Fındık Üreticilerine Uyarı

Fındık Üreticilerine Uyarı
Samsun İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kadir Güven, külleme hastalığı ve kozalak akarı zararlılarına karşı üreticilere uyarılarda bulundu

Fındık zararlılarına karşı vatandaşlarda uyarılarda bulunan Kadir Güven, "Son yıllarda meydana gelen iklim değişiklikleri ve uygun hava koşullarının da etkisiyle İlimiz fındık üretim alanlarında külleme hastalığı (erysiphe sp.) görülmektedir. Üreticilerimizin fındık bahçelerini kontrol etmeleri ve hastalık görülen bahçelerde gerekli önlemleri almaları gerekir. Külleme hastalığı ilk önce fındık yapraklarında tozlu beyaz koloniler şeklinde görülür. İlerleyen zamanlarda iyice yayılır, yaprak yeşil rengini kaybeder, matlaşır, kahverengine döner. Yapraklar gevrekleşmeye kıvrılmaya ve dökülmeye başlar. Hastalık nedeniyle vaktinden önce dökülen yapraklar kalite düşüklüğüne sebep olabilir. Ayrıca hastalıklı yapraklar sağlıklı yapraklar gibi fizyolojik faaliyetlerini sürdüremeyecekleri için o yılın sürgünleri olumsuz etkilenebilir ve hastalığın uzun yıllar devam etmesi halinde dallarda gelişme geriliği görülebilir. Fındık bahçelerinde kültürel tedbirler üretimin sürdürülebilirliği için önemlidir ve alınması gerekir. Külleme hastalığına karşı enfeksiyon kaynaklarının azaltılması için yere dökülen yapraklar ile hastalıklı bitki artıkları toplanmalı, bulaşık dip sürgünleri kesilerek imha edilmelidir. Budama işlemleri zamanında ve iyi bir hava sirkülasyonu ve güneşlenme sağlayacak şekilde yapılmalıdır. Ayrıca yabancı ot mücadelesinin de aksatılmadan yapılması gerekir. Külleme hastalığının mücadelesi için 2015 yılında bazı bitki koruma ürünlerinin geçici tavsiyesi yapılmıştır. Buna göre hastalığın bir yıl önce görüldüğü bahçelerde çotanak bağlama döneminde, diğer bahçelerde ise belirtiler görülür görülmez ilaçlamaların yapılması gerekir. Hastalık için uygun koşulların devam etmesi ve tekrarlaması halinde bitki koruma ürününün etki süresi dikkate alınarak ikinci ve diğer ilaçlamalara devam edilmelidir. Kimyasal mücadele iyi bir kaplama sağlayacak şekilde yapılmalıdır. İlaçlama esnasında tüm koruyucu önlemler alınmalıdır" diye konuştu.

"KOZALAK AKARI EKONOMİK KAYIPLARA NEDEN OLUR"

Fındık kozalak akarı zararlılarına değinen İl Müdürü Kadir Güven, "Fındık kozalak akarı çok önemli bir fındık zararlısı olup; fındığın meyve, yaprak ve sürgün gözlerini tahrip ederek ekonomik kayıplarına neden olmaktadır. Fındık kozalak akarları sadece fındık çeşitleri üzerinde beslenirler ve iki değişik formu bulunmaktadır. Gal oluşturan formu sadece generatif tomurcuklar üzerinde beslenerek kozalak oluşturmakta ve böylece verim kaybına neden olmaktadırlar. Diğer formu ise fındığın hem generatif hem de vejetatif kısımlarında beslenerek meyvelerin ve tomurcukların dökülmesine deformasyonlu bitki organlarının oluşmasına neden olmakta, verimi olumsuz yönde etkilemektedir. Ayrıca her iki türünde beslenmesi sonucunda dişi ve erkek çiçekler, tomurcuklar, kozalaklar dökülerek kuru sürgünlerin oluşmasına neden olurlar. Fındık kozalak akarlarının birçok doğal düşmanı bulunmaktadır ve bunlardan (verticillium lecanii) bazıları akarlar üzerinde yüksek etki gösterebilmektedir. Öncelikle çevrenin ve faydalıların gözetildiği Entegre mücadele prensipleri dahilinde mücadele faaliyetleri sürdürülmeli, kimyasal mücadele en son çare olarak düşünülmelidir. Zararlıya karşı mekanik ve kimyasal mücadele uygulanmaktadır. Mekanik mücadele kozalak akarlarına karşı etkili bir yöntemdir. Kışın yapraksız dönemde kozalaklar toplanıp bahçe içinde bir yere toplu olarak bırakılmalıdır. Sürekli Mekanik mücadele yapılan bahçelerde kimyasal mücadeleye gerek duyulmaz. Mekanik mücadele yapılmayan bahçelerde kimyasal mücadeleye karar vermek için bir ön sayım yapılmalıdır. Bu amaçla 1-10 da büyüklükteki bahçelerde 10 ocak, 11-30'da büyüklükteki bahçelerde 20 ocak ve 30'dan büyük olan bahçelerde de 30 ocak tesadüfi olarak işaretlenir. İşaretli her ocağın 1'er dalındaki kozalaklar sayılarak kaydedilir. Bulunan rakamlardan yararlanarak, bir daldaki ortalama kozalak sayısı hesaplanır. Bir dalda ortalama 5 kozalak varsa kimyasal mücadele gerekir. En uygun kimyasal mücadele zamanı akarların göçünün yoğun olduğu nisan sonu mayıs başındaki bir haftalık süredir. Bu dönemde uç sürgünler 4-4,5 yapraklı, yeni tomurcuklar toplu iğne başının yarısı büyüklükte ve yeni gelişen meyveler mercimek büyüklüğüne geldiğindedir. İlaçlamalar bir hafta içinde bitirilmelidir" şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir