Çarşamba Halk Eğitim Müdürü Telat Aktaş, Çarşamba Halk Eğitim Merkezi’nin 2011- 2012 dönemlerine dair yapılan ve yapılacak proje ve çalışmalara yönelik çarpıcı açıklamalarda bulunurken, “2011 yılında geçmiş yıllara göre kursiyerlerde artış oldu” dedi
Çarşamba Halk Eğitim Müdürü Telat Aktaş, Çarşamba Halk Eğitim Merkezi’nin bir çok farklı alanda gerek açtığı kurslar gerekse de yaptığı kültürel faaliyetlerle Çarşamba’da bulunan eğitim kurumları içerisinde farkını hissettirir bir konuma geldiğini belirtirken kimi açıklamalarda bulunarak Çarşamba HEM’in 2011-2012 dönemini anlattı. Aktaş yaptığı açıklamada, “Dünyadaki değişmeler; bir yandan ekonomik büyüme ve refah ortamı sağlarken, diğer yandan da teknolojik gelişmeler yeni çalışma ortamlarına ve biçimlerine, bireylerin eğitim yoluyla hazırlanmasını zorunlu kılmaktadır.Eğitim sisteminin temel amacı; Atatürk ilke ve inkılâplarına bağlı, düşünme, algılama ve problem çözme yeteneği gelişmiş, demokratik değerlere bağlı, yeni fikirlere açık, kişisel sorumluluk duygusuna sahip, millî kültürü özümsemiş, farklı kültürleri yorumlayabilen ve çağdaş uygarlığa katkıda bulunabilen, bilim ve teknoloji üretimine yatkın ve beceri düzeyi yüksek bilgi çağı insanı yetiştirmektir” dedi.
‘Hayat boyu öğrenme’
Halk Eğitim Merkezi’nin son dönem sloganı haline gelmiş ‘hayat boyu öğrenme’ konusunda da bilgiler veren Aktaş, “Halk Eğitim Merkezimiz günümüzde hayat boyu öğrenme anlayışı ile sürekli kendini yenileyen, ihtiyaç duyulan tüm eğitim faaliyetlerini yıl boyunca aralıksız sürdüren ve öğrenmenin yaşının bulunmadığını anlatan, bunu kursiyerlere en etkili biçimde hissettiren ve içlerindeki potansiyeli ortaya çıkaran yer olması bakımından büyük önem arz etmektedir. Merkezimiz her yaşa, ilgiye ve çağın ihtiyaçlarına uygun eğitimlerin verildiği bir eğitim kurumudur. Halk Eğitimi Merkezimizbilmeyenlere okuma-yazma öğretmek, bilenlere eksik eğitimlerini tamamlamaları için sürekli eğitim imkânları hazırlamak, Eğitim ihtiyacı olan alanlarda kurslar düzenlemek için tüm paydaşlarla işbirliği halinde faaliyetlerine devam etmektedir” diyerek sloganlarının içeri konusunda bilgi verdi. Mahkûmlardan sokak çocuklarına her kesimden ve yerden insana ulaşmaya çalıştıklarını belirten Aktaş, Çarşamba Halk Eğitim Merkezi’nin yapmış olduğu faaliyetler bakımından ulaşmış oldukları başarıları ve hedeflerine de değindi.
“14767 vatandaşımız kurslara katılmıştır”
Aktaş, “Halk Eğitimi Merkezimizde 67 ayrı branşta kurslar açılmıştır. 1 Eylül 2011 tarihinden itibaren başta okuma-yazma kursları olmak üzere 805 adet kurs düzenlenmiş, 14767 vatandaşımız kurslara katılmıştır. Bu kurslarda 148 öğretmen, 95 usta öğretici görev almıştır.Türkiye istatistik kurumu verilerine göre ilçemizde 13883 okumaz- yazmaz vatandaşımız bulunmaktadır. 8 Eylül 2008 tarihinde başlayan, "Ana-Kız Okuldayız" kampanyası kapsamında yapılan çalışmalar neticesinde toplam 717 kurs açılmış olup, kaydı yapılan kursiyerden 6814 kişiye okuma-yazma belgesi verilmiştir. Bakanlığımız tarafından planlanan hedefe emin adımlarla ilerlemekteyiz. Ve bu alanda çalışmalarımız hız kesmeden devam etmektedir.
Kişisel gelişim ve eğitim alanında 473 kurs açılmış olup, bu kurslara 9699 kursiyerimiz devam etmektedir. Bu kurslarımız ağırlıklı olarak İlköğretim ve ortaöğretim okullarımızdaki öğrencilerin eğitimlerini destekleyen kurslardır.
Gençlerimizin ve çocuklarımızın sosyal gelişimlerinin sağlanabilmesi, onların sağlıklı ve mutlu olmasına bağlıdır. Sağlıklı bir birey olmak için yeterli düzeyde spor ve egzersiz yapılması gerekmektedir. Bu amaçla basketbol, futbol, tekvando, güreş, voleybol, gitar, bağlama gibi kurslarımı açılmış olup yaygınlaştırılması için çalışmalar devam etmektedir. İlçedeki resmi, özel ve sivil toplum kuruluşları ile işbirliği halinde 2010-2011 eğitim öğretim yılında 61 kurs açılmış olup bu kurslardan 7 tanesi İŞKUR desteklidir. 2011-2012 eğitim öğretim yılında 62 kurs açılmış olup bunlardan 2 tanesi İŞKUR desteklidir” dedi.
Engelli dostu şehirler
Halk Eğitim Merkezi olarak Avrupa Birliği içinde Projeler hazırladıklarını dile getiren Aktaş Projelerle İlgili, “Avrupa Birliği Hayat Boyu öğrenme programı grundtvig yetişkin eğitimi alanında “Ülkelerin popüler müzik oluşumlarının etkileşimi (Melting Popüler Choirs) “ ve Leonardo mesleki eğitim alanında “Bedensel engellilerin mesleki yeterliliklerinin artırılması, kent hayatına uyumlarının güçlendirilmesi ve engelli dostu şehirler” konulu 2 adet Avrupa Birliği proje başvurusu kurumumuz tarafından yapılmış olup grundtvig yetişkin eğitimi alanında “Ülkelerin popüler müzik oluşumlarının etkileşimi (Melting Popüler Choirs) “ projemiz ulusal ajans tarafından kabul görmüştür” diğerek bu alanda da yapılan çalışmaları anlattı. Bu yoğun temponun ödüllerinin de bol olduğunu dile getiren Aktaş bu konuda birçok ödül aldıklarını en son olarak Toplam Kalite Yönetimi Kapsamında Çarşamba’daki en iyi eğitim kurumu seçildiklerini belirtti.
HABER-FOTO: Serkan KARAHAN
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.