Erzurum'un yaylalarında yaklaşık 11 yıldır arıcılık yaparak bal üreten Hakdan Çomaklı, Misafir bulunduğu Samsun’un İlkadım ilçesinde balın sağlık açısından önemine dikkat çekti ve tüketicilere de organik ürünlerle ilgili bilgi verdi. Zaman Zaman Hileli balı organik baldan ayırt etmek için halk arasında uygulanan çakmakla yakma yöntemine gerek olmadığını belirten Çomaklı, “Gerçek bal kolay kolay kopmaz. Glikoz ve şeker içeren bal ise kaşığa alındığında havaya kesik kesik akmaya başlar.” İfadeleri kullanırken balın vücut direncini de artırdığını vurguladı.
“BAL TÜKETEN DAHA AKTİF VE DİNÇ OLUR”
Balın sağlığa olan faydalarının saymakla bitmeyeceğini vurgulayan üretici Hakdan Çomaklı, "11 yıldır arıcılık yapıyorum. Ürünümüzle ilgili tahliller Erzurum Atatürk Üniversitesi'nde yapılmıştır. Kekik, geven, dağ çiçeği ve orunga bitkilerinden toplanan özlerle balımızı üretiyoruz. Bu bal, Erzurum yayla balıdır. İnsanın vücut direncini artırır, mide sağlığı için faydalıdır. Özellikle Ramazan aylarında, sahurda vatandaşlar ev yoğurduyla beraber bal tüketirse gün boyunca daha aktif ve dinç olurlar.” Dedi.
“ŞEKERLENEN BAL AĞIZDA KITIR HİSSİ BIRAKIR”
Donan balın vatandaşlarca yanlış anlaşıldığını söyleyen Hakdan Çomaklı, “Hakiki balın doğal hali 14 derecenin altında kendini korumaya alır ve donmaya başlar. Ancak vatandaşlarımız normal bala alıştıkları için şişedeki balı donmuş görünce 'şekerlenmiş' sanıyorlar. Oysa bal donmazsa ve kendini korumazsa sıkıntı olur. Kendini korumaya alan bal, tereyağı gibi olur. Şekerlenen bal ise ağızda kıtır hissi bırakır.” İfadelerini kullandı.
“GERÇEK BAL KOLAY KOLAY KOPMAZ”
Glikoz ve şeker içeren balın nasıl anlaşılabileceği konusunda püf noktaları paylaşan Çomaklı, “Hakiki bal nasıl anlaşılır? Gerçek bal kolay kolay kopmaz. Biraz da insanların merhameti ve vicdanına kalmıştır. Glikoz ve şeker içeren bal ise kaşığa alındığında havaya kesik kesik akmaya başlar. Hileli balı anlamak için çakmakla yakanlar var ama bunlara gerek yok; en kolay yöntem budur." Diye konuştu.
ŞÜKRÜ KARAKAŞ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.