Güngör, "Sulama kanalları kapalı yapılmalı"

Güngör, Sulama kanalları kapalı yapılmalı
Samsun Ziraat Odaları İl Koordinasyon toplantısı Çarşamba Ziraat Odası Başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıda Ziraat Odası Başkanları sulama kanallarının acil olarak kapalı sistemle yapılması gerektiğini dile getirdi.

Çarşamba Ziraat Odası Başkanlığında gerçekleştirilen İl Koordinasyon Toplantısına Samsun Ziraat Odası ve İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Hasan Tütüncü, Terme Ziraat Odası Başkanı Mehmet Yetkin Karamollaoğlu, Kavak Ziraat Odası Başkanı Süleyman Aslan kaya, Salıpazarı Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Aslan, Çarşamba Ziraat Odası Başkanı İsmail Güngör birlikte Çarşambanın sorunları hakkın da konuşuldu.

 

İl Koordinasyon toplantısına ev sahipliği yapan Çarşamba Ziraat Odası Başkanı İsmail Güngör yaptığı açılış konuşmasında, ” Çarşamba, Terme, Bafra vs. ilçelerimizin sorunlarını konuşarak ve bu sorunları Genel Merkezimize bildiriyoruz orada birleştirilen sorundalar ilgili bakanlıklara ve Başbakanımıza sunuluyor. Bu noktada eksiklerini giderilmesi için yoğun bir çaba sarf ediyoruz dedi.

Çarşamba Ovası ve diğer ovaların en büyük sorunlarının başında sulama kanalları probleminin geldiğini ve 1975 yılında yapılan sulama projelerinin yeniden hayata geçirilmeye başlandığını belirten Güngör, "Biz bu projelerin açık sulama kanalı olarak değil tam aksine kapalı sistemle yapılmasını istiyoruz. Bunun örnekleri çoğu illerimizde mevcut. Çarşamba'da da 40 yıl önce yapılmış projenin hayata geçirilmesini değil aksine projenin değiştirilerek kapalı sistemle yapılmasını istiyoruz. Açık sulama kanalında hem buharlaşma ile daha çok su kaybı yaşanacak hem de daha az kullanışlı olacaktır" dedi.

Güngör konuşmasının devamın da, "Çarşamba da henüz ürün çıkmadı ama Vezirköprü ve Havza'da ayçiçeği hasadı başladı. Ayçiçeğinde geçen yıl 140, 150 kuruş olan ayçiçeğinin fiyatı bu sene 95 kuruştan satılıyor. Bizim bölgede de soya yetişiyor soyanın da fiyatı ayçiçeği denk ama ayçiçeği gibi mağdur olmuyor. Ancak korkumuz geçen yıl 110 kuruş olan soyanın fiyatları  ayçiçeği fiyatlarını görünce demek oluyor ki soyanın da 60-70 kuruşa satılacağı tahmin ediliyor. Bu düşünce de çiftçimizi perişan olacağı anlamına geliyor. Bölge de fındığa alternatif olarak soyayı söylüyoruz. Artık fındık bahçelerini söküp soya yetiştiriliyor. Çünkü petrolden sonra yağ açığımız soyadan elde ediliyor. Soyadan yağ, tavuk yemi, küspe oluyor. Şimdi bu ürünleri teşvik ederken bir taraftan da fiyatı düşmesi neticesinde çiftçilerimiz  %40-50 fiyatlara da zarar edecek demektir. Bu durum da çiftçiyi perişan edecek anlamına gelmektedir."

Güngör konuşmasının bitirirken, "Yani buna ZOB Genel Başkanımız bu sıkıntılar hakkında Başbakanımıza durumu izah etmiş bulunuyor. İnşallah bu duruma bir çözüm bulurlar. Eğer bir çözüm getirilmezse geçen sene ki fiyatları yakalayamazsak ekim sahaları yine fındık'a, Kavak'a dönüşecek bu da ova için yazık olacak. Eğer Çarşamba ovasını düşünüyorlarsa bunlara da destek vermeleri lazım, fiyat olarak destek veremiyorlarsa hazineden o verilen desteklerden artırarak destek vermelerini istiyoruz. Sonuç olarak fındık'a alternatif olarak soya fiyatlarının düşürülmemesi için çalışılmasının yanı sıra en büyük sorun durumunda bulunan  su sıkıntısının de kısa sürede mutlaka 1975 yılında yapılan o köhne projenin değiştirilerek ihalesinin yapılarak tamamlanmasını bekliyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.

untitled-2.20130905092014.jpg

untitled-3.20130905092026.jpg

 

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Resmi İlanlar
Çarşamba Haber