Gül, 'Ziyaretimin iki tane somut getirisi oldu'

Gül, Ziyaretimin iki tane somut getirisi oldu
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ABD ziyaretinin 2 somut getirisi olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Abdullah GülBirleşmiş Milletler 68'inci Genel Kurulu genel görüşmeleri için gittiği New York'tan yurda döndü. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, “Ziyaretimizin 2 tane de somut getirisi olmuştur. Bunlardan ilki 2016 yılında ilk defa düzenlenecek olan Dünya İnsani Yardım Zirvesine İstanbul’da ev sahipliği yapmamızın kararlaştırılmasıdır. Bu kararla Türkiye’nin dünyanın çeşitli yerlerindeki insani yardım çabalarına yaptığı katkılar Birleşmiş Milletler zeminin de bir kez daha tescil edilmiştir. Diğeri ise Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın Avrupa ve Bağımsız Devletler ülkeleri topluluğu bölge ofisinin İstanbul’a taşınmasına ilişkin anlaşmanın imzalanmasıdır. Böylelikle İstanbul’un Birleşmiş Milletler çalışmaları bakımından bölgesel bir merkez haline dönüştürülmesi doğrultusunu önemli bir adım daha atılmış oldu” dedi.Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Esenboğa Havalimanı'nda New York’ta yaptığı temaslara dair bilgi verdi. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi geçişi üyeliğine 2015-2016 adaylığımız ile ilgili resepsiyon verdiğini belirten Cumhurbaşkanı Gül konuşmasına şöyle devam etti:

“Genel Kurula katılan ülkelerin büyük ilgi gösterdiği resepsiyona aralarında Bulgaristan, Gürcistan, Filistin ve Somali’nin bulunduğu bir çok ülkenin Cumhurbaşkanı ve Irak Cumhurbaşkanı vekili katıldı. Çok sayıda hükümet Başkanı ve Bakan da iştirak etti”
Cumhurbaşkanı Gül, sürdürülebilir kalkınma konulu yüksek düzeyli siyasi forum kapsamında, yüksek düzeyli siyasi forum vizyonu eyleme konulu özel etkinliğe hitap ettiğini ve Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı José Manuel Barroso ve Peru Cumhurbaşkanı ile birlikte bu etkinliğin 5 ana konuşmasından birisi olduğunu ifade etti.
25 Eylül Çarşamba günü bin yıl kalkınma hedeflerinin gerçekleştirilmesine yönelik çalışmanın takibi konulu özel etkinlik kapsamındaki 4 yuvarlak masa toplantısının 1’incisine ve en fazla ilgi çeken Güney AfrikaCumhurbaşkanı Jacob Zuma ile birlikte Eşbaşkanlık yaptığını sözlerine ekleyen Cumhurbaşkanı Gül, bunun son dönemde Birleşmiş Milletler de düzenlenen kalkınma konusunda ki en geniş katılımlı etkinlik olduğunu söyledi.
Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’ın da konuyla ilgili etkinlikleri takip ettiğini belirten Cumhurbaşkanı AbdullahGül açıklamalarına şu şöyle devam etti:
“Yapılan çalışmalara aktif katkı verdi. Aynı akşam Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi geçişi üyeliğine 2015-2016 adaylığımız ile ilgili resepsiyon verdim. Genel Kurula katılan ülkelerin büyük ilgi gösterdiği resepsiyona aralarında Bulgaristan, Gürcistan, Filistin ve Somali’nin bulunduğu bir çok ülkenin Cumhurbaşkanı ve IrakCumhurbaşkanı vekili katıldı. Çok sayıda hükümet başkanı ve bakan da iştirak etti. New York’ta bulunduğum süre zarfında Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-Moon ile gündemdeki konular ile ilgili görüşmeler yaptım. Görüştüğüm Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile üyelik sürecimiz dâhil güncel meseleleri ele aldık. Bu vesile ile İran’ın yeni Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ilk yüz yüze görüşmemizi yaptık. Bunların dışında da çok sayıda ikili görüşme gerçekleştirdim.”
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, seyahati çerçevesinde bir düşünce kuruluşunda Orta Doğu ve Kuzey Afrikada ki kapsamlı dönüşüm süreci ile ilgili bir konferans verdiğini ve New York Times gazetesinin yazı işleri kurulu ve ABD’nin önde gelen basın ve medya kuruluşlarının temsilcileri ile bir araya geldiğini söyledi.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun “Asya’da Güven ve Güven Arttırıcı Önlemler Konferansı” Dışişleri Bakanlarının katılımları ile gerçekleşen çalışma yemeğine dönem Başkanı sıfatıyla ev sahipliği yaptığını ifade eden Abdullah Gül, “Terörizmle mücadele küresel formuna eşbaşkanlık etti. Ayrıca ülkemizin eş sunucusu olduğu medeniyetler ittifakı gelişiminin dostlar grubu Bakanlar Kurulu toplantısında da konuşma yaptı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin engelliler için bin yıl kalkınma hedefleri ve Uluslar arası alanda kabul edilen diğer kalkınma hedeflerinin uygulanması konulu ile ilgili etkinliğe katıldı. Engellilerin hakları konusunda ki faaliyetler de ülkemizi temsil etti. Bu tür ziyaretlerde yurt dışında yaşayan vatandaşlarımız ile bir araya gelmeye her zaman özen gösteriyorum. Bu defa de Amerika Birleşik Devletlerinde yaşayan Türk toplumu ve derneklerinin temsilcileri ile bir araya geldim. Ayrıca bu ülkede bulunan Ahıska Türklerinin temsilcilerini de kabul ettim” şeklinde konuştu.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ziyaretinin 2 tane somut getirisi olduğunu belirterek şöyle devam etti:
“Bunlardan ilki 2016 yılında ilk defa düzenlenecek olan Dünya İnsani Yardım Zirvesine İstanbul’da ev sahipliği yapmamızın kararlaştırılmasıdır. Bu kararla Türkiye'nin dünyanın çeşitli yerlerinde ki insani yardım çabalarına yaptığı katkılar Birleşmiş Milletler zeminin de bir kez daha tescil edilmiştir. Diğeri ise Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın Avrupa ve Bağımsız Devletler ülkeleri topluluğu bölge ofisinin İstanbul’a taşınmasına ilişkin anlaşmanın imzalanmasıdır. Böylelikle İstanbul’un Birleşmiş Milletler çalışmaları bakımından bölgesel bir merkez haline dönüştürülmesi doğrultusunu önemli bir adım daha atılmış oldu.”

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir