Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (FİSKOBİRLİK) Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Bayraktar, yaptığı açıklamada, fındıkta bu yıl her ne kadar rekolte geçen seneden bir miktar fazla olsa da aslında Türkiye'nin ihtiyaçlarına yetecek kadar rekolte olmadığını söyledi.
Geçen yıl 21-22 lirayı bulup bu sene 11 lira civarında seyreden fındık fiyatının, kamuoyunda huzursuzluk oluşturduğunu dile getiren Bayraktar, fındık fiyatının bu sezon çok fazla yükselmemesinin bir kısım taleplere bağlı olduğunu ifade etti.
Bayraktar, stoklarda fındık bulunmadığını, dolayısıyla fiyatlarda yaşanan yüzde 100'lük düşüşün buna bağlı olmadığını belirterek, "Piyasada bir müdahale kurumunun olmaması, stokla ilgili kontrol yapacak kurumun etkin rol almıyor olması, devletin 'doğrudan destek veriyorum' diye bir miktar elini çekmiş olması, piyasa yapıcılarını başka alanlara itti" dedi.
- "Sanayiciye ciddi manada fındık iniyor"
Üreticiler bazında da fındık fiyatları konusunda gereğinin yapılmadığını savunan Bayraktar, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bunu sezon başında da defalarca söyledim.' Mutlaka üreticinin fındığını aşamalı piyasaya indirmesi lazım. Eğer emanete verecekse, vermek zorundaysa tercihini FİSKOBİRLİK'ten yana kullanması lazım' dedik ama bugün biz de biliyoruz, siz de biliyorsunuz, piyasada sanayiciye çok ciddi manada fındık iniyor. Dolayısıyla sanayicinin yarın fındığı alamama gibi bir kaygısı olmuyor."
- "Fiyatların 15 lira civarında olması, beklenen bir şeydi"
Bayraktar, bu sene fiyatların beklentilerin altında olmasının temel sebeplerinden birincisinin, piyasayı kontrol edecek bir kurum bulunmaması olduğunu belirterek, "İkincisi maalesef üreticimiz her sene olduğu gibi bu sene de piyasaya ciddi anlamda emanet fındık indirdi. Bu ikisinin çözümlenebilmiş olması piyasayı rahatlatabilirdi. Fiyatların 15 lira civarında olması, makul, beklenen bir şeydi ama ne üretici bizi bu anlamda dinledi ne de devlet, geçmişten bugüne 'müdahale alımıyla ilgili doğrudan destek veriyorum' diye sıcak bir yaklaşım gösterdi" ifadesini kullandı.
Her ne kadar FİSKOBİRLİK piyasaya girip bu meseleyi bir miktar düzeltmeye çalışıyor olsa da sonuç itibarıyla müdahale alımının ciddi bir iş olduğunu vurgulayan Bayraktar, "Türkiye gibi bir ülkede kamu gücünü arkasında hissetmeden hiçbir kurumun yapacağı bir iş değildir. Biz gücümüz nispetinde piyasaya müdahale etmeye çalışıyoruz ama sonuç itibarıyla hala piyasaya dünyadaki tekeller yön veriyor maalesef" diye konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.