TMMOB Şehir Plancıları’nın hazırladığı raporda, “Samsun Büyükşehir Belediyesi`nin bütüncül planlamayı dışlayan tavrı, ne yazık ki gelecekte de benzer acı olayların yaşanmasına neden olacaktır” ifadeleri yer aldı.
TMMOB Şehir Plancıları Odası, 12 vatandaşın hayatını kaybettiği Samsun’daki sel felaketiyle ilgili çarpıcı bir rapor hazırladı. Yetkililerin açıklamalarının aksine, dere yatağının yapılaşmaya açılmasının temel sorun olduğu vurgulanan raporda, “Samsun Büyükşehir Belediyesi`nin bütüncül planlamayı dışlayan tavrı, ne yazık ki gelecekte de benzer acı olayların yaşanmasına neden olacaktır. TOKİ tarafından sürdürülen tüm konut projeleri ve kentsel dönüşüm projeleri bağımsız denetime açılmalı, olası yeni can kayıplarının önüne geçilmelidir” dedi.
Dere yatağı temel sorun
Samsun`da hasarın ve can kayıplarının büyük bölümünün TOKİ tarafından yapılan konutların bulunduğu bölgede yaşandığı belirtilen raporda, “TOKİ tarafından kentsel dönüşüm adı altında yapılaşmanın gerçekleştirildiği söz konusu alan, geçmişte Yılanlıdere ile Mert Irmağı arasında kalan ve tümüyle dere dolgusu bir zemin niteliği taşıyan ve aslen yapılaşma dışı tutulması gereken ve dere yatağının değiştirilmesi sonucu oluşturulmuş olan, eski dere yatağı niteliğine sahip bir alandır” denildi. Raporda şu tespitlere yer verildi:
“Dere yatağının değiştirilmesi ve sonrasında eski yatağın yapılaşmaya açılması temel hata olarak öne çıkmaktadır. Beklenenin üzerinde gerçekleşen yağış sonrasında, oluşturulan zorlama yeni güzergâh ve Mert Irmağı üzerinde yapımı gerçekleşmiş olan köprü, bölgede taşkın yaşanmasının başlıca unsurları olarak görünmektedir. Yılanlıdere`nin yatağının değiştirilmesine ilişkin DSİ Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanmış olan proje ve yapılan taşkın önlemeye yönelik tesislerin yeterli olmadığı yaşanan selde ortaya çıkmıştır. Eski dere yatağının üzerinin ve çevresinin, kent içi açık ve yeşil alan olarak düzenlenmesi gerekirken yapılaşmaya açılmış olması önemli bir planlama hatası olarak görünmektedir. Bölgenin hazırlanan imar planlarında konut alanı olarak düzenlenmesinde yetkisini kullanan Samsun Büyükşehir Belediyesi ve Canik İlçe Belediyesi bu konuda başlıca sorumlulardır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.