“Kültür ve Turizm Haberciliğinin Yaygınlaştırılması Projesi” kapsamında Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) İletişim Fakültesi öğrencilerine panel düzenlendi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı ile İnternet Medya ve Bilişim Federasyonu tarafından hazırlanarak, gerçekleştirilen “Kültür ve Turizm Haberciliğinin Yaygınlaştırılması Projesi ile Ondokuz Mayıs Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencilerine alanında uzman kişiler tarafından panel düzenlendi. Panele; Çarşamba Kaymakamı Şükrü Yıldırım, Samsun Cumhuriyet Başsavcısı Aşkın Yeğin, Hacı Bayram Veli Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof . Dr. Zakir Avşar, İMEF Genel Başkanı Dr. Süleyman Basa, Yeşilırmak Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Erol Şeker ve diğer öğretim üyeleri katılım sağladı.
Gerçekleştirilen konferans Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Mustafa Güneşdoğu Kampüsü İletişim Fakültesi öğrencilerine yönelik gerçekleştirilen panelde İnternet haberciliğinin daha kaliteli yapılması amacıyla oluşturulan projenin sunumu şeklinde düzenlendi. Gazetecilikte etiklik ve dezenformasyon oluşumu kavramları üzerinde durulan panelde, internet kullanımının nasıl olması gerektiği ve dünya üzerindeki internet erişimine temel haklardan bahsedildi. Ülkenin 7 bölgesinde ve 7 ilinde gerçekleştirilen projenin sunumu katılımcılar tarafından sohbet havasında geçerken öğrencilerin gösterdiği ilgi de gözlerden kaçmadı.
“YASAL DÜZENLEME, ALT YAPI OLMADAN VERİ GÜVENLİĞİ SAĞLANAMAZ”
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Mustafa Güneşdoğu Kampüsü İletişim Fakültesinde düzenlenen panelin açılış konuşmasını OMÜ İletişim Fakültesi Öğretim Görevlisi Onur Şen gerçekleştirirken panelin panelin moderatörlüğünü OMÜ İletişim Fakültesi Dekanı Onur Berberoğlu gerçekleştirdi. Panelde İnternete erişim ve veri gizliliği hakkında konuşma yapan Hacı Bayram Veli Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof . Dr. Zakir Avşar , “Dezenformasyon konusu çok önemli bir taraftan mücadele ediyoruz bir taraftan kendimizi koruyoruz. Hepimiz haberlerin ardındayız mesleki standartları oluşturma çabası içindeyiz. Bu standartları önce kendimize oluşturmamız gerekiyor. Dünya dijital devrime doğru gidiyor. İnternete erişim bir temel insan hakkı olarak kavranıyor artık. Bazı anayasalarda internete erişim temel hak olarak görülmüştür. Devletler bizlerin internet erişimini mutlak suretle sağlamak durumundadırlar. Devletler veri güvenliğini de temin etmek durumundadırlar. Yasal düzenleme ve alt yapı olmadan verilerin güvenliği sağlanamaz” dedi.
“ÜLKEMİZİN 7 BÖLGESİNDE VE 7 İLİNDE YAPILIYOR”
Proje hakkında açıklama yapan İMEF Genel Başkanı Dr. Süleyman Basa ise, dünyadaki internet kullanımından şu şekilde bahsetti. Basa, “Proje ülkemizin yeni projesidir ve ülkemizin 7 bölgesi ve 7 ilinde yapılıyor. İnternet haberciliğinin daha kaliteli yapılabilmesi adına, ilgi çekme amacıyla bu projeyi yapıyoruz. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile İç İşleri Bakanlığı, Sivil Toplum Örgütleri Genel Müdürleri tarafından destekleniyor. Ondokuz Mayıs Üniversitesi İletişim Fakültesi’ne çok teşekkür ediyoruz bizi bu güzel insanlarla buluşturduğu için. Günümüzde internet çok önemli bir şey. Her buluş bize yararlı olduğu sürece önemli. Einstein atomu bulduğu zaman dünyada her şey değişti ama Hiroşima’ya bomba olarak düştüğünde çok da mutlu olamamıştı. İnternet de böyle bir şey, dünyanın en önemli buluşu dünyayı global bir köy haline getiriyor ama doğru kullanmamız lazım. Dünyada internet kullanımı; yüzde 60’ı normal internet kullanıcısı, yüzde 53’ü ise sosyal medya kullanıcısıdır. İnternete harcanan zaman dünyada ortalama 6 saat 45 dakikadır. Sosyal medyayı erkekler daha çok kullanıyor. Halk arasında interneti en çok bayanların kullandığı kanısı olsa da en fazla erkekler kullanıyor. Ayrıca en etkin sabah yüzü yıkamadan ve hatta yataktan kalkmadan kullanan oranı da yok denilemeyecek boyuttadır. ”
Düzenlenen panel de Prof. Dr. Avşar ve İMEF Genel Başkanı Basa’ dan sonra, Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Elif Emre Kaya, “Gazetecilikte Etik Kuralar ve Dezenformasyon konusunu, Hacı Bayram Veli Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Eda Turancı, Kültür Haberciliğini ve Başkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Av. Özge Eralp Evci ise Medyada Kişisel Verilen Korunması konularında öğrencilere çarpıcı ve en son bilgileri aktardılar.
Konferans kabinde panele katılan tüm yöneticiler Göl Restaurant’ta yemek yenildikten sonra Çarşamba’ dan ayrıldılar.
HABER-FOTO: İrem Su BAL – Yağmur AYAN- Erol ŞEKER
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.