Türkiye’de ilk defa kamu çalışanlarına yönelik açılacak davalarda resmi uzlaşma yolu açıldı. Sağlık Bakanlığı’nın hazırladığı yönetmelikle, doktor ve hemşire gibi sağlık çalışanlarının uygulamasından dolayı uğranılan zararların karşılanması için “uzlaşma” mekanizması kuruldu. Buna göre, mağdur olan hasta, dava açmak yerine doktorla uzlaşma masasına oturacak. Hukukçu bir kişi, resmi uzlaştırıcı olarak tarafların 90 gün içinde tazminatta anlaşmasını sağlayacak.
Türk Tabipleri Birliği (TTB) ise sağlık sistemi ya da hastane nedeniyle oluşan zararlara rağmen tazminatların doktorlar tarafından ödenmesine tepki göstererek kamunun da tazminat yükünü üstlenmesi gerektiğini söyledi. Konuya ilişkin yönetmelik dünkü Resmi Gazete’de yayınlandı. Düzenlemeyle, hastanın yanlış veya eksik tedavi nedeniyle yapacağı maddi ve manevi tazminat başvurularının, uzlaşma yoluyla çözülmesi amaçlanıyor. Yönetmelik uyarınca, zarara uğradığını iddia edenlerle zarar verdiği iddia edilen sağlık çalışanı ve varsa mesleki mali sorumluluk sigortasını yapan sigorta şirketinin temsilcisi bir araya gelecek.
SÜRE 90 GÜN
Taraflardan herhangi biri, dava açma süresi içerisinde Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü’ne maddi ve manevi tazminat talebiyle uzlaşma için elektronik ortamda veya yazılı olarak başvuruda bulunabilecek. Dava açılmasından sonra da mahkemeye bildirilerek uzlaşma süreci başlatılabilecek. Uzlaşma davetine, yirmi gün içinde yazılı olarak cevap verilmezse uzlaşma teklifi reddedilmiş sayılacak. Uzlaştırıcı, süreci 90 gün içerisinde sonuçlandırmak zorunda. Bu süre, bilirkişi görüşünün alınmadığı durumlarda iki tarafın kabulü ile 6 aya kadar uzatılabilecek.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.