Hamsinin kasası gram altın fiyatıyla yarışıyor

Hamsinin kasası gram altın fiyatıyla yarışıyor
Doğu Karadeniz açıklarında hamsi kalmayınca hamsinin kasası 10 TL’den 100 TL’ye yükseldi.

1 Eylül tarihinde başlayan ve 15 Nisan tarihinde bitmesi planlanan balık av sezonu,hamsinin soğuk sulara göçmesi ve diğer balık türlerinin tükenmesi ile kapanma noktasına geldi. Geçtiğimiz aylarda kilosu 1 TL’ye kadar düşen hamsinin kilosu bugünlerde 10 TL’ye kadar yükselirken, yerli hamsi bulmak neredeyse imkansız.Kasası 10 TL’den satılan hamsinin kasası şimdi 100 TL’ye kadar yükseldi. Tezgahlar boş kalırken soğuk hava depoları ise ağzına kadar balık dolu. Karadeniz insanının tercih etmediği şoklanmış balıklar daha çok Ege ve Akdeniz bölgelerinde alıcı buluyor. Bir kasa donmuş hamsinin fiyatı ise 45 TL.

DENİZLERİ ZEHİRLEDİK

Konu ile ilgili açıklama yapan Rize Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Mesut Rakıcı, balıkçıların iflas ettiğini belirterek, “Balıkçılarımız teknelerini satmaya başladı. Bu da bu yılki av sezonunun balıkçılarımızı tatmin etmediğini gösteriyor. Denizde sadece az miktarda istavrit balığı var. Bununla balıkçılarımız ancak geçimlerini sağlıyor. Para kazanamıyorlar. Borçlarını ödeyemediler” dedi.

Denizde balık olmamasının ve buna paralel olarak fiyatların yüksek olmasının nedenini çevresel etkilere bağlayan Rakıcı, “Bizler denizlerimizi zehirledik. Sahil şeridindeki tüm belediyeler atıklarını denize döküyor. Her hangi bir arıtma yok. Denizin belli bir kısmı bataklığa dönüştü. Deniz doldurularak balıkların yumurtlama alanları yok edildi” diye konuştu.

BALIK FİYATLARI DÜŞMEZ

Rize Balık Hali Başkanı Kenan Yavuz ise yaptığı açıklamada, “Hamsi Gürcistan sularına ve kuzeye göç etti. Türk kayıklar da orada. Orada da sağlıklı bir av yapılamadığından beklemedeyiz. 15 gündür balıkçılarımız orada. Şu anda meşakkatli ve masraflı bir bekleyiş. Bundan sonra balık olursa da eskisi gibi ucuz olmaz. Maliyet arttığı ve gümrüklü olduğu için fiyatlar yüksek olur. Havaların ısınması ile avcılığın normale dönmesini bekliyoruz” şeklinde konuştu.

SOĞUK HAVA DEPOLARI BALIK DOLU

Yavuz, balık av sezonunun normalde 7,5 ay sürdüğünü ifade ederek "Ama balıkçılık ülkemizde 2 aya kadar indi. Buda aşırı derecede avlanmaktan kaynaklanıyor. Onun için bu iş kültür balıkçılığına kaldı. Birde şoklama sistemine. Tezgahlarda taze balık olmasa da soğuk hava depolarında balık var. Ancak bunu herkes tüketmiyor. Karadeniz insanı nadir tüketiyor. Genelde Marmara, Akdeniz ve Ege bölgelerinde alıcı buluyor. Bol olduğu zaman hamsinin kasası 10 TL idi alan yoktu. Şimdi 100 TL ama hamsi yok” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Resmi İlanlar
Ekonomi