Fındıkta adalet: 175 TL Talebi!

Fındıkta adalet: 175 TL Talebi!
Saadet Partisi Samsun Milletvekili Mehmet Karaman, bu yıl fındık fiyatının 175 TL olması gerektiğini vurguladı.

Türkiye Büyük Millet Meclisinde (TBMM) söz hakkı alan ve fındık ile önemli açıklamalarda bulunan Saadet Partisi Samsun Milletvekili Mehmet Karaman, “Bu yıl fındık fiyatının 35 dolar yani 175 TL olmalı” dedi.

“Çiftçi fındığını nereye satacak?”

Devletin alım yapmadığı bir yerde çiftçi fındığını nereye satacağını söyleyen Milletvekili Mehmet Karaman, “Dünyanın en çok fındık üreten bir ülkesiyiz. Elimizde öyle bir tarım ürünü tutmamıza rağmen biz bunu katma değere dönüştürebiliyor muyuz? Maalesef dönüştüremiyoruz. Bunun birçok sebebi var ama en önemlisi tekelleşen, çeteleşen, kurumsallaşan bir tüccar ekibinin olması. Bu ekip ve adamları fındık borsasını baskılamaktadırlar. Mesela bakınız, 1 ay önce 120 Türk lirası dolaylarında olan fındık şimdi 105 Türk lirasına kadar düşmüş durumda. Neden bu fiyatlar bu düzeylere düşüyor? Stokların azaldığı ve tüketimin arttığı bu dönemlerde fiyatların bu şekilde düşmesi normal mi sizce? İşte bu, fındık üreticisinin emeğini sömürenlerin, dolar bazlı ihracatı olan bir ürün olmasına rağmen yıl boyunca fiyatı belli bir seviyenin üzerine maalesef çıkarttırmıyorlar. Toprak Mahsulleri Ofisi geçen yıl piyasaya başlangıçta 85 TL fiyat belirledi. Fındık ise 130-140 Türk lirası dolaylarına kadar yükseldi ama Toprak Mahsulleri Ofisi fiyat güncellemesi yapmadı. Devletin alım yapmadığı bir yerde çiftçi fındığını nereye verecek? Siz çiftçiyi, tüccara ve yabancı şirketlerin insafına bırakıyorsunuz. Bu yapılanlar doğru değil.” diye ifade etti.

“Kim veriyor bu gücü?”
Yabancı şirketlere tepki gösteren Karaman, “Tarımda Fiskobirlik gibi saygın ve parlak kurumlar sizin baskı ve müdahaleniz ile zayıflatıldı. Peki sonra meydan kimlere kaldı? Ferrero'ya kaldı. Adamlar şimdiden fiyat belirleme cüretinde bulunuyorlar. Kim veriyor bunlara bu gücü? Milletimizi bu şirketlere mecbur bırakmamalıyız. Rahmetli Erbakan Hocamızın fındığa verdiği önem ve uyguladığı politikalar ortadadır. 'Bu fındık bizde değil, İsrail’de yetişmiş olsaydı ilaç niyetine eczaneden tane işi alırdınız' demişti. Bu yüzden 'fındık borsasının ne işi var Hamburg’da' diyerek Samsun’a getireceğim diye söz verdi ve gerekeni yaptı. Fındık ihracatını durdurdu ve fındık fiyatını hak ettiği düzeye çekmek için yüzde 250 arttırarak devam etti.” ifadelerini kullanarak sözlerine şöyle devam etti:

“Bu yıl 35 dolar olmalı”

Çiftçilerin fiyat beklentisinden bahseden Karaman, “Dünyada neredeyse yüzde 65’ini ürettiğimiz bir mahsulün fiyatını Gazi Meclisimizin çatısı altında belirleyecek irademiz yoksa yazıklar olsun. Sorun ortada ve çözüm sizlerin elinde. Fındık ihraç edilen bir üründür. Geçen yıllarla kıyaslandığında artan üretim maliyetleri, artan yevmiye ücretleri, Türk lirası ve dolar bazlı enflasyon baz alındığında bu yıl için kilogram başına 35 dolar olmalıdır, yani 175 TL’den aşağı olmamalıdır. Bu fiyat çiftçimizin beklentisidir.” dedi.

Kaynak:Ünal Daldal

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir