Güngör “Çarşamba Marul üretiminde birinci”

Güngör “Çarşamba Marul üretiminde birinci”
Çarşamba Ziraat Odası Başkanı İsmail Güngör, havaların soğumasıyla birlikte çiftçilerin yaşadıkları sıkıntılar ve fiyatların artmasını çiftçiler olarak kendileri için iyi olduğunu değerlendirdi

Çarşamba Ziraat Odası Başkanı İsmail Güngör bu yıl hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin biraz altında seyretmesiyle birlikte oluşan soğuk hava ve don olayıyla ilgili çiftçilerin yaşadıkları sıkıntıları gazetemize değerlendirdi. Güngör,  mevsimsel koşulların Çarşamba gibi daha çok yaz sebzesi üreten bir bölge için iyi olduğu bu sıcaklık değişimlerinin Mart ayı gibi sebze ve meyvelerin ilk tomurcuklarını verme döneminde olmalarının daha çok sıkıntı yaratacağını dile getirdi.

Güngör yaptığı açıklamalarda, “Yağan karın bundan sonraki ürenler için iyi olduğunu düşünüyoruz.  Eğer bu aylarda hava sıcaklıkları iyi gitmiş olsaydı, fındıklarda, şeftalide diğer ürünlerde uyanma olabilirdi. Sonrasında da soğuk vurduğu zaman ise yanmalar oluyordu. O yüzden bu aylarda soğuk havaların bu şekilde gitmesi bizce iyi. Sonuçta bu bölgede kışlık sebze var onlarda hava sıcakları çok fazla etkilemiyor. Bu bölge daha çok yazlık ürün yetiştiren bir bölge. Biz yazlık üretimde ön plandayız” dedi.

Güngör, bölgede tam anlamıyla seracılık yapılmadığını yapılan üretimin örtü altı üretim olduğunu dile getirirken, “Hava muhalefetinden kaynaklı ürünlerin bir kısmı yandı. Şimdi bizim buradaki yetişen ürünlerimiz sera ürünü değil, örtü altı dediğimiz biçimde yapılan ürünler. Antalya, Mersin gibi bölgelerle karıştırmamak lazım. Biz seracılık yapmıyoruz. Kısacası biz örtü altı ürün yetiştiriyoruz.  O bölgelerdeki seracılıkla şimdilik başa çıkabilmemiz mümkün değil. Çünkü bizim kış aylarında o bölge kadar güneşimiz yok. Biz daha çok doğanın takdiriyle ürün yetiştiren bir bölgeyiz. Yani hava şartlarının gidişatı bizim bölgemizin de ürün potansiyelini direk etkiliyor” dedi.


Oluşan fiyat artışıyla ilgili açıklamalarda da bulunan Güngör,  ”Biz kışlık sebze yetiştiriyoruz ama bu o kadarda üst seviyede değil bir tek marul üretimde üst seviyelerdeyiz.  Pırasa, lahana, marul gibi ürünler yetişiyor bu bölgede. Bu sene marul biraz prim yaptı o da ne üreticiyi nede tüketiciyi memnun etti. Bakın bizde ürün yetiştirme şu şekilde oluyor. Geçen sene insanlar marul para etmiyor diye tarladaki marulunu kesti attı. Pazarda satamadılar. Bu sene ise hem ürün az hem de üreticinin ektiği ürün soğuklar nedeniyle ile çürüdü. Buda arz talep dengesizliğine neden oldu. Ondan kaynaklı bu bölgede marul fiyatlarının artmasına neden oldu. Seneye bakın herkes marul eker neden çünkü bu yıl para etti. Biz üreticimizin bu şekildeki alışkanlıklarından kurtulmalarını sağlayamadı” diyerek marul fiyatlarının artma nedenini açıkladı.

Bölgede ürün çeşitliği konusunda bölgede kimi zorlukların olduğunu da dile getiren Güngör, “ Biz marul üretiminde bölgede birinci ilçeyi. Nasıl pırasa ve lahana da Bafra öndeyse bizde burada marul üretiminde öndeyiz. Biz diğer ürünlerin teşvikini tam olarak yapamadık. İnşalar bu bölgede o ürünlere yönelmiyorlar. Tabi bazı eksikliklerde o tarzdaki ürünlere yönelmememizde ön plana çıkıyor bunlarda drenaj eksikliği, kanalarımızın yetersizliği gibi” dedi. Güngör açıklamalarının son bölünde “umut ediyoruz ki önümüzdeki süreç Çarşamba tarım üreticisi için hayırlı bir süreç olur. Ve çiftçimiz ürününden hak ettiği kazancı sağlar” diyerek sözlerine son verdi.

 Haber – Foto: Serkan KARAHAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Çarşamba Haber