Karadeniz’in önemli geçim kaynaklarından biri olan fındığın en büyük tehditlerinden biri olarak bilinen kahverengi kokarca, sıcaklıkların düşmesi ve bölgenin karla kaplanmasıyla üreticilerin merak konusu oldu. Fındık üreticileri, "Bu soğukta kahverengi kokarca yok olabilir mi?" sorusunu sorarken, konuyla ilgili açıklama Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan’dan geldi. Soydan, kahverengi kokarcanın soğukta yok olup olmayacağına dair bilimsel bir açıklama bulunmadığını belirtti.
"Soğuğu sevmeyen bir hayvan"
Soğuğu sevmediğini bildiklerini vurgulayan Arslan Soydan, "Karadeniz Bölgesi’nde soğuk hava oldukça etkili. Özellikle sahil kesimlerine kadar kar indi. Geceleri sıcaklık birçok bölgede sıfırın altına düşüyor. Vatandaşlarımız, ‘Kahverengi kokarca bu soğuk havada ölüyor mu, ölmüyor mu?’ diye merak ediyor. Sosyal medyada kokarcanın öldüğüne veya ölmediğine dair farklı paylaşımlar görüyoruz. Ancak bunun bilimsel bir sonucu olması lazım. Yani ya ölüyor ya ölmüyor, ancak bildiğimiz bir şey var: Kokarca soğuğu sevmeyen bir hayvan. Kışlaklara çekilmesinin sebebi de bu. Fakat dediğim gibi, elimizde bilimsel bir veri yok."İfadelerini kullanarak sözlerine söyle devam etti.
"Üreticilerimizin yapabileceği bir şey yok"
üreticilerin şu an için yapabilecekleri bir müdahale olmadığını belirten Soydan, "Şu anda üreticinin yapabileceği bir şey yok. Bahçelerde veya evlerde kalan kokarcalara yönelik zaten kışlak ilaçlaması yapıldı. Buna rağmen tamamen imha edilemeyenler olabilir. Hava sıcaklığı tekrar 17-18 dereceyi bulduğunda tarım alanlarına dönecekler. O süreçte evlerin çatıları, samanlıklar ve depolar tekrar ilaçlanmalı. Üreticilerimiz bu süreci yakından takip etmeli."dedi.
Kaynak:ZAFERCAN KARAHAN
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.