kökleri tarafından alınamaz.Verim düşer, Ayrıca bu zehirleri kullandığınızda meyve içini doldurmaya başlandığından zehir etkisi yapabilir.Fındığın tadı ve kalitesi değişir, Toprağı erozyona karşı koruyan, toprak nemini muhafaza eden, bitki örtümüzün tamamına asla ot ilacı kullanmamalıyız, özellikle hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde gerçekleşmesi durumunda direk güneş ışığına maruz kalan toprak aşırı nem kaybı olacağından iç teşekkül etmekte olan fındıkta randıman düşüklüğü yaşanabilir." ifadesi kullanıldı

HABER: Büşra KOCATAŞ- Aybüke ŞEKER

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Resmi İlanlar
Çarşamba Haber