Marttaki don nedeniyle sıkıntı yaşanan fındıkta, dün Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, bu yılki rekolte tahmininin 371 bin 185 ton olduğunu söyledi. Açıklama tartışmaya neden olurken 650 bin ton olarak gerçekleşen geçen yılki rekolte için TZOB’un 484 bin tonluk tahminine dikkat çekildi.
Giresun Ticaret Borsası Başkanı Mustafa Demirci, TZOB’un üreticiyi, tüccarı ve sanayiciyi yanlış yönlendirdiğini ifade ederken rekolte araştırmasını yapan Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Turan Karadeniz farkın stoklardan ve TMO ile Fiskobirlik’in piyasaya sürdüğü fındıklardan kaynaklandığını söyledi. Bir önceki yıldan kalan stokun ne kadar olduğunun bilinemediğini ifade eden Karadeniz, şöyle konuştu:
“Sanayiciyle ihracatçı fiyat 6.5 lirayken stoklardan hiç bahsetmiyorlardı. Fındığın fiyatı arttıktan sonra şimdi diyorlar ki 500 bin ton rekolte olacak, 50 bini de stoktan gelecek...” TMO ve Fiskobirlik’in 2009’dan bu yana 700 bin ton fındık piyasaya sürdüğünü kaydeden Karadeniz, bu sene depoların sıfırlanacağını da sözlerine ekledi.
‘STOKÇULARA SATILIRSA FINDIK 12-13 LİRA OLUR’
Ulusal Fındık Konseyi (UFK) Yönetim Kurulu Üyesi Özer Akbaşlı, don nedeniyle kabuklu fındığın kilosunun bir gecede 6 liradan 10 liraya çıktığını belirterek, “Elinde para olan fındık stoklayabilir. Bu nedenle üreticilerin mutlaka, ihracatçıya ya da manava satması gerekiyor. Stokçuluk başlarsa fiyat 12-13 liraya kadar çıkabilir” diye konuştu.
BAKANLIK REVİZE ETTİ
Bölgedeki tarım il müdürlüklerinin daha önce 388 bin 139 ton olarak açıkladığı rekolteyi, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı dün 411 bin 647 ton olarak revize etti. Açıklamada, zarar gören bahçeler için 195 bin liralık telafi edici ödeme yapıldığı belirtildi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.