Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın fındık taban fiyatı açıklamaları sonrasında Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından alımına 1 Eylül 2021 tarihi itibariyle başlanılan fındıkta, üretici Çarşamba ilçesinde TMO alım noktası önünde yoğunluk oluşturdu. Fındık hasadını tamamlayan üreticiler, ilçede ki alım noktalarından biri olan Çarşamba Şeker Fabrikası önünde traktörlerle ve kamyonetlerle uzun kuyruklar oluşturdular. Sabahın ilk ışıklarından itibaren alım noktasına araçlarıyla gelen üreticilerin birçoğu TMO'nun yaptığı alımı ve belirlediği fiyatı yerinde bularak 'Tüccardan bizi kurtardı' derken, bazı üreticiler ise gün boyu işlemlerin yavaş ilerlemesinden kaynaklı sırada saatlerce beklediklerini dile getirdiler. İlçedeki alım noktalarının arttırılmasının gerekliliğini söyleyen üreticiler, fındık üretiminde maliyetlerin artmasının kendilerini zorladıklarını da eklediler.
"Uygulama gayet yerinde"
Randevu sistemi ile TMO'ya yeni sezonun fındık mahsulünü getiren İbrahim Günay, "Bu uygulama olmasa vatandaş tüccarın elinde. Tüccar, randıman ile oynuyor. 50-53 gelen randımanı 48 getiriyor. Oradan fiyatını kırıyor. Ton başı 52-53 randıman gelen bir fındıklarda 3 Bin-3 Bin 500 TL fiyat oynuyor. Fındığımın bir kısmı 54 gelmişti. Tüccara götürdüğüm ve 23 TL’den verdiğim aynı fındık şimdi burada 28,5 TL. Bu belki 500 kiloda ya da bir tonda fark etmiyor ama 10-20 Ton fındık yapan insanlar var. TMO’nun uygulaması gayet yerinde, bu kadar kuyruk olacak tabii. Fiyata da gelince fındığın fiyatı biraz daha yüksek olabilir. Giderleri hak getire. Bu sene elemanda bulunamadı. 150 TL yevmiye veriyorsun ama işçilerde nazlanıyor.1 gün geliyor 2. gün gelmem diyor." dedi
"Fındık fiyatı arttı. Maliyet iki katına çıktı"
Muçcalı Mahallesinden gelerek sabahın ilk saatlerinden beri bekleyişini sürdüren çiftçi Muharrem Berber, "1 buçuk ton fındığım var. Sabahtan beri geldim burada bekliyorum. Az sayıda insan alıyorlar. Fiyat benim için yeterli ama gübre fiyatları çok pahalı. Bundan memnun değiliz. Fındık fiyatı arttı. Maliyet iki katına çıktı." diye konuştu.
Pancar sırası yerini fındık sırasına bıraktı
10 yılı aşkın süredir hizmete ara verilen Çarşamba Şeker Fabrikası’nın TMO’nun fındık alım noktası olmasıyla birlikte fabrika girişinde yoğunluk yaşanıyor. Bölgede önceki dönemlerde pancar üretimi yapıp sökümünü yaptığı pancarı traktörlerle Çarşamba Şeker Fabrikası’na getiren üreticilerin yerini son yıllarda TMO’ya fındık getirmek isteyen üreticilerin traktörleri aldı. Uzun kuyrukların oluştuğu Şeker Fabrikası önünde bazı üreticiler, Çarşamba Şeker Fabrikası’nın yeniden açılacağından umutlu olduklarını da aktardılar.
HABER: Büşra KOCATAŞ – Aybüke ŞEKER
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.