FINDIKTA AZOTLU GÜBRELEME DÖNEMİ

FINDIKTA AZOTLU GÜBRELEME DÖNEMİ
Çarşamba Ziraat Odası Başkanlığından çiftçilere Azotlu Gübre Uygulama Dönemi başladığı açılandı

Çarşamba Ziraat Odası Başkanlığı tarafından İlçedeki üreticilere Azotlu Gübre Uygulama Dönemi'nin başladığı hatırlatıldı. Yapılan açıklama ile 1.Uygulama Şubat ayı sonu-mart ayı başı, İkinci uygulamayı ise mayıs sonu-haziran başı olacak şekilde yapılması gerektiği belirtildi.

AZOTLU GÜBRE UYGULAMALARINDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR

Çarşamba Ziraat Odası Başkanlığı tarafından yapılan açıklama ile üreticiler tarafından yazlık gübre ya da beyaz gübre olarak bilinen azotlu gübrelerin eksikliğinde ortaya çıkacak olan durum şöyle anlatıldı."Fındığın vejetatif yani yeşil aksam gelişimi azotla direk ilişkilidir. Gerekli miktarda azot bol sürgün demektir. Azot noksanlığında dal ve sürgün gelişimi zayıflar, oluşan sürgünlerde kısa ve ince olur. Azot noksanlığında fındıkta yaprak ve meyve gözleri az gelişir. Karanfillerin çok azı meyveye dönüşür, oluşan meyvede küçük kalır."

Toprak analizi önemli

Toprak analiz sonucuna göre ne tür azotlu gübre kullanılacağına karar verileceği hatırlatan Ziraat Odası, "Fındık tarımında genellikle %21 amonyum sülfat (Şeker),%26 kalsiyum amonyum nitrat (CAN ), ve %46 üre gübreleri kullanılır. Karadeniz toprakları asit karakterli olduğundan %26 CAN ile %46 üre gübreleri kullanılır.Asit karakterli topraklarda %21 amonyum sülfat kesinlikle kullanılmamalıdır.Aynı anda bitkinin istifadesine birden fazla besin maddesini sunan KOMPOZE (15-15-15, 20-20-0, 20-12-15 + İZ ELEMENTLER ) gübrelerde kullanılabilir.Kompoze gübreler mutlaka şubat-mart 15’e kadar uygulanmalıdır.Kompoze gübre kullanıldığında ayrıca azotlu gübrenin 1. uygulamasına ihtiyaç kalmamaktadır. Kullanılacak toplam azotlu gübrenin yarısı kadar miktar mayıs ayının 20 inden itibaren 2. uygulama olarak kullanılmalıdır." ifadesi kullanıldı

AZOTLU GÜBRE UYGULAMA YÖNTEMİ

Söz konusu gübreleri uygulama yöntemlerini ise şu ifadelerle belirttiler. "Azotlu gübreler, ocakların her tarafında dal uçları izdüşümünde 30–40 cm genişliğinde otu alınmış dairesel banta saçılıp, 5-10 cm toprak derinliğine karıştırılarak verilmelidir. Ocakların ya da dalların her tarafında kökler bulunduğundan gübrelerin meyilli ya da düz arazilerde, ocakların ya da dalların her tarafına verilmesi gübreden faydalanma oranını artırır."

Ayrıca Yağış nedeniyle topraklarda yıkanma ve azot kaybı yüksek olduğundan Azot uygulaması yılda iki kez yapılması gerekliği de vurgulandı

HABER: Büşra KOCATAŞ- Nurhan GÜZEL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Resmi İlanlar
Çarşamba Haber