Guinness'e aday 50 yıllık davada 20 kuruşluk tazminat

Guinnesse aday 50 yıllık davada 20 kuruşluk tazminat
Türkiye'de elli yıl sonra sonuçlanan ve Guinnes rekorlar kitabına aday gösterilen babalık davası

Anayasa Mahkemesi, davayı açan taksici Yüksel Sakarya'yı mağdur eden Adalet Bakanlığı'nı günlüğü 20 kuruştan toplam 3 bin 650 TL manevi tazminat ödemeye mahkum etti.

İzmir'in Seferihisar ilçesinde, arazi zengini olarak bilinen T.N.'nin başrolde olduğu babalık davası, 50 yıl öncesine dayanıyor. 9 Kasım 1965 yılında 17 yaşında olan M.S. adlı genç kız, ticaretle uğraşan T.N'nin evlenme vaadiyle kendisine sahip olduğunu, bu ilişkiden hamile kaldığını belirtip babalık davası açtı. Alınan kan örneklerinden T.N.'in Yüksel Sakarya'nın babası olabileceği yönünde rapor verildi. Ancak, şahit olmadığı için dava reddedildi. İş adamının, çocuğunun babası olduğunu ispatlamaya çalışan M.S., bu kez Yargıtay'a başvurdu. Yargıtay 2. Hukuk Dairesi yerel mahkemenin verdiği kararı 20 Kasım 1965'te onayladı.

DAVA 40 YIL SONRA TEKRARLANDI
Alınan kararla yıkılan genç kadın, büyük zorluklarla oğlunu büyüttü. Tüm yargı yollarının tükendiğine inanan M.S., oğlunu büyüttükten sonra yeni bir evlilik yaptı. Annesinin açtığı babalık davasının hakkaniyetle sonuçlanmamasına üzülen Yüksel Sakarya da taksicilik yapmaya başladı. Evlenip çoluk çocuğa karışan Sakarya, Yargıtay'ın reddettiği dosyayı gösterdiği avukat Varol Turbay, 40 yıl önce Yargıtay'ın taraflara tebligat yapmadığını tespit ederek davanın yeniden görülmesini talep etti. Yargıtay, 40 yıl sonra hatayı düzeltip yargılamanın iadesi yönündeki başvuruyu kabul etti.

GUİNNESS'E ADAY DAVADA ZAFER TAKSİCİNİN 
Guinness rekorlar kitabına aday gösterilen davada, Seferihisar Asliye Hukuk Mahkemesi, 2006 yılında arazi zengini iş adamı Turgay N'nin taksici Yüksel Sakarya'nın babası olduğuna karar verdi. T.N, kararın bozulması için Yargıtay'a başvurdu. Karşılıklı itirazlardan sonra 40 yaşında babalık davasını açan taksici Yüksel Sakarya, 50 yaşında zafere ulaştı. Geciken adalet yüzünden müvekkilinin mağdur edildiğini belirten avukat Varol Turbay, 100 bin maddi, 100 bin manevi olmak üzere 200 bin TL tazminat talebiyle davayı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM)'ne taşıdı. Dosyayı inceleyen AİHM üyeleri, iç hukuk yollarının tüketilmesi için dosyanın son kez Anayasa Mahkemesi tarafından incelenmesine karar verdi. Anayasa Mahkemesi, 50 yıl süren rekor niteliğindeki babalık davasında taksici Yüksel Sakarya'yı mağdur eden Adalet Bakanlığı'nı günlüğü 20 kuruştan toplam 3 bin 650 TL tazminat ödemeye mahkum etti.

"BEN VE MÜVEKKİLİM ŞAŞKINLIK İÇİNDE KALDIK"
Türkiye'de 50 yılda süren hukuk davasının müvekkili lehine sonuçlandığını ve bu davanın aslında dünya çapında en uzun süren babalık davası olma özelliğini taşıdığını belirten avukat Varol Turbay, "Türkiye ve dünya çapında yaptığım araştırmalarda hukuk alanında 50 yıl süren bir dava yok. Adaletin geç tecelli etmesi nedeniyle mağdur olan müvekkilim adına AİHM'sine 200 bin TL tazminat talebiyle başvuru yaptık. AİHM, iç hukuk yollarının tüketilmediğini gerekçe gösterip dosyayı Anayasa Mahkemesi'ne gönderdi. Anayasa Mahkemesi, müvekkilimi mağdur eden Adalet Bakanlığını günlüğü 20 kuruştan 3 bin 650 TL tazminata mahkum etti. Bu tazminat kararına itiraz ettik ancak bir sonuç alamadık. Ben ve müvekkilim şaşkınlık içinde kaldık" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Resmi İlanlar
Asayiş