'Geçinemiyoruz, Adalet istiyoruz!'

'Geçinemiyoruz, Adalet istiyoruz!'
Kamu emekçileri, hayat pahalılığı, düşük ücret artışları ve adaletsiz ekonomik politikalar karşısında bir günlük iş bırakma eylemi gerçekleştirdi.

Birçok sendikanın katılımıyla düzenlenen eylemde, emekçilerin "insanca yaşam", "adil gelir dağılımı" ve "emeğin karşılığının alınması" gibi talepleri vurgulandı.Yapılan basın açıklamasında, 2025 yılına düşük maaş zamlarıyla başlandığı belirtilerek, kamu emekçilerine ve emeklilere yapılan yüzde 11,54’lük maaş artışının "sefalet zammı" olarak nitelendirildiği ifade edildi. Açıklamada, hayat pahalılığı karşısında maaşların eridiği, vergi oranlarının ise giderek arttığına dikkat çekildi.

1.jpg

"Adil Bir Vergi Sistemi Şart"
Sendikalar basın açıklamasında, mevcut vergi sisteminin düşük gelirli çalışanlar aleyhine işlediği, gelir vergisi dilimlerinin hızla yükselerek maaşları azalttığı belirtildi. Talepler arasında, ücretli çalışanların vergi diliminin yüzde 10’a sabitlenmesi, temel ihtiyaç maddelerindeki dolaylı vergilerin kaldırılması ve servet vergisinin hayata geçirilmesi yer aldı.

1-001.jpg

"Ek Ödemeler Emekliliğe Yansıtılmalı"
Kamu emekçilerinin önemli taleplerinden biri de ek ödemelerin emekli maaşlarına yansıtılması oldu. Açıklamada, mevcut durumda kamu emekçilerinin maaşlarının büyük bir kısmının ek ödemelerden oluştuğu ancak bu ödemelerin emeklilikte dikkate alınmadığı vurgulandı. Bu durumun, emeklilikte ciddi gelir kaybına yol açtığı ifade edildi.

1-002.jpg

Grevli Toplu Sözleşme Hakkı Talebi
Sendikalar, grev hakkının anayasal güvence altına alınmasını ve toplu sözleşme süreçlerinin kamu emekçilerinin iradesini yansıtacak şekilde düzenlenmesini talep etti. "Gerçek bir toplu sözleşme düzenlemesi ve grev hakkı olmadan kamu emekçileri haklarını tam anlamıyla savunamaz" denildi.

1-003.jpg

"Geçinemiyoruz, Adalet İstiyoruz!"
Eylemde dile getirilen diğer önemli talepler arasında şunlar yer aldı:
En düşük memur maaşının yoksulluk sınırı olan 79.000 TL’nin üzerine çıkarılması, Asgari ücretin insan onuruna yaraşır bir seviyeye yükseltilmesi, Güncel kira fiyatlarına uygun kira yardımı yapılması, İşyerlerinde ücretsiz kreş imkânı sağlanması, Kamuda mülakat yerine liyakat esaslı kadrolu ve güvenceli istihdamın sağlanması.

1-004.jpg

"Bu Mücadele Burada Bitmeyecek!"
Hürriyetçi sendikalar Konfederasyonu (HÜR-SEN), KESK, BASK, Birleşik Kamu-İş ve ASİM-SEN öncülüğünde düzenlenen eylemin sonunda, taleplerin karşılanmaması durumunda genel grev sürecinin örgütleneceği ifade edildi.

Kaynak:ZAFERCAN KARAHAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Güncel