Nail Kırmacı yaptığı açıklamada fındıkta tarım sigortası yaptırmak için son tarihin 10 Mart 2018 olduğunu belirterek, çiftçilerin mağduriyet yaşamaması için don ve diğer olumsuzluklara karşı tarım sigortalarını yaptırarak ürünlerini güvence altına almaları gerektiğini söyledi. Kırmacı, “Son yıllarda yaşanan küresel iklim değişikliğinin etkileriyle bitkisel ve hayvansal üretimlerimiz meteorolojik olaylardan (don, dolu, fırtına, hortum, yangın, heyelan, deprem, sel ve su baskını) olumsuz etkilenmektedir. İlimiz için önemli bir ürün olan fındık da bu açıdan büyük risk altındadır” dedi.
Sigorta yaptırmayan çiftçilerin ürün kayıpları için 2090 sayılı Tabii Afetler Kanunu kapsamında herhangi bir yardım yapılmadığına dikkat çeken Kırmacı, “Çiftçilerin tarım sigortası yaptırmaları gönüllülük esasına dayalıdır. Bitkisel meyve ürünlerinde, dolu paket teminatına ek olarak don teminatı alınmış ise sadece don teminatında primin 2/3'ü devlet tarafından karşılanır. Müşterek sigorta seçenekli poliçelerde, devlet prim desteği tutarı standart müşterek sigorta için verilen tutar kadardır. Sigortalı tarafından ödenecek primin yüzde 25'i peşin alınır. Kalan prim tutarı da en geç poliçe bitiş tarihinden itibaren 1 ay içinde tahsil edilir. Fındık ürünü için poliçe düzenleme son tarihi 10 Mart 2018 olup, risk kapsamındaki teminatların başlama tarihi poliçe son düzenleme tarihinden 7 gün sonra başlayacağı bilinmelidir. Konuyla ilgili daha ayrıntılı bilgi TARSİM yetkili acentelerinden alınabilir” diye konuştu.
Fındık üreticilerine ‘tarım sigortası’ uyarısı
Yayınlanma:
Güncelleme:
Samsun İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Nail Kırmacı, üreticilere fındık ürününü sigorta yaptırmaları konusunda uyarıda bulundu
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Karadeniz
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.